Back to top

15 járás, köztük Dunaszerdahely és Galánta kapott fekete besorolást

Publikálva: 2021, február 9 - 19:47
Korábbi ígéretének megfelelően Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tartott kedden este az aktuális járványhelyzetről. A tárcavezető azt mondja, ezután is minden kedden kiáll majd az ország elé. A tárcavezető mellett Ján Mikas országos tisztifőorvos is részt vett a sajtótájékoztatón. A szakember a lakosság türelmét kérne, nagyon komoly a helyzet, de muszáj kitartanunk, fogalmazott Mikas.
15 járás, köztük Dunaszerdahely és Galánta kapott fekete besorolást

A miniszter közölte, a kormány által elfogadott határozatok értelmében ezentúl minden kedden sajtótájékoztatót tartanak majd az aktuális járványhelyzetről, s az azon bejelentett módosítások mindig a következő héten lépnek majd érvénybe. 

A sajtótájékoztató elején Krajčí a szomszédos országok járványhelyzetével vetette össze Szlovákiáét, elmondta, jelenleg (is) Csehország a sereghajtó. A cseheket leszámítva az összes szomszédos állam jobban áll, mint Szlovákia, fogalmazott a miniszter. Míg a cseheknél 910 a százezer főre számított hétnapos incidencia, addig Szlovákiában négyszáz körül van átlagosan, az összes többi szomszédos államban viszont 300 alatt.

Ezt követően a klasszikus, az NCZI oldaláról jól ismert statisztikákat összegezte a miniszter.

Az antigén-tesztek átlagos pozitivitása 1% körül van, a PCR-é 20% körül. A miniszter szerint ez jó hír, hisz az emelkedés megállt, ugyanakkor a halálozási statisztikák nem javultak. Átlagosan száz ember hal bele naponta a COVID-19 szövődményeibe.

Felgyorsult viszont az oltás tempója, állítja Krajčí, 226 ezernél is több vakcinát adtak már be a lakosságnak. A miniszter szerint az oltási program tempóját tekintve Szlovákia a harmadik leggyorsabb az Unióban, száz főre számított beadott oltások számában pedig a középmezőnyben tanyázunk.

Kiderült, 11 fázisban képzeli el a kormány a lakosság beoltását. Február 13-án indulhat a tanárok és a kritikus infrastruktúrákban dolgozók beoltása. Elsőként azokat a tanárokat oltják majd be, akik élőben tanítják az osztályokat, tehát óvópedagógusokat és alsó tagozatos tanítókat, valamint a végzős osztályok pedagógusait. Szombattól kezdődik ez a program, 12 oltóközpontban, minden szombat és vasárnap. Március elsején indul az „első nagy oltóközpont” működése, ebben az AstraZeneca vakcinájával oltanak majd. A Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagát kapják majd a krónikus betegek is, függetlenül az életkoruktól. A 65 év felettiek a tervek szerint, ahogy sok más országban, Szlovákiában sem kapnak az angol vakcinából, őket Pfizer- vagy Moderna-termékével védik majd meg.

Jelen állás szerint több mint 800 ember szorul mesterséges lélegeztetésre (nem kizárólag a COVID miatt), ezen felül még 70 gép és ágy áll azonnali rendelkezésre. Van még körülbelül 150 lélegeztetőgép, de azokat csak a legvégső esetben kívánják felhasználni, ugyanis olyan átcsoportosítással járna az alkalmazásuk, amelyet szeretnének elkerülni, mondta el a tárcavezető.

A miniszter arról is beszélt, rendkívül aggasztó, hogy hetek óta nem bírják lenyomni a kórházi ellátásra szorulók számát. Az országos COVID-automata enyhítésre nincs esély. A regionális COVID-automata is rosszabbodott.

A miniszter arra figyelmeztetett, a fekete járásokban vége a természetjárásnak, negatív teszttel sem lehet kirándulni a járáson belül!

Hétfőtől 15 járás lesz fekete kategóriába sorolva, köztük Dunaszerdahely és Galánta is. Ez elvileg azt jelenti, bezárnak az iskolák és óvodák ezekben a járásokban, már amelyik kinyitott.

Nem maradt egyetlen „rózsaszín” járás sem, Nagykürtösön is a bordó fázis lép életbe.


Dunaszerdahelyi járási, veszélyeztetettségi szint: 6., de a magasabb országos szint miatt szigorúbb előírások érvényesek

Szájmaszk használata: Kötelező beltéren és kültéren egyaránt, beleértve a települések külterületét is. Javasolt az FFP2 maszkok használata.

Kijárási korlátozás: Lakhelyelhagyási tilalom kivételekkel.

Iskolák: Óvodák, alapiskolák alsó tagozata, speciális iskolák, alap- és középiskolák végzős osztályai. A többi évfolyamon maximum 5 gyerek egy pedagógusra. Felsőoktatási intézmények távoktatásban.

Szertartások (esküvő, keresztelő, stb.): Maximum 6 személy, kivétel a temetés

Boltok: Alapszükségleteket biztosító üzletek és szolgáltatások. Max. 1 vásárló 15 négyzetméterre.

Vendéglők: Étel elvitelre vagy kiszállítással.

Cégek, vállalatok és szervezetek: Kötelező a home office, ahol lehetséges. Munkába járás csak negatív teszttel.

Tilos: Tömegrendezvény, lakodalmak, ünnepélyek, alkoholfogyasztás közterületen, sportrendezvények, fitnesstermek, wellness, aquaparkok és fürdők, uszodák, szálláshelyek, látogatás a kórházakban és szociális intézményekben (kivételekkel).

Tesztek érvényessége: 7 nap

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies