Back to top

4,5 millió fő már kitöltötte a népszámlálási kérdőívet. És Ön?

Publikálva: 2021, március 30 - 10:23
Magyarnak lenni Szlovákiában? Ez teljesen természetes! Március 28-ig a lakosság csaknem 81 százaléka, megközelítőleg 4,5 millió fő töltötte ki a népszámlálási kérdőívet. Az elektronikus kitöltésre még 2 nap van. Dunaszerdahelyen eddig a lakosság 79.4%-a töltötte ki a kérdőívet.
4,5 millió fő már kitöltötte a népszámlálási kérdőívet. És Ön?

Az adatokról a TASR hírügynökséget Jasmína Stauder, a Statisztikai Hivatal népszámlálásért felelős szóvivője tájékoztatta hétfőn.

Kerületi bontásban Zsolna áll az élen (87%), második Trencsén (85%), a harmadik pedig Nagyszombat (84%). Pozsony és Nyitra következik (egyaránt 82%), majd Besztercebánya (79%), Eperjes (78%) és végül Kassa (73%) megye.

A megyeszékhelyeket tekintve Besztercebánya és Trencsén áll a legjobban (egyaránt 85%), Zsolna a harmadik (84%).

Nyitra, Nagyszombat és Eperjes lakosainak 82%-a töltötte ki az ívet, Pozsonyban 81, Kassán pedig 77%-uk. “A pozsonyi városrészek közül Járfalu áll az élen (95%), Kassán pedig Kavocsán (92%) – részletezte Stauder. A 10 ezer lakosnál nagyobb városok közül Alsókubinban (Zsolna megye) a legmagasabb a részvétel (87%) – adta hírül a TASR.

Az elektronikus népszámlálás, melynek keretében a lakosok önállóan töltik ki a népszámlálási ívet, február 15-től március 31-ig tart.

Az asszisztens segítségével történő népszámlálásra április és október között kerül sor. Minden információ elérhető a www.scitanie.sk weboldalon.

A népszámláláson kötelező részt venni, a törvény szerint 25-től 250 euróig terjedő bírság szabható ki arra, aki nem tölti ki az ívet.

 

A kérdőív elektronikusan szerda éjfélig tölthető ki

Magyarnak lenni Szlovákiában? Ez teljesen természetes! A következő 10 év múlik rajta, hogy ezt az üzenetet mindenkihez eljuttassuk, aki az utolsó pillanatban vesz részt az elektronikus népszámláláson.

A szlovák–magyar családból származó gyerekek is lehetnek a népszámláláson magyar nemzetiségűek. Míg a szlovák nyelv az ország egész részén hivatalos, addig a magyar nyelv lehetőségei a népszámláláshoz kötöttek.

Azzal, hogy magyarnak valljuk magunkat, rengeteget segítünk abban, hogy a magyar kultúra és nyelv továbbra is az ország része maradjon.

Ezt már olvasta?