Back to top

Akár egy eurót is nyerhettek a vajon?

Publikálva: 2017, november 28 - 06:26
Egy hónappal a vaj- és tojáskrízis kirobbanása után az alapélelmiszerek ellátásának biztosítása stabilizálódni látszik. A vaj kínálata kezd visszatérni a normális szintre, van ahol már akcióban is kínálják, azonban még a tojást helyként dupla olyan áron kínálják, mint a fipronil- botrány kipattanása előtt.

„Nem kell az embereknek attól tartaniuk, hogy karácsonyra kevesebb tojás kerül majd a boltok pultjaira. Lesz elegendő tojás, csak drágábban, mint azt az előző években megszokták" – mondta Ladislav Birčák, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke.

Hozzátette, hogy az eredeti árakhoz azonban olyan gyorsan nem tér vissza a tojáspiac, mert előbb a keresletnek és kínálatnak kell egyensúlyba kerülnie, s ez valamikor február és március derekára várható. A magas tojásárakat a húsvéti ünnepek is generálni fogják, s csak ennek lecsengése után várható a lassú árcsökkenés.

Egy évvel ezelőtt tíz tojás még 1,30 euróba került, most akár 2 eurónál többet is elkérnek ezért. A tejválság és az ezt követő áremelkedés több élelmiszer drágulásához vezetett. A Pravda napilap zöldségfélékből, hús- és tejtermékekből egy 15 tételből álló fogyasztói kosarat állított össze, ami tavaly 37,88 euróba került, azt az idén 41,34 euróért lehetett megvenni, ami 3,45 euróval több, azaz 9 százalékos drágulást jelent. A kiválasztott 15 termékből 11-nek az ára emelkedett.

A vaj esetében a tél beállta segített, ugyanis ilyenkor 3 tizeddel magasabb a tej zsírtartalma, ami egy liter tejből több tejszín és vaj előállítását teszi lehetővé. Mindez az európai piacokon a vaj árának enyhe csökkenéséhez vezetett, jelenleg a boltokban akciósan egy 250 grammos vajat már 2 – 2,40 euró között kínálnak

A vaj árát kedvezően befolyásolja az üzletláncok a vevőért folytatott kemény küzdelme is, ugyanis ezzel a termékkel próbálják becsalni a vásárlókat a boltjaikba. Ugyanakkor bőven van miből fedezni az akciókat, és árcsökkentést adni, mivel az ezt megelőző időszakban néhány hétig csaknem 3 euróért adták a kedvelt 250 grammos vajat, amivel a tejtermelők szerint a boltok akár 1 eurót is nyertek egy ilyen terméken – közölte Stanislav Voskár, a Szlovákiai Tejipari Szövetsége elnöke.

November elején a tojáshiány csúcsosodott ki, voltak olyan üzletláncok is, ahol a tojás teljesen eltűnt a pultokról. Azóta a 10 darabos kiszerelésben kapható M-es méretű tojást 2 -3 euró között kínálják a boltokban.

A jelenlegi tojáshiány kialakulásában nagymértékben közrejátszott a fogyasztó, ugyanis abnormális mennyiségben elkezdték felvásárolni a tojást. A Novogal tojástermelő cég, amely értékesítő bolthálózatot is működtet, arról számolt be a krízis kirobbanása után hihetetlen mértékben, 300 százalékkal nőtt a tojáseladásuk!

A baromfitenyésztők szerint értelmetlen az ilyen vásárlói magatartás, ugyanis a tojás eltarthatósága 28 nap. „Az emberek azzal járulhatnak hozzá a piac konszolidációjához, hogy a szokványos mennyiséget fogják vásárolni" – kérte ésszerű magtartásra a vásárlókat Birčák.

„Nagyon hasznos lenne, ha az üzletek átállnának a hazai tojástermelők áruira"- fogalmazott Birčák a külföldről behozott tojásokkal kapcsolatban, hozzátéve, hogy a szlovákiai cégek a külföldi megrendelőkkel kötött szerződésük lejárta után egyértelműen a hazai piacot fogják előnybe részesíteni.

„A hazai piacra irányul a termelésünk 95 százaléka, azonban ez csak a kereslet 70 százalékát képes fedezni. Mi a belső piacunkat részesítjük előnyben, ugyanis a cseh és a magyar piacot befolyásolja a valutaárfolyam változása, ami kockázattal jár"- közölte a baromfitenyésztők álláspontját Birčák.

A Szlovákiában előállított tojás az állam hibás politikája miatt állt vesztésre a belső piacon. Szlovákiába gyakran csehországi tojásokat hoznak be, ugyanis a cseh kormány sokkal bőkezűbben támogatja a mezőgazdaságot, mint a szlovák. Két évvel csökkentették némely élelmiszerek 20 százalékos áfáját a tojás azonban nem kerül be ebbe a kategóriába – zárta le Birčák.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies