Jelenlegi hely

Amit szerdától a járványügyi rendelkezésekről tudni kell

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 21 - 14:58 | Közérdekű
Szlovák Közegészségügyi Hivatal: minden koronavírussal kapcsolatban elfogadott előírás (szájmaszkviselés, üzletek és szolgáltatások működése, látogatás a kórházakban, az esküvői és temetési szertartásokra vonatkozó szabályok). Szerda reggel hat órától számos korlátozó intézkedés feloldása lépett életbe. A Közegészségügyi Hivatal néhány változást és szabályt összegzett.
Amit szerdától a járványügyi rendelkezésekről tudni kell

Mikor nem kell szájmaszkot viselni kültéren?

Abban az esetben nem szükséges a szájmaszk, ha a többi embertől 5 méteres vagy annál nagyobb távolságot tartunk, illetve az egy háztartásban élőknek nem kell maszkot viselniük.

A szájmaszk viselése alól kivételt kapnak:

 • a pedagógus alkalmazottak vagy egyéb szakalkalmazottak (például a pedagógus asszisztense vagy a speciális pedagógus) az oktató-nevelő munka során
 • az alapiskolás diákoknak az iskola épületében és annak külterületén az oktatás ideje alatt
 • a gyerekeknek az óvoda épületében és annak külterületén, illetve a bölcsődében
 • azoknak a személyeknek, akik kültéri vagy beltéri sportpályán sportolnak
 • azoknak a személyeknek, akikről fotót készítenek a fotózás ideje alatt

 

Az üzletek és bevásárlóközpontok világa

Továbbra is érvényben maradnak az időseknek kijelölt állandó vásárlási idősávok az üzletekben?

 • Igen, az idősek munkanapokon 9.00 és 11.00 óra között vásárolhatnak az élelmiszerüzletekben és a drogériákban.

Változik az a korlátozás, amely megszabja az üzletekben tartózkodható személyek számát?

 • Igen. Egy vásárlóra mostantól 15 négyzetmétert kell kijelölni. A belépéskor továbbra is kötelező a kézfertőtlenítés és az egyszer használatos kesztyű viselete. Továbbra is kötelező a kétméteres távolságtartás. Az üzemeltetőknek minden nap fel kell mosniuk a padlót. A helyiségeket gyakran kell szellőztetni, rendszeresen kell fertőtleníteni az érintkezési felületeket, a kilincseket, a bevásárlókocsikat és a bevásárlókosarakat.

Fel lehet próbálni a ruhát és a cipőt az üzletben?

 • Igen. Ján Mikas tiszti főorvos elmondta, hogy a ruhán keresztül nem terjed a vírus.

A bevásárlás alatt a gyereksarokban hagyható-e a gyermek a bevásárlóközpontban?

 • Nem. A bevásárlóközpontok beltéri gyereksarkai nem lesznek nyitva. A belépőcsarnokban az ülőalkalmatosságokat nem lehet használni. Az ételt árusító standokra ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint az éttermekre.

A gyerekek a bevásárlóközpontok melletti kinti gyereksarokban játszhatnak?

 • Igen. A kültéri játszóterek működése engedélyezett.

A vásárlók számának korlátozása az egyes boltokra vagy az egész bevásárlóközpontra vonatkozik?

 • Az egyes üzletekre. Az egész bevásárlóközpontra nem fog vonatkozni.

 

Éttermek, bárok

Az étteremben is kötelező lesz a szájmaszk?

 • Igen. Az étterem belső terében és a teraszon is el kell takarni a szájat és az orrot. A szájmaszkot csak akkor lehet levenni, ha ételt fogyasztunk. Ha az asztalnál egy kávé mellett beszélgetünk, akkor a beszélgetés alatt viselni kell a szájmaszkot.

Továbbra is csak este 20.00 óráig tartózkodhatunk az éttermekben?

 • Nem. Az éttermek már újra 6.00 és 22.00 óra között lesznek nyitva. Az ételkiszállítás tovább is tarthat.

Hány ember ülhet egy asztalnál az étteremben?

 • Egy asztalnál két ember foglalhat helyett, illetve a szülők a gyerekeikkel. A tiszti főorvos egy új alternatívát is felvázolt - az asztalnál több ember is ülhet, ha a kétfős csoportok betartják az egymás közötti kétméteres távolságot. Tehát, ha az étteremben hosszú padok vannak, és a kétfős csoportok betartják a kétméteres távolságot, leülhetnek a padon.
 • Az éttermek és bisztrók minden vendég után kötelesek fertőtleníteni az asztalt és a székek érintkezési felületeit. Az edényeket mosogatógépben legalább 80 fokos hőmérsékleten kell elmosni. Az edényeket nem törlőruhával törlik el, hanem hagyják lecsöpögni. Az edények kézi mosogatása tilos. A személyzetnek szájmaszkot kell viselni, és az egyes asztaloknál ülő vendégek kiszolgálása között fertőtleníteni kell a kezet. Az evőeszközöket nem lehet az asztalon előkészíteni a vendégeknek, hanem a felszolgáláskor a személyzetnek kell kihozni szalvétába csomagolva. A toalettekben folyékony szappant és papír törlőkendőt kell biztosítani. A kézszárítók használata tilos.

