Back to top

Átadták a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Speciális Óvodát

Publikálva: 2023, október 14 - 09:45
Családias, ám annál meghatóbb ünnepség keretében adták át a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Speciális Óvodát október 13-án. Az eseményen a megyei fenntartó részéről Bottka György, a város részéről Hájos Zoltán polgármester és Karaffa Attila alpolgármester, míg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége részéről annak elnöke, Fekete Irén tisztelte meg a rendezvényt.
Átadták a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Speciális Óvodát

Az ünnepi átadón megjelenteket előbb a fenntartó, Nagyszombat megye képviseletében Bottka György köszöntötte, aki

elismeréssel szólt az intézmény fontosságáról és szükségességéről, kiemelve azt, hogy a fenntartó tartozik köszönettel az ott dolgozó pedagógusok önzetlen munkájáért.

„Régi álmunk vált valóra azáltal, hogy 2023. szeptember 4-én Dunaszerdahelyen megnyitottuk az ország első magyar tanítási nyelvű speciális óvodáját, hiszen Szlovákiában korábban ilyen jellegű intézmény nem létesült” – jelezte megnyitójában Katona Szabina igazgató, hozzátéve, sok szülő álma vált valóra ezzel, hiszen az intézmény

„elsődleges küldetése és feladata a gyermeki fejlődés megsegítése. Pedagógusaink aktívan és célirányosan vesznek részt többek között a gyermek mozgási és kognitiv képességeinek fejlesztésében, a nyelvelsajátítás és kommunikáció hatékonyságánok növelésében,a szociális kompetenciák és az érzelmi élet bővítésében, a helytálló magatartás, illetve viselkedés kialakításában, továbbá a vizuális és auditív területek fejlesztésében” – mondta. 

Katona Szabina elmondta, hogy az óvodát jelenleg tíz gyermek látogatja, akik számára az elmúlt nyáron az iskola földszintjén két osztályt biztosítottak akképp, hogy az a gyermekek igényeiknek megfelelően legyen kialakítva, és ott két speciálpedagógus és egy pedagógiai asszisztens foglalkozik velük.

„Gyermekeink esetében olyan terápiás foglalkoztatásokat alkalmazunk, amelyek révén közvetlenül a sérült terület fejlesztésére és kompenzációjára összpontosítunk. Megemlíthetjük itt a bazális stimulációt, a Snoezelen- és művészetterápiát, az AYRES terápiákat, továbbá az idegrendszeri fejlesztésére szolgáló foglalkozásokat egyaránt”

– sorolta az igazgató a foglalkozásokat. 

„Célunk egy olyan jellegű intézmény kialakítása, ahol a belső légkör, a családias hangulat, a tartalmas együttes munka következtében felszabadulhat és kibontakozhat a gyermek. A gyermek mellett ott áll a szülő is, mint az oktatásfejlesztés harmadik fontos szereplője. Ezért meggyőződésem, hogy akkor leszünk egy jó intézmény, egy jó közösség, ha szoros, kölcsönös kapcsolatot ápolunk a szülőkkel, nyíltan, őszintén beszélünk a gyermekeink problémáiról, hiányosságairól, lehetőségeiről.

A legfontosabb, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, s örömüket leljék a társaikkal, pedagógusaikkal való közös foglalkozásokban, miközben megannyi élményre, tapasztalatra és tudásra tehetnek szert. Elengedetlen, hogy a gyermeki társaságban eltöltött idő számukra örömteli, könnyed és természetes legyen”

– összegezte Katona Szabina igazgató, majd a szülők részéről köszönték meg egyrészt magát az intézmény meghonosítását a városban, másrészt az ott dolgozók fontos és emberi szempontból is kiemelkedő munkáját.

Az eseményen ezt követően az iskola tanulóinak a kultúrelőadását nézték meg a megjelentek, így Károlyi Hanna egy autista kislány gondolatait mondta el, az életet az ő szemszögükből láttatva, majd Mucska Richard mondott verset, illetve az iskola tánccsoportja lépett fel.

A megnyitó után a meghívottak – ott volt többek között a megye képviseletében Viera Štrbíková és Veronika Cenigová, illetve a helyi intézmények igazgatói közül Takács Tímea, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója, valamint Szabó László, a Szent István téri Dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Iskola igazgatója is – megismerkedhettek az iskola épületével, illetve bepillantást nyerhettek az osztályok munkájába.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies