Back to top

Ahol önmaguk lehettek

Publikálva: 2016, február 13 - 15:42
Alternatív élménnyel gazdagodott a katolikus ifjúsági napra ellátogató mintegy száz dunaszerdahelyi tizenéves.

A Nagyszombati Egyházmegye Ijfúsági Bizottsága, a Gábriel Polgári Társulás és a dunaszerdahelyi Szent György plébánia volt a közös szervezője annak az egyházmegye 2016-os évi első magyar ifjúsági találkozójának, amelyet február 13-án Dunaszerdahelyen tartottak meg Ifinap Márk atyával címmel.

A nap szentmisével vette kezdetét, amelynek főcelebránsa Kiss Róbert nagyszombati püspöki helynök, egykori dunaszerdahelyi plébános volt. A szentmisén vele Zsidó János féli esperes, Bozay Krisztián csallóközkürti plébános, Kovács Attila szentmihályfai plébános, Jelencsics Erich dunaszerdahelyi káplán és a lelkinap vezetője, Ďurás Márk koloni plébános koncelebrált.

A további programok a Márk atya vezette MANKÓ ifjúsági közösség tapaszalatai köré épült. Az ismert felvidéki, katolikus fiatalokkal foglalkozó, közösségi animátorképzőt vezető lelkiatya elmondása szerint a találkozó célja az volt, hogy a nagyböjtben a fiatalok készüljenek a húsvétra, s kicsit elmerüljenek a hitükben. Másrészt céluk  volt még a MANKÓ animátorképző „besűrített tapasztalatait” átadni a számukra, vagyis lényegében a közösség fontosságát, a közösségben lenni jó érzését megmutatni.

„A MANKÓ tapasztalatainak élményét próbáljuk feléjük közvetíteni” – összegezte Márk atya a nap végén. „Nem is az a fontos, hogy itt mi mit is mondunk, vagy mi hangzik el, hanem hogy a találkozó által a tizenéves, kereső fiatalok maguk is tapasztalatot és élményt szerezzenek. A program egyszerű volt: játékos tevékenység után kiscsoportokban beszélgettek, többek között arról, hogyan érezték magukat, vagy hogy mi volt könnyebb – kérdezni vagy válaszolni. Számunkra ugyanis nagyon fontos, hogy a fiatal mit mond, mit érez. És az is, hogy a véleményét, érzéseit meg is hallgassuk. Végső soron ezen a napon, reményeink szerint, mindenki valóban önmaga lehetett.”

 

 

Ezt már olvasta?

Cookies