Kultúra

Nézhetünk új filmet a moziban, megnyitnak a színházak?

 • Az új rendelkezés szerint a mozik és a színházak a látogatók számának korlátozásával nyithatnak meg – maximum 100 néző engedélyezett. Úgy kell ülniük, hogy a nézők közötti kétméteres távolságot betartsák. Két széket csak a családtagok és a partnerek kérésére helyezhetnek egymás mellé. Minden előadás előtt fertőtleníteni kell az érintkezési felületeket – a kilincseket, a fogantyúkat és a pultokat.

Szájmaszkot kell viselni a moziban és a színházban is?

 • Igen. A belső helyiségekben továbbra is kötelező a szájmaszk, csakúgy mint az üzletekben vagy a tömegközlekedési eszközökön.

Lehet popcornt fogyasztani a moziban?

 • A moziban egyelőre mellőzni kell a pattogatott kukoricát és a nachost is, az étel- és az italfogyasztás is tilos. A bejáratnál elhelyezett ülőalkalmatosságokat nem lehet igénybe venni. A látogatóknak a jegyvásárlás után el kell foglalniuk a helyet a teremben.

Ha 100 főig lehet rendezvényt szervezni, megtarthatóak-e a koncertek és a vásárok?

 • Egyelőre ez nem ismert. A közegészségügyi hivatal a rendezvényekre vonatkozó rendelkezéseket most dolgozza ki.

 

Szolgáltatások és sport

A fodrászatban is tartózkodhat több ember?

 • Igen. Az egy emberre jutó négyzetméter-csökkentés a szolgáltatásokra is vonatkozik.

A fodrászoknak továbbra is védőpajzsot kell viselniük?

 • Nem. Újonnan választhatnak a védőpajzs és a védőszemüveg között. Néhány fodrász arra panaszkodott, hogy a védőpajzson keresztül nem lát jól. Viszont az, aki a védőszemüveget választja, annak szájmaszkot is kell viselnie. A fodrászoknak minden vendég után ki kell fertőtleníteniük a helyiséget, a vendégeknek pedig szintén szájmaszkot kell viselniük. A szájmaszkot csak hajmosáskor és hajvágáskor, valamint arckezeléskor (kozmetikusoknál) szabad levenni.

A hotelekben lehetőség van edzeni vagy fürdeni a medencében?

 • Nem. A hotelekben, szállodákban tilos a wellness- és fitness centrum, valamint a medencék működtetése. A vendégeket csak olyan szobákba lehet elszállásolni, amelyekhez különálló toalett és fürdőszoba tartozik. Az ugyanabba a szobába elszállásolt személyek között egynapos szünetet kell tartani

Szerdától elmehetek arra az angolórára, amit magántanár tart?

 • Igen, szerdától megnyithatnak azok az intézmények, amelyek individuális oktatást folytatnak egy diáknak. A kormányfő szerint ide tartoznak a művészeti iskolák és a nyelviskolák is.

Az állatkertben és a botanikus kertben bemehetek a belső helyiségekbe is?

 • Nem, ezek továbbra is zárva maradnak. A tiszti főorvos a levegő magasabb páratartalmával indokolja a döntést, ami nagyobb kockázatot jelent.

A kültéri sportpályák nyitva lesznek?

 • Igen, a kültéri sportpályák nyitva lesznek.

Átöltözhetek a sportpályán, mielőtt futni indulok?

 • Nem, a kültéri sportpályák nyitva lesznek, de az öltözők és a zuhanyzók nem. Ami újdonság, hogy szerdától engedélyezik a toalettek használatát a sportpályákon.

Elmehetek úszni az uszodába?

 • Még nem. Az uszodák egyelőre csak a sportklubok számára nyitják meg kapuikat. A klub tagjainak a belépésnél megmérik a hőmérsékletüket, és amennyiben 37 foknál magasabb lesz, nem engedik be őket az uszodába. A medencén és a zuhanyzón kívül kötelező lesz a szájmaszk használata, belépéskor pedig fertőtleníteni kell a kezeket.

Szerdától megnyitnak a tornatermek és a fitness centrumok?

 • A nyilvánosság számára nem, de a sportklubok már edzhetnek ezeken a helyeken.

Ha kerékpárral szeretnék átmenni Ausztriába vagy Magyarországra, azt a határátkelőhelyen kell megtennem?

 • Igen, a kerékpáros kap egy pecsétet arra a nyomtatványra, amelyen az áll, hogy 24 órát lesz az országban. Ausztria azonban negatív tesztet kér a belépéshez, ami nem lehet négy napnál régebbi. Máskülönben 14 napos karanténba kell vonulni.

ttsk / trnava-vuc.sk

Címkék: koronavírus