Back to top

2. hétvége – hírfolyamunk az országos Covid–19-tesztelés újabb hétvégéjéről

Publikálva: 2020, november 7 - 08:59
Percről percre az országos Covid–19 tesztelés második fordulója Dunaszerdahelyen! November 7-én és 8-án reggel 8 és 20 óra között 17 helyszínen lesz lehetősége koronavírus-szűrésre elmenni városunk lakosságának. Folyamatosan frissítjük az információkat!
2. hétvége – hírfolyamunk az országos Covid–19-tesztelés újabb hétvégéjéről

Olvasóink itt küldhetnek információkat arról, mit tapasztalnak, fotókat pedig itt küldhetnek a számunkra.

Emellett a lakosok a covds.sk oldalon tudják folyamatosan jelezni az érdeklődők számára, hogy éppen mennyien tartózkodnak egy-egy mintavételi helyszínen! 

VASÁRNAP

19,30 | Lassan a végéhez érkezik a második hétvége Covid–19 szűrése Dunaszerdahelyen. Még szállingóztak emberek az elmúlt órában is, nekik a bejutásra már nem, csupána  teszt eredményére kellett várakozniuk. Várjuk az eredmények összesítését, ahogy megkapjuk, jelentkezünk vele!

17,40 | A Vidékfejlesztési Szakközépiskolában nagyságrendileg 10 perc a várakozási idő, közben gyorsan halad a sor.

16,05 | A covds.sk alkalmazáson a mintavételi helyszínek státusza vagy a „Nincs sor” vagy a „Pár ember”. Ugyanezt jelentik munkatársaink is, amiképp a közösségi oldalak hozzászólói is ezt erősítik meg. Úgy látszik, ma a hátralévő négy órában jön a papírforma: felesleges nagy rohammal számítani. Aki el akart jutni a tesztelésre, az már megtette. 

15.06 | Üresek a tesztelési pontok, egyedül a termálfürdő parkolójában várakozik néhány autó. Hasonlóan, mint a múlt vasárnap, most várhatóan kevesebben mennek el teszteltetni. Minden bizonnyal csak az, akinek mindenképpen szükséges.

13.57 | Délután egy órától ismét zajlanak a tesztelések – kisebb lassulás figyelhető meg, most kevesebben érkeznek a tesztelőpontokhoz. Az mindenesetre bizonyos, hogy több helyen is lehetőség nyílt szinte várakozási idő nélkül leteszteltetni magunkat. Aki nem volt, egy vasárnap délutáni séta keretében megteheti!

Mindeközben a közösségi hálón ismét „komoly témákat boncolgatnak” az emberek: egyrészt hogy bizonyos helyszíneken miért csak az egyik orrlukból vesznek mintát, míg máshol mindkettőből, illetve hogy fájt-e az orrtörlet levétele vagy csak érzékenyebbül reagálunk rá. Mint mindenben, peregnek a hozzászólások: „Majd az agyamig nyomta a pálcikát és azt mondta, hogy 5 másodpercig tekergetni kell” – panaszkodott egy hölgy, míg más szerint az előírásoknak megfelelően veszik le a törletet, megint más pedig ekképp fogalmaz: „Ezt most komolyan??!!! Felnőtt emberek panaszkodnak, amikor gyermekek egy pisszenés nélkül tűrik a mintavételt?!”

12.30 | Miközben a Municipal közterületfenntartó vállalat a mintavételi helyiségek fertőtlenítését végzi, megérkezett az ebéd is minden egyes csapat számára – a város felajánlásával, a Gastro DS csapata főzte le, miképp az előző napon és a múlt hétvégén is. Érezni, hogy most mindenki segíti egymást, a csapatok is rugalmasabban, gyorsabban teszteltek a hét utolsó napján is. Köszönet mindenki munkájáért! 13 órától ismét lehet menni teszteltetni magunkat.

11.23 | Csendes vasárnap, bár folyamatosan, de kevesen érkeznek, a legtöbb mintavételi helyszín szabad, és nagyon gyorsan megvannak az eredmények is. Azt tapasztaltuk, hogy most többen érkeztek a járáson kívülről. Rövidesen kezdődik az ebédszünet, a csapatokat meleg étellel ismét a Gastro DS látja el. 

10.10 | A belvárosban lévő mintavételei helyeken nincs sor, a Kodály Zoltán Alapiskola, a Csaplár Benedek VMK és az Üzleti- és Tájékoztatási központ előtt is viszonylag jó a helyzet, de egyre több pozsonyi rendszámú autó jelent meg, vélhetően a tesztelés miatt érkező fővárosiak Dunaszerdahelyre is ellátogattak.

09.17 | Megkaptuk a szombati adatokat, ezek szerint Dunaszerdahelyen összesen 9312 tesztet végeztek el, ebből 78 lett pozitív. Mindez azt jelenti, hogy valóban többen voltak tegnap, mint múlt szombaton a tesztelésen.

08.51 | A városi körutunk során egyértelműen kiderült, az emberek jelentős része már tegnap elment tesztelni, így aztán kisebb sorokban várnak csak a mintavételi helyeken. Most érdemes elindulni, mert ahol többen is vannak, ott is biztosan végeznek az ebédszünet előtt.

08.10 | A reggel valóban nyugodt, a város legtöbb mintavételi helyén gyorsan mennek a sorok, érdemes akár most is kimenni tesztelésre, aki még nem tette meg.

08.00 | Elkezdődött a második nap is az országos tesztelésen. A reggel viszonylag nyugodt, az eddig általunk látogatott helyszínen tömeget nem figyeltünk meg. Nem hivatalos becslések szerint egyébként többen voltak tegnap Dunaszerdahelyen tesztelni, mint egy héttel ezelőtt szombaton.

07.30 | A tegnap a Csallóközbe is ellátogató Marek Krajčí egészségügyi miniszter a ma7.sk-nak nyilatkozva elmondta, úgy látja, a hétvégi eredmények a vizsgált területekn 0,5 százalék alatti fertőzöttségi rátát mutathatnak a szombati adatok alapján. 

07.15 | Reggel nyolckor elkezdődik az országos tesztelés második dunaszerdahelyi fordulójának második napja. Az első nap jóval nyugodtabb volt mint egy héttel korábban, bízzunk benne, hogy a vasárnap is ilyen lesz. Portálunkon és közösségi oldalunkon ma is folyamatosan beszámolunk az eseményekről.

SZOMBAT

19.15 | Negyed óra múlva az utolsó tesztelésre várókat hívják be a Covid–19-szűrőpontokon... Adatokat ezúttal azonban nem kapunk – az összesített eredményeket ugyanis a hadsereg fentre továbbítja. A kormányfő akarja lenyilatkozni a friss híreket... Azonban a nap tapasztalatai alapján azt láttuk, hogy várhatóan bizony alatta lesz a múlt hét szombati tesztelési kedvének a mai. Lehet, hogy legtöbben nem akartak órákat fagyoskodni a mintavételi helyek előtt. Mindenesetre ma elosztottabb volt a tömeg, és folyamatosabb volt a lakosság érkezése. Holnap reggel ugyanitt folytatjuk! 

17.15 | Frissebb adatok a várakozókat illetően: Jilemnický 35 fő, SPTS 20 fő, Karcsai út 5 fő, Perfects 10 fő, Vámbéry alapiskola 35 fő, Kodály alapiskola 45 fő, Smetana ligeti alapiskola 40 fő, Sikabony kb. 20 fő, Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ 30 fő, Szabó Gyula Alapiskola 25 fő. 

