Back to top

Alakul a Városliget

Publikálva: 2022, június 30 - 16:00
Dunaszerdahely Városa nyílt egyszakaszos anonim tájépítészeti tervpályázatot hirdetett egy új városliget létesítésére. A projekt célja egy nagy alapterületű pihenőövezet kialakítása a városlakók és az ide látogatók számára. Régóta fennálló probléma a városban, hogy nincs kellő mennyiségű zöldterület és szükség lenne az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésére is. Az új dunaszerdahelyi városliget a Kisudvarnoki úton található egykori motoros pálya és a szomszédos telek átalakításával összesen 41 565 m2-en jön létre. Ennek részleteiről a városliget egyik ötletgazdáját, A. Szabó László alpolgármestert kérdeztük.
Alakul a Városliget

Pontosan egy évvel ezelőtt három társammal (Bugár György, Hodosy Szabolcs, Nagy Krisztián) közösen képviselői indítvány nyújtottunk be, amelyben egy központi park, illetve egy városliget kialakítását kezdeményeztük. Akkor ezt a testület egyöntetűen megszavazta, majd megkezdődött a versenypályázat előkészítése.

A városi hivatal a verseny lebonyolításával közbeszerzés alapján egy pozsonyi tervezőirodát bízott meg, amelynek a szakértői, hogy megismerkedjenek a háttérrel és a lehetőségekkel, első körben egy közvéleménykutatást folytattak idén február és március folyamán. Az anonim ankétba több mint 900 válaszadó kapcsolódott be, és a válaszok kiértékelése azt mutatta, hogy a többség egy olyan pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas natúrparkot szeretne, amelyben elsősorban a zöld felület dominál, de lehetőséget nyújt akár a piknikezésre vagy az aktív időtöltésre is.

Örömteli, hogy a felmérésben a 35 év alatti fiatalok jelentős csoportja vett részt, ők tették ki a kitöltők 45%-át. Az 51 évnél idősebb lakosok közül szintén viszonylag széles mintát sikerült bevonni a kérdőív kitöltésébe (a válaszadók csaknem 17%-a), figyelembe véve, hogy a kérdőívet elsődlegesen online lehetett kitölteni. A kérdőívet csaknem azonos számban a város különböző területeiről származó nők és férfiak töltötték ki. Ennek köszönhetően egy, a területtel megfelelő tapasztalatokkal rendelkező komplex lakossági mintát sikerült kialakítani, miközben a válaszadók 83%-ának tetszik az ötlet, hogy az adott területen park létesüljön.

A jelenleg érvényes településrendezési terv szerint a terület elsődlegesen zöldövezeti funkciót lát el, amely kisebb építészeti elemekkel és az alapvető működést segítő műszaki infrastruktúrával egészíthető ki. Ez a területfelhasználási és övezeti besorolás a városi park létesítése céljára megfelelő. Lehetővé teszi a speciális lakossági igények kielégítését, de egyben az adott terület alapvető rendeltetését is szolgálja.

Mindezek alapján elkészült a versenyfelhívás, majd megtörtént a nemzetközi zsűri tagjainak kiválasztása. A zsűri június elején megtartotta első megbeszélését, amelynek része volt egy helyszíni szemle is, majd véleményezték és jóváhagyták a kiírással kapcsolatos dokumentumokat.

Örömmel jelenthetjük be, hogy mindezek apropóján a múlt héten megjelent a versenykiírás, amelyre 2022. szeptember 16-ig lehet benyújtani a tájépítészeti pályaműveket. Ez tehát azt jelenti, hogy a dunaszerdahelyiek idén ősszel már megismerkedhetnek a győztes tervezettel, és amennyiben az önkormányzati választások után megalakuló képviselő-testület is úgy gondolja, akkor jövőre már meg is kezdődhet a több mint 4 hektáros park kialakítása.

Ezt már olvasta?

Cookies