Back to top

15 éve alakult a Pázmaneum Polgári Társulás

Publikálva: 2020, október 2 - 14:09
2005. október 2-án a bakai plébánián tartotta alakuló ülését a Pázmaneum Polgári Társulás, amelynek célja az alapvető emberi értékek és a nemzeti identitás megerősítése a Felvidéken, a keresztény erkölcs szellemében.
15 éve alakult a Pázmaneum Polgári Társulás

A társulás tagja lehet bárki, aki egyetért alapszabályukkal, részt vesz annak megvalósításában és nem támogat (illetve a múltban sem támogatott) kommunista, fasiszta, rasszista vagy más erőszakos ideológiát. A szervezet elnöke ThDr. Karaffa János plébános.

Regnum Marianum Akadémia néven keresztény felnőttképzést indítottak 2007-ben először Egyházgellében, majd Zselízen, Komáromban és Szőgyénben. 2008 márciusában a Rákóczi Szövetség Esterházy-emlékéremmel tüntette ki őket. Felemelték szavukat a 2008-as egyházmegyei szétdarabolás ellen és aláírásokat gyűjtöttek az ellen. 2011-ben Esterházy domborművet avattak Dunaszerdahelyen a Fő utcán, Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását, 2012-ben pedig a Magyar Művészetért Díjrendszerbe tartozó Ex-Libris Díjban részesültek, amelyet a Pozsonyi Casinóban vehettek át Gubcsi Lajos alapítótól.

2015-ben Dunaszerdahely Város polgármesterének, Hájos Zoltánnak a polgármesteri díját vehették át a város kulturális fejlődése terén elért kimagasló és aktív munkájuk elismeréseként. Dunaszerdahelyen évről évre megünneplik a Magyar Kultúra Napját és a Trianon gyásznapot, illetve minden évben felhívják a szülők figyelmét a magyar iskolai beiratkozások kapcsán az anyanyelvi oktatás fontosságára. Karitatív tevékenységet is folytatnak, gyűjtöttek a kárpátaljai magyaroknak, izomsorvadásban szenvedő kisfiúnak és Böjte Csaba árváinak is. A társulás képviselői aktívan bekapcsolódtak a különböző társadalmi és egyházi rendezvények megszervezésébe.

Számos kiadványt is megjelentett a 15 év alatt a dunaszerdahelyi székhelyű társulás. Évi rendszerességgel kiadja a Regnum Marianum Kalendáriumot, illetve különböző imafüzeteket, tanulmányi füzeteket is szerkeszt.

Az ifjúság terén a ministránsoknak szerveznek számos programot több társzervező segítségével, elsősorban a Jópásztor Alapítvánnyal. Többször részt vettek a római nemzetközi ministráns zarándoklaton is a felvidéki magyar ministránsokkal, illetve minden évben focinapra és olimpiára is sor kerül a fiataloknak.

Az imakilencedek alkalmával mindig más és más szándékért imádkoznak különböző egyházközségekben. A Komáromi Imanapok szervezését is átvették – ez magyar főpásztorért és magyar papi és szerzetesi hivatásokért mutatnak be szentmisét a bazilikában Jó Pásztor vasárnapján.

Adományokból, a személyi jövedelemadó 2%-ának a felajánlásából, illetve pályázatok révén tartja fenn magát a társulás. Sikeres pályázatok révén a legfőbb támogatók a Bethlen Gábor Alap és Dunaszerdahely városa.

A 15 év alatt számos egyházi és társadalmi rendezvényt szerveztek a Felvidéken és az anyaországban is a Pázmaneum képviselői, melyeken a keresztény konzervatív értékek megtartása és továbbadása kapott hangsúlyos szerepet. A Társulás Pázmány Péter bíboros és Isten szolgája Esterházy János szellemi örökségének ápolását a továbbiakban is őrzi, és ennek szellemében dolgozik majd a jövőben.

A 2020-as esztendő elején sikeresen megvalósult két nagy rendezvényük is, a Magyar Kultúra Napja és a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, majd a járványhelyzet miatt csak online közvetíthették a Komáromi Imanapok szentmiséjét és egyéb liturgikus cselekményeket. Június 4-én viszont a csendes megemlékezésre több százan érkeztek a dunaszerdahelyi Trianon-emlékfához, hogy közösen tegyen hitet a 100 évvel ezelőtti csonkítás évfordulóján magyarságáról, szülőföldön való megmaradásáról, ragaszkodásáról. Ebben az esztendőben egy Dunaszerdahelyen található szakrális kisemlék, egy képfülke felújítását tűzte ki célul a társulás, amelynek munkálatai jól haladnak. Az elnökség bízik benne, hogy a 15 éves évforduló kapcsán tervezett ünnepséget szentmisével együtt mihamarabb megrendezhetik, hálát adva az elmúlt esztendőkért.

A Pázmaneum Polgári Társulás a jövőben továbbra is szolgálni kívánja munkájával a magyarságot, legfőképp a Felvidéken és Dunaszerdahelyen.

(pazmaneum, ka)

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum
Cookies