Back to top

Alapiskolai beíratások: idén is túljelentkezés

Publikálva: 2020, május 4 - 17:45
A dunaszerdahelyi városi fenntartású alapiskolákba április 30-ig írathatták be első osztályba gyermekeiket a szülők, míg a Szent János Egyházi Alapiskolába még május 30-ig tart a beíratás. A számokat látva azonban már most elmondhatjuk, hogy szeptembertől iskoláink a maximális létszámmal kezdik az oktatást. Tegyük persze hozzá, hacsak a járványhelyzet másképp nem alakítja...
Alapiskolai beíratások: idén is túljelentkezés

A legtöbb kiselsőst a Jilemnický utcai szlovák alapiskolába íratták be Dunaszerdahelyen. Mint Peter Gajdoš igazgató elmondta, összesen 122 iskolakezdő online jelentkezése érkezett be hozzájuk, ebből 14 lesz az évet halasztó. Mindent összegezve a szeptembert teljes kapacitásukat kihasználva 3 elsős osztállyal tudják majd megkezdeni.

A magyar tannyelvű Vámbéry Ármin Alapiskolába idén is a szokásos túljelentkezést tapasztalni: szám szerint 115 gyereket írattak be szüleik a nemrégiben az ország legjobb magyar iskolájának rangsorolt intézménybe. 

„Természetesen nagy öröm számunkra, hogy sok szülő megbízik bennünk és hozzánk íratja be gyermekét, de már most szomorúak vagyunk, hiszen nem mindenkinek jut hely” – fogalmazott Masszi János igazgató, aki szerint az iskola lehetőségei csupán 3 osztály megnyitására elegendőek. Ezen esetleg a 20 körüli halasztó létszáma enyhít valamelyest a Vámbéry esetében. 

Nagy Árpád, a magyar tannyelvű Szabó Gyula Alapiskola igazgatója is „boldogan panaszkodik”, hozzájuk ugyanis 94 tanulót írattak be. Ebből 12 kért halasztást, vagyis a jelentkező leendő 82 elsősből náluk is csupán 3 osztálynyi, azaz 66 tanuló ülhet be majd az iskolapadba szeptemberben. 

„A kihelyezett osztályunkba egyelőre kevesebben jelentkeztek be, de mindent összevetve sajnos idén is lesznek, akiket el kell utasítanunk a beíratottak közül. Nem tudjuk túllépni kapacitásaink határát mi sem” – nyilatkozta Nagy Árpád. 

A Smetana ligeti szlovák alapiskolában a következő tanévet 44 kicsi kezdi meg. Both Gabriella igazgató szerint ez náluk ismét a maximális létszám, hiszen két 22 fős osztályt tudnak, terveznek majd indítani a következő tanévben. 

A Kodály Zoltán Magyar Tannyelvű Alapiskolába a 2020/21-es tanévre ugyanannyian jelentkeztek be, mint amennyi jelenlegi elsősük van, azaz 34-én. „Ismét két osztállyal tervezünk indulni, hasonlóképp, mint tavaly” – jelezte megkeresésünkre Ibolya Olivér igazgató.

A Szent János Egyházi Alapiskolában egyelőre csupán részadatot tudott mondani Parák Ágnes igazgató, hiszen náluk az elsősök beíratására egészen május végéig lehetőség van még.

„Mi még nem zártuk le a beiratkozást, az az iskolánkban még épp félidőnél tart. Egyelőre így csak részadatot tudok mondani: iskolánkba eddig 8 elsős íratkozott be – a pontos számot majd a hónap végén fogjuk látni. Az óvodai beíratás vele párhuzamosan zajlik, oda eddig 14 kicsit írattak be a szüleik” – jelezte Parák Ágnes. Mint elmondta, mind az alapiskolában, mind az óvodában 1–1 osztályt fognak nyitni szeptemberben. 
 
Az iskolák elsősorban a vonzáskörzetükbe tartozó tanulókat tudják felvenni, ezt követően a dunaszerdahelyi illetőségű gyermekeknek van lehetőségük bejutni az adott intézménybe, és csak utána jöhetnek azok, akik a környező településekről szeretnék dunaszerdahelyi alapiskolába járatni csemetéjüket. 

A nem dunaszerdahelyi gyermekek jelenleg mintegy harmadát teszik ki a városunkba beíratott kiselsősök számának…

(na) 

Ezt már olvasta?

Cookies