16.15 | Lehetséges, hogy megfordul a múlt hétvége tendenciája, és mégis vasárnap szeretnének majd többen eljutni a tesztelésre? Noha részeredményeket ezúttal nem kaptunk, alacsonyabb részvételre számítunk, ezért is mindenkit arra buzdítunk, hogy a mai napot mindenképpen használják ki! Kevesebben vannak a mintavételeknél, gyorsabban megy a sor, ha éppen vannak egyáltalán. Nehogy vasárnap érje meglepetés az embereket, és valóban holnap érkezzenek a Dunaszerdahelyi járáson túlról még többen... Most csendesebb, egészen este 20 óráig nyitva lesznek a tesztelőhelyek, mint a 17 ponton!

15.15 | Kevesen vannak a termálfürdő melletti autós tesztelőhelynél is. Ha valaki most szeretne menni, akár oda is érdemes!

14.55 | Hájos Zoltán polgármester is most ment családjával teszteltetni, ezúttal a megyei fenntartású Szabó Gyula utcai építészeti szakközépiskolába. A sorok a mintavételi helszíneknél folyamatosan haladnak, sokkalta kevesebb a várakozási idő, mint a múlt hét szombaton, és egyenletesebben oszlanak el az emberek. Szinte az összes helyszínről azt jelzik vissza, hogy aránylag hamar sikerül elintézni a teszteltetést. 

13.25 | Folyamatos a tesztelés, a várakozási idő szépen követhető a covds.sk oldalon is. A csapatok számára az ebédet ismét a város biztosította a Gastro DS-en keresztül. Olvasónk írta: „Nagy köszönet a Jilemnický utcai alapiskola csapatának. Mindenki nagyon kedves és előzékeny. A tesztelés gyorsan folyik. Köszönjük a munkát és az odaadást. A sorban alló emberek türelmesek és előzékenyek, előnyben részesítik a hátrányos helyzetű és kisgyermekkel várakozó társaikat.” 

12.10 | A szünet előtt már tervezetten csak annyi személyt engedtek várakozni, akit még előtte le tudtak tesztelni, így kevesebb a várakozó, de a szünet után ismét nagyobb csoportok várhatók minden mintavételi helyen.

12.00 | Ahogy a múlt héten, ezúttal is az ebédet a csapatok számára a város biztosította a Gastro DS-en keresztül.

11,50 | Mindjárt ebédidő. Azt látni, hogy a múlt szombati tömött, órákig hosszan álló sorokból tanultak az emberek, és sokan vagy eleve olyan helyre mentek, ahol kevesebben voltak, vagy szombat délutánra, vasárnapra tervezik be a teszteltetést. 

11,10 | A Karcsai úti mintavételi ponton jelenleg csak néhányan várakoznak, több helyszínről pedig azt jelentik, hogy gyorsan zajlik a mintavétel, állandóan mozognak a sorok.

10,40 | Továbbra is érdemes folyamatosan tájékozódni a covds.sk oldalon, ahol a Covid–19-tesztelésre várakozó sorok pillanatnyi állapotáról szerezhetünk információkat. Rövidesen, 12 órától kezdődik a nagyobb, egyórás szünet, és csak 13 órától folytatódik ismét a tersztelés, s mint ahogyan írtuk, ezen a hétvégén korábban, 20 órakor zárnak is a tesztelési pontok. Magyarán legkésőbb 19,00 és 19,30 között már sorban kell állnia annak, aki ma le akarja teszteltetni magát. 

10,00 | A Karcsai úti tesztelési helyszínen kora reggel köszöntötte a dolgozókat és a már ott sorakozó embereket Vladimír Krčméry professzor, az ismert járványügyi szakember. A virológus professzor eredetileg Dunaszerdahelyen, a Karcsai úton tesztelte volna a lakosokat, és a Szent Erzsébet Egészségügyi És Szociális Munka Főiskola dunaszerdahelyi tagozatának vezetője, Herdics György meghívására érkezett városunkba. 

Kérdésünkre elmondta, a közelmúltban Árván és Bártfán elvégzett pilot-tesztelés, majd annak megismétlése is igazolta, van értelme a második tesztelési hétvégének.
Kiemelte: hisz benne, a járványt sikerül annyira féken tartani, hogy boldog karácsonyunk lehet.

„Ha nem lenne hitünk, nem végeznénk ezt a munkát” – mondta Krčméry.

Néhány szó erejéig elbeszélgetett a helyszínen dolgozókkal, majd folytatta útját Felsőpatonyba, mivel éjszaka derült ki, hogy ott egy teljes egészségügyi team esett ki. Mint elmondta, további két kollégájával együtt egész nap tesztelni fogja az embereket.

9,35 | Jelen pillanatban a Szabó Gyula Alapiskolánál a várakozási idő 25 perc, úgy, hogy a mozgáskorlátozottakat és a kismamákat is előreveszik. Mindeközben a Kodály Zoltán Alapiskolánál az épületen kívül 35–40 ember várakozik. Csaplár előtt is kanyarog a sor, de a temálfürdőnél sem jobb a helyzet...

9,10 | Több helyszínen, így például a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központnál is kb. 1–1,5 órás a bejutási idő. Fontos információ, hogy a mozgássérülteket, a betegeket, az áldott állapotban lévőket vagy a kismamákat is előre veszik a sorban. 

8,25 | Már minden egyes tesztelési helynél többen várakoznak, folyamatosan érkeznek az újabb lakosok is. Úgy tűnik, szeretnék minél többen még ma leteszteltetni magukat, és felszabadítani a hétvégét. A helyszíneken csendesen és türelmesen várakoznak az emberek. Tele a termálfürdő parkolója is.

7,47 | Krčméry virológus professzor meglátogatta a Karcsai úti központot, majd innen Patonyba ment át. A professzor a Szent Erzsébet Egészségügyi És Szociális Munka Főiskola dunaszerdahelyi tagozatának meghívására érkezett városunkba. 

7,42 | Sikabonyban is a közösségi központ kerítésénél áll már a sor...

7,32 | Úgy látszik, ha nem is a múlt szombati tömött sorokban, de már mindenhol várakoznak – az emberek minél előbb maguk mögött szeretnék tudni a tesztelést. Az idő csípős, mindenképpen melegen öltözzenek azok, akik a szombat délelőttöt célozzák be a Covid–19-szűrésre. Még egyszer jelezzük, ha sokan vannak önök előtt a sorban, nem biztos, hogy megéri egy helyen több órán keresztül várakozni!

7,20 | A legtöbb helyszínen már sorakoznak a tesztelésre várók, van, ahol egyelőre néhányan, de például a Jilemnický alapiskolánál ismét úgy tűnik, hogy mind a két, ott kialakított tesztelőponthoz sokan fognak érkezni...

7,05 | Már elég nagy sor autó várakozik a termálfürdő parkolójánál. A többi mintavételi pontnál is gyülekeznek már az emberek.

PÉNTEK

19,53 | Hasonlóan az előző héthez, a hétvége mindkét napján lesznek a csapatoknak ebédszünetei, illetve fertőtleníteni fogják a helyiségeket is 12–13 óra között – ezzel jó számolni! Ne feledjük azt sem, hogy a mögöttünk álló hétvége tapasztalatai szerint egy óra alatt átlagosan 30–35 személyt lehet letesztelni. Így ha valaki sorban áll, és azt látja, hogy az előtte állók száma többszöröse a 30–35 főnek, akkor mérlegelje, érdemes-e ott sorakoznia. Érdemes lehet eleve olyan tesztelőpontot keresni, ahol kevesebben várakoznak vagy vasárnapra halasztani a tesztelést.

19,17 | Kérdezték már, de jelezzük is: a tesztvételi mintapontok között van akadálymentesített bejárat a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban vagy Sikabonyban, illetve több más helyszínen is, valamint az autós tesztelésnél eleve azt kérnék a szervezők, hogy oda leginkább a mozgáskorlátozottak, a mozgásszeri betegségben szenvedők, illetve a betegek menjenek!

19,00 |  Minden előkészítve a szombat reggel 8 órai induláshoz! A csapatirányítók – a félreértések elkerülése végett – jelzik, több telefon után: (természetesen) nem csak Dunaszerdahelyen lesz tesztelés, hanem a Dunaszerdahelyi járás összes településén!

