Back to top

Ady Endre irodalmi verseny a Vámbéry Ármin Gimnáziumban

Publikálva: 2019, november 14 - 07:15
November 13-án, a Vámbéry Hét rendezvénysorozat harmadik napján zajlott az Ady Endre irodalmi verseny a Vámbéry gimnáziumban.
Ady Endre irodalmi verseny a Vámbéry Ármin Gimnáziumban

Az immár hagyományos irodalmi versenyt harmadszor szerveztük meg iskolánkban. 2017-ben József Attila költészete címmel zajlott a vetélkedő, tavaly a Nyugat folyóirat megjelenésének 110. évfordulója adta az ötletet a verseny megszervezéséhez. Idén az irodalmi versengés központi alakja Ady Endre, az ő költészetét, életét, munkásságát tanulmányozták a versenyre jelentkező csapatok, hiszen a világirodalmi rangú magyar költő halálának 100. évfordulójáról  emlékeztünk meg 2019-ben . A versenyre 10 csapat nevezett be járásunk iskoláiból. A vásárúti József Attila Alapiskola, az ekecsi Arany János Alapiskola, a Felsőpatonyi Alapiskola, a dióspatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola, az alistáli Corvin Mátyás Alapiskola, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola, a Vámbéry Ármin Alapiskola, iskolánk egy csapata és a Szabó Gyula Alapiskola két csapata mérte össze tudását Ady életművéből.

Az Ady Endre irodalmi verseny Lelkes Boróka szavalatával kezdődött, a költő Új s új lovat c. versét hallhatta a versenyzők népes csapata. A résztvevőket Valkai Anett igazgatónő és Soóky Ágota, a magyar nyelvi tantárgybizottság elnöke üdvözölte.  A helyszínen egy faliújságon állítottuk ki azokat a pályaműveket, amelyeket a versenyre jelentkező csapatok beküldtek. A feladat egy Ady-fénykép újragondolása volt. A vetélkedő során több feladatot kellett a háromtagú csapatoknak megoldaniuk. Az első  egy Adyhoz kapcsolódó fantázianév megalkotása volt. Érdekes nevek „születtek”: Ady Holnapja, Yda Gang, Párizsi adysok, Az új fekete pávák, Dózsa György unokái, Az újítás folytatói, Lepcses Lédák, Elrontott élet, Három holló, Yda Lédái. A  teszt Ady életéről és költészetéről szólt. Kreatív feladatként a diákok Ady-versek sorait állították sorrendbe, majd a Nagyváradon található Holnap szoborcsoportról készült színes kép „puzzledarabjaiból” rakták ki a méltán ismertté vált szoboregyüttest, és oldották meg a képhez kapcsolódó feladatsort, amely a Nyugat folyóirat és a Holnap antológia témakörét ölelte fel. A vetélkedő szívet-lelket melengető színfoltja volt az Ady-versek előadása. Közben a zsűri a beküldött, újragondolt Ady-képeket is értékelte. Az utolsó rész mókás feladatokból állt: a csapat egy tagjának az épület harmadik emeletén meg kellett találnia egy Ady-portrét az 1848-as hősök portréi között, és egy szelfit kellett készítenie a telefonjával, míg a csapat másik két tagja egy szöveget fordított eszperente nyelvre.

A háromtagú zsűrinek nehéz munkája volt. A zsűri elnöke Tóth Ildikó, iskolánk tanára, tagjai Tóth Mónika, a vásárúti József Attila Alapiskola és Polák Csilla, az ekecsi Arany János Alapiskola tanára volt. A versenyfeladatok megoldása után iskolánk volt diákja, Nagy Iván etnológus tartott előadást a résztvevőknek a Csallóközről. Sok új ismeretet szereztünk szűkebb pátriánkról. Iskolánk igazgatónője, Valkai Anett köszönőlevelet adott át Nagy Ivánnak a színvonalas ismeretterjesztő előadásért és a zsűriben tevékenykedő kolléganőknek a munkájukért.

A verseny végére megszületett a döntés. Az első helyen a Vámbéry Ármin Gimnázium csapata, Az új fekete pávák végzett, felkészítő tanáruk Soóky Ágota. Az előkelő második helyet a vásárúti csapat, vagyis Dózsa György unokái  szerezték meg, felkészítő tanáruk Tóth Mónika. A Szabó Gyula Alapiskola Az újítás folytatói nevet viselő csapata került a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, a tanulókat Németh Krisztina készítette fel a vetélkedőre. Minden résztvevő oklevelet kapott és könyvjutalomban részesült. A legjobbak, az első három helyezett csapat tagjai értékes könyveket és társasjátékot vihettek haza.

A verseny kellemes hangulatban zajlott a magyar nyelv napján, hiszen 2011. szeptember 26-án az Országgyűlés november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította.  Méltó módon emlékeztünk meg nagy költőnkről, Ady Endréről. Különösen fontosnak tartjuk a magyar nyelvi és irodalmi versenyeket, a magyar kultúra népszerűsítését, hiszen megmaradásunk záloga a magyar iskola és műveltség.

Szabó Mária, a Vámbéry Gimnázium magyartanára

Ezt már olvasta?

Cookies