Back to top

„A zenével hatni csodálatos érzés”

Publikálva: 2016, február 27 - 09:22
Bertók István nevét a zene iránt kevésbé fogékony közönség is jól ismeri, hiszen a Black & White, a Kicsi Hang vagy egyéni fellépéseivel gyakran találkozunk. Aki pedig már hallotta és látta zongorázni, azt is tudja, hogy az improvizáció nagymestere, minden porcikájával zenész.

Mikor kezdődött a zene iránti szerelem?

– Zenész családból származom, a nagyapáim kiváló zenészek voltam, sőt ha visszamennénk még néhány generációt, ott is zenészekre lelnénk a családfámban. A leginkább az inspirált, hogy a bátyám zongorázott és naponta hallottam gyakorolni, majd négyéves koromban én is megpróbáltam utánozni az ő zongorajátékát.

Kik voltak első tanáraid?

– A szüleim felfigyeltek a játékomra, és édesapám kezdett velem foglalkozni, akinek sokat köszönhetek, hiszen az alapoktól megtanított, mit, hogyan, mikor, miért játsszak – egyszóval mindenre. Hatéves koromra már rengeteg ismer slágert, klasszikus művet zongoráztam. Majd a dunaszerdahelyi zeneiskolában tanultam, Lipcsei Ildikó akkori igazgatónő egyengette pályámat.

Mit jelent számodra a zongorajáték?

– A zongora nagyon fontos az életemben, tény, hogy a családom után az a legfontosabb. Amikor játszom, mindent elfelejtek, nincsenek gondok, problémák. Az emberekre is hatni lehet a zenével, és ez csodálatos érzés.

Mennyit gyakorolsz naponta?

– Két gyönyörű gyermek édesapja vagyok, Rebeka négy, Félix egyéves, akik mellett szinte semmi gyakorlásra nincs időm. A rohanó világ, amiben élünk, nem teszi lehetővé azt, hogy napi pár órára a zongorámhoz üljek. Ezt egyébként nagyon sajnálom. A gyakorlás nálam azt jelenti, hogy mikor egy nagyobb koncert előtt állok, egy nappal előtte gyakorlok egy órát.

Ki az, aki leginkább motivál?

– Őszintén szólva, erre nem is tudom a választ, mert rengeteg kedvenc zongoristám van, akit szeretek hallgatni. Ám motiválni, előbbre vinni a családom, a feleségem, a gyerekeim, a szüleim és a testvéreim tudnak, ők jelentik az igazán segítő erőt.

Mit csinálnál, ha nem zenélnél?

– Ha nem lennék zenész, szerintem fél ember lennék. Erre nem is gondoltam, mert már természetes számomra, és ezt szeretem.

Milyen terveid vannak a közeljövőben?

– Most egy új hanghordozót készítek Csallóköz kincsei címmel, amelyen hazai előadók szerepelnek, akiket ismerünk, de nem is tudjuk, milyen zenei adottságokkal rendelkeznek. Nekik szeretnék egy kis bemutatkozó jellegű lemezt megjelentetni, majd egy lemezbemutató koncertet tartani. A Csallóköznek számtalan kincse van, csak fel kell fedezni azokat.

Ezt már olvasta?

Címkék: Bertók István
Cookies