A hétvégi tesztelést irányítók kérése a Termálfürdő melletti autós mintavételi helyszín kapcsán: elsősorban azok menjenek oda, akik más helyszínre nem tudnának eljutni – a mozgáskorlátozottak, a mozgásszeri betegségben szenvedők, illetve a betegek!

A 18. számú drive through COVID tesztelést, vagyis a Termálpark parkolójában felállított mintavételi helyszínt kérik, hogy elsősorban azok vegyék majd igénybe, akik

  • mozgáskorlátozottak – kísérettel vagy anélkül
  • mozgásszeri betegségben szenvednek 
  • eleve nem mobilisak 
  • betegek – akár a Covid–19 tüneteivel 

Köszönik a megértést!

A november 7–8-ai hétvége Covid–19 tesztelési helyszínei a következők lesznek:

 

1. számú mintavételi hely: Alapiskola, Smetana liget 286/9, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a parkolón keresztül

Szlovák Nemzeti Felkelés tér 184, 185, 186, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, Július Lőrincz utca 2133, 2134, 2135, 2136, 2137, 

 

2. számú mintavételi hely: Alapiskola, Smetana liget 286/9, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a parkolón keresztül

Smetana liget 283, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, Gyurcsó István utca, Sport utca, Sikabonyi utca,

 

3. számú mintavételi hely: Szabó Gyula Alapiskola, Iskola utca 936/1, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a parkolón keresztül a Szabó Gyula utca felől

Fenyves 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1381, 1382, 1383, 1384, 1528,

 

11. számú mintavételi hely: Szabó Gyula Alapiskola, Iskola utca 936/1, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a parkolón keresztül a Szabó Gyula utca felől

Rózsa liget 1352, 1353, 1354, 1355, 1357, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 

 

17. számú mintavételi hely: Építészeti Szakközépiskola, Szabó Gyula utca 1, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat az autók részére kijelölt kapun keresztül a Szabó Gyula utca felől

Szabó Gyula utca – Dunaszerdahelyi része, Sport utca, Ady utca, Iskola utca, Mezei út, Partizán utca, Szent György utca, Sikabonyi utca

 

14. számú mintavételi hely: Sikabonyi Közösségi ház, Erdő utca 436/11, 929 01 Dunaszerdahely – Sikabonyi városrész

Szabó Gyula Utca – Sikabonyi része, Erdő utca, Szőlőskert utca, Szövetkezeti utca, Hársfa utca, Jegenyefa utca, Gombotás utca, Repülőtér utca, Csigéri utca, Mécs László utca, Kornfeld Ármin utca, Szent Erzsébet utca, Fasor, Kiserdő utca, Zsákutca, Széplak utca, Összekötő út, Juharfa utca, Világos utca, Csukárabony, Pagony, Gálffy Ignác utca,  Amade László utca, Jókai utca, Kodály utca, Átrium utca, Felső utca, Alsó utca,

 

13. számú mintavételi hely: Vámbéry Ármin Alapiskola, Hviezdoslav utca 2094/2, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a Hviezdoslav utca felől

Marczell Mihály utca, Esterházy János utca, Rényi utca, Gesztenyesor, Czibók utca, Hviezdoslav utca, Liszt Ferenc utca, Angyal Pál utca, Vermes Ferenc utca, Cukorgyári utca, Rövid utca, Kis utca, Kossuth Lajos utca, Madách Imre utca, Széchenyi utca, Mikszáth Kálmán utca, Fábry Zoltán utca, Borostyán út, Csendes utca, Fényes utca, Svoboda tábornok utca, Búzavirág utca

 

12. számú mintavételi hely: Vámbéry Ármin Alapiskola, Hviezdoslav utca 2094/2, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a Hviezdoslav utca felől

Kertész utca, Nagyabonyi út, Október utca, Akácfa utca, Virág utca, Pozsonyi út,

 

