Back to top

1848, te csillag...

Publikálva: 2017, március 15 - 17:24
Szerdán délelőtt, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban tartotta az 1848/49-es szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett megemlékezését a Kodály Zoltán Alapiskola.
Ibolya Olivér, az iskola igazgatója ünnepi beszédében a szabadság iránti vágy és a mások iránti tisztelet fontosságáról beszélt: „Nincs vesztett szabadságharc, ezt őseink már többször bizonyították. Hiszen például már 907-ben is a szabadságért, a hon védelméért kellett küzdeniük elődeinknek. Ez a nevezetes pozsonyi csata; a magyar hadvezetés zseniális taktikáját a mai napig oktatják az Egyesült Államok katonai akadémiáján. De említhetjük a nándorfehérvári viadalt, vagy a Rákóczi-féle szabadságharcot is. 1848. március 15-én a magyarság ébresztőt kiáltott egész Európának. És ne feledjük el 1956-ot, amelynek gyümölcse csak 1989 után érett be. Bár reméljük, hogy többé nem kell fegyverrel megvédenünk szabadságunkat, de ébernek kell maradnunk. Nekünk - tanároknak, szülőknek - nagyon fontos feladatunk, hogy úgy neveljük a felnövekvő ifjúságot, hogy örökre a szívükbe zárják a szabadság iránti vágyat, mások tiszteletét. Sok feladat vár még ránk, ha nemcsak az a célunk, hogy túléljünk, hanem tenni szeretnénk az egyetemes magyarságért, az emberiségért.”
Ezután három nagy nemzeti hősünk - Kölcsey Ferenc, Klapka György és a közelmúlt mártírja, Esterházy János - arcképét leplezték le, mely képek majd az iskola falait díszítik.
Az igazgató úr beszéde után verssel, énekkel, tánccal emlékeztek a szabadságharc hőseire a diákok. 
Az ünnepi megemlékezés záróakkordjaként nemzeti fohászunk csendült fel, melyet közösen énekelt a művelődési házat megtöltő közönség.
Külön köszönet illeti a felkészítő tanárokat: Molnár Katalint, Simon Anikót, Várady Zsuzsannát valamint Zöld Ágnest.
A videók Hykeš Tamara felvételei. További fényképeket pedig Képgalériánkban tekinthetnek meg.

Ezt már olvasta?

Cookies