Back to top

Aszkara – online térben

Publikálva: 2020, június 22 - 08:09
Rendhagyó módon ezúttal az online térben tartotta meg a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség az idei holokauszt megemlékezést június 21-én, vasárnap.
Aszkara – online térben

A Zoom applikáció segítségével videókonferencia keretében zajló eseményt a közösségi hálón is követhették az érdeklődők a világ számos pontjáról.

„Minket is, akik a holokauszt utáni második vagy harmadik generációhoz tartozunk, és békés időkben nőttünk fel, valamire megtanított ez a történelmi barbárság. (...) Nem fogjuk tétlenül nézni a történéseket, abben a meggyőződésben, hogy majd valaki helyettünk biztosan megoldja a bajokat. Ha szembesülünk a nyilvános hazai náci, fasiszta és neoludák ideológiával, melynek propagandistái a mai fiatalok szemében a nap hőseivé válnak, mi nem hallgathatunk” – mondta beszédében Kornfeld Tibor, a helyi hitközség vezetője.

„Az a háború, amit ma és minden nap megvívunk a rossz ellen, formájában más, de ideológiailag egyforma. (...) Olyan időket élünk, amikor egy fontos morális választás előtt állunk. Döntenünk kell, melyik oldalra állunk”

– zárta gondolatait Kornfeld Tibor.

A Dunaszerdahelyen született Kraus Michael Meir az egykori emlékeket elevenítette fel.

„Holokauszt túlélő szülők gyermeke vagyok és most Jeruzsálemben élek. Édesapám második házasságában születtem, mivel első feleségét, Bertát, hét gyermekét és apai nagyszüleimet megölték Auschwitzban. Édesanyám szintén elveszítette párját, Weisz Jichakot, aki munkaszolgálatos volt a magyar hadseregben, és mint sok más zsidó, a Don-kanyarnál vesztette életét, aknamező tisztítása közben” – idézte fel Kraus szülei sorsát.

A háború után édesapja, Kraus Gábor vállalta a hitközség elnöki funkcióját. Igyekezett megszervezni a kommunista rendszer ellenszelében a Chevra Chadisa szentegyletet és Dunaszerdahely zsidó életét. 

„Mindent államosítottak és később lebontottak. Még emlékszem az Adas Jichrael templomra, ahol tartották a nagy ünnepeket, és ahol megélhettem az első gyermekkori közösségi életet. A kommunisták előbb raktárat csináltak a templomból, később pedig lebontották. Sajnos a gyönyörű nagytemplomunkat is le kellett bontani”

– fogalmazott Kraus, aki elmesélte további történetüket az izraeli kivándorlásig. 

Az eseményre bejelentkezett Hájos Zoltán polgármester is, aki szerint a Holokauszt áldozatairól való megemlékezés Dunaszerdahely emléknapjai közül az egyik kiemelkedő emléknap.

„Tudom, hogy Önök közül sokan kötődnek Szerdahelyhez, mint szüleik vagy önmaguk szülőhelyéhez, volt lakóhelyéhez. Ez a kapcsolódás megmutatkozott a múlt évben is, amikor a városunkból a nagyvilágba elindulók visszatértek és részt vettek a holokauszt kerek évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésen.

Ebben az évben sajnos nincs arra mód, hogy közösen, a dunaszerdahelyi zsidó temetőben felállított holokauszt emlékműnél rójuk le kegyeletünket a német fasiszták által működtetett haláltáborokban elpusztított honfitársaink tiszteletére. Így kénytelenek vagyunk, ha nem is személyesen, de lélekben együtt megemlékezni, ki-ki saját otthonából, a városunk hőseiről” – fogalmazott Hájos Zoltán. 

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies