Back to top

Aranyat találtak az egészségügyis kincskeresők

Publikálva: 2023, november 20 - 12:29
A Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola a 2023/2024-es tanévben is bekapcsolódott a KINCSKERESŐK - Helyi értékeket kutató diákok konferenciája elnevezésű versenybe, amelyre 2023.november 15-16-án került sor Galántán.
Aranyat találtak az egészségügyis kincskeresők

Az iskolát két diáklány képviselte: Gyerpál Antónia (3.évfolyam) és Kósová Alexandra (2.évfolyam). Felkészítő tanáruk: PaedDr. Kiss Kinga, PhD.

A tanárnő büszkén tájékoztatta portálunkat, hogy mindkét diáklány munkáját aranysávos minősítéssel értékelte a zsűri.

Gyerpál Antónia előadásában a füleki várról beszélt a hallgatóságnak, bemutatva annak építészeti sajátosságait, kalandos, sokszor dicső, máskor szomorú múltját és a jelenben betöltött szerepét, különös figyelmet fordítva a füleki vár irodalmi említéseire. Bemutatta, hogy milyen ismert irodalmi személyiségek látogatták, valamint említették meg írásaikban a füleki várat.

Kósová Alexandra előadásában, melynek a Népi praktikák a várandósság és a vajúdás alatt címet adta, bemutatta a bábaasszonyok csodálatos mesterségét, a várandóssághoz, vajúdáshoz és a gyerekágyi időszakhoz köthető népi hagyományokat, babonákat, természetes gyógymódokat. A szakirodalom feldolgozása mellett Alexandra munkáját segítette, hogy betekintést kapott Oravecz Mária (1906-1980) néhai bábaasszony feljegyzéseibe, dokumentációjába és korábbi egészségügyet érintő tankönyvekbe.

A diákok és tanáruk is nagy lelkesedéssel tértek haza a versenyről, és várják a következő évfolyam versenyfelhívását, ugyanis már most tudják, milyen témával szeretnének dolgozni.

(A nyitóképen balról jobbra: Pék László tanár, az SZMPSZ korábbi elnöke, a Mentor TT (Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács) alelnöke, Kiss Kinga, felkészítő tanár, Kósová Alexandra és Koltay Erika néprajzos, a Budapesti Néprajzi Múzeum főmuzeológusa.)

Szöveg és kép: Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola

Ezt már olvasta?

Cookies