4. számú mintavételi hely: Kereskedelmi - Információs Központ, Erzsébet tér. 1203/7, 929 01 Dunaszerdahely

Ádor utca, Štúr utca, Tábor utca, Jesenský utca, Erzsébet tér, Vasút sor, Nemesszeg utca, Kukučín utca, Kulacs utca, Komenský utca, Nefelejcs utca,

 

7. számú mintavételi hely: Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, Bartók Béla sétány 788/1, 929 01 Dunaszerdahely

Vámbéry Ármin tér, Duna utca, Fő utca, Szent István tér, Rózsa utca, Sládkovič utca, Bacsák utca, Posta utca, Városháza tér 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 5612, 5863, Kondé püspök utca, Bartók Béla sétány, Gyümölcsös kert,

 

8. számú mintavételi hely: Kodály Zoltán Alapiskola, Komenský utca 1219/1, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a Vasútsor utca felől

Neratovice tér 2143, 2144, 2145, 2146, 2147, Zöldfa utca, Csallóköz utca, Nyírfa utca, Csillag utca, Kereszt utca, Pódafai út, Rákóczi utca, Béke utca, Vajanský utca, Mély út, Építők útja, Petőfi Sándor utca, Arany János utca, Bősi út, Balassi Bálint utca

 

9. számú mintavételi hely: Kodály Zoltán Alapiskola, Komenský utca 1219/1, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a Vasútsor utca felől

Bihari utca, Fatelep utca, Újtelep, Fürdő utca, Kertaljai út, Üdülő sor, Kistejedi utca, Diófa utca, Ipari utca, Nárcisz utca, Karcsai út, Bécsi út, Szent Kristóf út, Levendula utca, Pitypang utca, Viola utca, Kápolna utca, Kapuhegyi utca

 

10. számú mintavételi hely: Közösségi központ, Karcsai út 1280/32, 929 01 Dunaszerdahely

Marginalizált roma közösség részére – szombat

 

10. számú mintavételi hely: Művelődési Központ – Ollétejedi városrész

Ollétejedi városrész – vasárnap

 

5. számú mintavételi hely: Vidékfejlesztési Szakközépiskola, Szent István tér 1533/3, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a Štefánik utca felől

Štefánik utca, Vásártér, Kisudvarnoki út, Múzeum utca, Teleki László utca, Szent János negyed, Galántai út, Halpiac 330, 331, 333, 334, 335, 336, Malom utca 306, 307, 308, 309, Jilemnický utca 203, 204, 205, 233, 234, 337, 338, Kassák Lajos utca, Dobó István utca, Steiner Herman utca, Fácános, Hét vezér útja, Árpád vezér utca, Kálvin János tér, Zentai utca,

 

15. számú mintavételi hely: Jilemnický utca 204/11, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a főkapun keresztül

József Attila utca, Barátság tér 2201, 2164, 2166, 2168, 2169, 2170, 2171, 2172, 5090, Újfalu 2220, 2221, 2222, 2223, 2224, 2225, 2226, 2227, 2441, 2217, 2218, 2219, 5555, 5995, 6834, 7046, 7242,7243,7357,

 

16. számú mintavételi hely: Jilemnický utca 204/11, 929 01 Dunaszerdahely – bejárat a főkapun keresztül

Zsigmond király utca, Móricz Zsigmond utca, Aradi vértanúk útja, Mátyás király utca, Vitéz utca, Szent László utca, Szladits Károly utca, Tölgyessy György utca, Róbert Károly utca, Szent II. János Pál pápa út, Csaplár Benedek utca, Gyepü utca, Lengyár utca, Pókatelek utca, Csermely Gyula utca,

 

18. számú mintavételi hely: Termálfürdő előtti parkoló, Bősi út, 929 01 Dunaszerdahely

Drive through COVID test – autós mintavételi hely

Az országos teszteléssel kapcsolatos további összes további információt itt gyűjtöttük egybe!

Ezt már olvasta?

Cookies