Back to top

Xisco Muňoz: Szinte tökéletes szezon volt

Publikálva: 2024, május 22 - 21:00
„Mindenki egy irányba húzott, ennek pedig ezüstérem lett az eredménye.” Szezonértékelő interjú a DAC vezetőedzőjével.
Xisco Muňoz: Szinte tökéletes szezon volt

A Zsolna elleni győzelemmel lezárult az idény, a csapat számára mindjárt másnap megkezdődött a szabadság időszaka. Milyen szavakkal búcsúzott el a játékosoktól?
„Megköszöntem nekik, hogy mindig mindent beleadtak. Hét hónapja, minden egyes mérkőzésen komoly nyomás alatt voltak, de remekül reagáltak erre a helyzetre. Sokat fejlődtek, sokat dolgoztak, hittek, bíztak a folyamatban, minden nap energiával telve érkeztek dolgozni és igyekeztek sok mindenen javítani. Ugyancsak szeretnék köszönetet mondani a klubnak, amiért mindent megadtak nekünk, hogy elérhessük a nagy célunkat. Végül, de nem utolsósorban óriási köszönet jár a szurkolóknak, akikkel az elmúlt hónapban nagyon szoros kapcsolatba kerültünk. Amikor odahaza léptünk pályára, remek hangulatban futballozhattunk, akárcsak idegenben, aminek köszönhetően önbizalommal telve játszhattunk. Most eljött az ünneplés és a pihenés ideje, majd elkezdhetünk azon gondolkodni, miben javulhatunk a következő idényben.”

Az ezüstérem egy kisebb csodával ér fel…
„Először a felsőházba akartunk bejutni. Emlékszem, több nehéz beszélgetésünk is volt erről a témáról, de a csapat elkezdett jól reagálni bizonyos szituációkra a pályán, elkezdtük felépíteni a támadójátékunkat, egyre jobbak lettek a befejezéseink. Volt egy rendkívüli tehetségű játékosunk, Matej Trusa, aki a szezon végéig abszolút kulcsszerepet töltött be, több mérkőzést eldöntve jelentette a különbséget. Beszéltünk az értékekről, ő pedig a góljaival járult ehhez hozzá. Mindenki száz százalékot nyújtott, és nemcsak azok, akik a kezdőcsapat tagjai voltak, a többiek is remekül teljesítettek az edzéseken. Ezekkel a dolgokkal a hátunk mögött elkezdhettünk álmodozni a dobogó elérésében, de a legnagyobb célunk az ezüstérem volt. A szombati meccsnek Vitális hiánya ellenére is győzelmi céllal vágtunk neki, meg akartuk kaparintani az ezüstérmet. Az új idényben is szeretnénk folytatni a megkezdett folyamatot, meg kell értenünk, milyen hibákat követtünk el, és változtatni rajtuk. A legfontosabb, hogy továbbra is mindent beleadjunk, nap, mint nap a lehető legjobbunkat nyújtsuk a klub érdekében.”

Összességében hogyan értékelné a szezont?
„Szinte tökéletes volt. Nem volt lehetőségünk a hibázásra, a csapat komoly nyomás alatt futballozott, de nyugodtak maradtunk, bíztak a folyamatban. Néhány szituációt nagyon világosan elmagyaráztunk, amit sikerült is megvalósítaniuk. Mindent beleadtak, a legutolsó pillanatig harcoltak. Hittek a sikerben, ami a szombati nagyon nehéz összecsapáson is megmutatkozott. Boldog vagyok, amiért ilyen játékosaim vannak, a titok az öltözőben található személyiségek elegye. A klubnál dolgozó emberek is megkönnyítették a dolgomat, mindent megkaptam tőlük, amióta hét hónapja Dunaszerdahelyre érkeztem, ami óriási segítség volt az első pillanattól. Mindenki egy irányba húzott, ennek pedig ezüstérem lett az eredménye. Voltak nehéz pillanatok, de mindent megtettünk, hogy elérjük a céljainkat.”

Milyen érdemjegyet adna a csapatnak az egy-ötös skálán, ahol az egyes a legjobb?
„A rájátszásnak egy teljesen más DAC vágott neki, mint amilyet az alapszakaszban láthattunk, mindössze egyetlen mérkőzésen maradtunk alul. Nem adhatom a legjobb érdemjegyet, mivel mindig van min javítanunk, de mondjuk a ketteshez közel álltunk. Ki kell alakítanunk a győztes mentalitást a csapaton és a klubon belül is, továbbá következetesnek kell maradnunk, hogy ugyanilyen energiával, mentalitással vágjunk neki a felkészülési időszaknak. Ez néha nehezen megy, de a csapatnak a nemrég befejeződött idényre kettes, kettő mínusz érdemjegyet adnék.”

A szombati összecsapással befejeződött az idény, nincs több edzés. Hogyan tölti a pihenőidőszakot?
„Igyekszem a családommal és a gyerekeimmel kiélvezni a nyaralást, négy-öt nap után pedig elkezdem az új szezonra való felkészülést. A játékosok teljes pihenőt kaptak az első hétre, azt követően azonban egyéni edzéstervekkel készültünk nekik, hiszen mindössze öt hét áll rendelkezésünkre a tétmérkőzések kezdetéig. Azt szeretnénk, ha jó formában érkeznének vissza, hogy azonnal neki lehessen kezdeni a kemény munkának.”

Nagy Krisztián / dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Xisco Muňoz
Cookies