Back to top

Wau, ez mekkora lehetőség!

Publikálva: 2023, január 24 - 11:17
A Šport napilap a Szlovák tehetségek című rovatában a DAC fiatal védőjét, Damián Kachútot mutatja be ezen a héten.
Wau, ez mekkora lehetőség!

A DAC 1904 Dunaszerdahely hátvédje, DAMIÁN KACHÚT őrült tavalyi nyarat élt meg

A széles mosolya rögtön feltűnik, amely nemcsak a közös beszélgetésünk során maradt meg, bár több olyan témánál, ahol ez helyénvaló volt, komolyabb arckifejezésre váltott. A csapata edzésén is megjelent az a bizonyos mosoly. A 18 éves jobbhátvédnek, Damián Kachútnak van oka az örömre. A pályafutása az elképzelések szerint kezd alakulni. Három éve részese a DAC 1904 Dunaszerdahely rendkívül ambiciózus projektjének, a tehetségét Szlovákia legmodernebb akadémiáján fejlesztette. Tavaly nyáron aláírta első professzionális szerződését a sárga-kékekkel, a DAC másodosztályú farmcsapatában, Somorján pedig fontos játékperceket gyűjtött ősszel a felnőtt labdarúgásban. Tavasszal szeretne az A-csapatban is lehetőséget kapni, bár a konkurencia több mint erős. Ennek ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy megvalósuljon az egyik nagy álma, és szerepelhessen a szlovák 20 éven alatti válogatottal az idei indonéziai világbajnokságon.

 

AZ UTOLSÓ PERCIG

„Erősségeim a gyorsaság, az erő, a kitartás és megtörhetetlen küzdőszellem. Mindig az utolsó percig harcolok. Ellenben a technikámon és néha az összpontosításomon is javítanom kell” – olvastuk a pozsonyi születésű Damián Kachútról a klub honlapján a cikkben, amely fél éve a DAC-cal való professzionális szerződéskötéséről tudósított. A „megtörhetetlen küzdőszellem” fennkölten, de ugyanakkor drámaian is hangzik, ezért erről őt is megkérdeztük, amikor a múlt héten a MOL Akadémián találkoztunk személyesen.

„Kiskorom óta nagyon versengő vagyok. Talán tizenhárom éves koromig sírtam is a vereségek után. Mindig győzni akartam, és ez a mai napig így van. Egészen a lefújásig igyekszem száz százalékot nyújtani és a csapat segítségére lenni” – magyarázta a 181 cm magas, remek szélsővédő-alkattal rendelkező futballista.

A példaképe picit alacsonyabb, de Damián minden kétséget kizáróan mindent megadna azért, hogy valamikor megközelítse azt az eredménysort, amilyet 24 éves korára elért a Liverpool jobb oldali védője, Trent Alexander-Arnold. Az angol labdarúgó a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is csúcsra ért már, 18 alkalommal Albion válogatottjában is szerepelhetett. „Remek beadásai vannak, sok gólpasszt ad. Kiváló a passzjátéka” – írta le példaképét. A klubszimpátia szempontjából a „Vörösöktől” távolabb tekintett, más országba: „Az FC Barcelona tetszik…”

 

AZ ÉDESAPJA HATALMAS TÁMOGATÁSA

A fiatal és ügyes labdarúgó Lamacsban (Lamač) nőt fel, itt ismerkedett meg a sportág alapjaival is. A károlyfalui klubon keresztül Ligetfalura került, ahol a DAC képviselői figyeltek fel rá. „15 éves voltam, egy remek ajánlatot kaptam. Akkoriban készült el Dunaszerdahelyan az új akadémia, ilyen háttere Szlovákiában senki másnak sincs. Azért is bólintottam rá, mert akkoriban a DAC az ifjúsági első ligában szerepelt, míg a Ligetfalu csak a másodikban” – említette meg visszatekintésében a játékos, akit Tornyai Martin fedezett fel a sárga-kékeknek. „Látta néhány mérkőzésemet. Ő keresett fel, majd vezetett itt körbe. Neki szintén hálás lehetek azért, ahol jelenleg tartok” – folytatta, tekintetével pásztázva a MOL Akadémia területét. „Még mindig olyan, mintha új lenne. Amikor megmutogatta, mi minden van itt, leesett az állam. Addig csak álmodhattam hasonlóról, majd egyszeriben a klub tagjaként minden az én rendelkezésemre is állt.”

Tavalyig a Csallóközbe rendszerint Pozsonyból utazott, ahol a kötelező iskolai tanulmányait végezte. „Ha túl korán volt edzésünk, Úszoron aludtam a nagymamámnál, ami nagyjából félúton van a két város között. Reggel pedig esetenként autóval vitt be, vagy vonattal jártam.”

Jelenleg már a trencsénteplici sportgimnázium tanulója, természetesen távúton. „Egyéni tantervem van, online tanulok. Két csapattársam is Pozsonyban lakik, ők visznek és hoznak az edzésekre, ami remek” – ismertette a mindennapi rutinját.

A futballgének részben veleszületettek, még ha a DAC-cal kötött első szerződésével már le is pipálta a család többi tagját. „A már elhunyt nagypapám focizott, de csak amatőr szinten. Akárcsak édesapám. Megvolt a tehetsége, de a szülei nem igazán támogatták. Ezért is áll mellettem kiskoromtól, hatalmas támaszt és segítséget jelent számomra. Mindig mindenben mellettem volt, az első lépésektől egészen mostanáig. A családból ő támogat a leginkább és szurkol nekem” – mondta édesapjáról, Daniel Kachútról.

 

ELSŐ ALKALOMMAL PROFIKÉNT

A tavalyi esztendő komoly változást hozott a pályafutásában. Ő lett az Év tehetsége a dunaszerdahelyi akadémián, majd júliusban megkötötte első professzionális szerződését. „A tavaly nyáron történtek egyenesen őrülten jó dolgok voltak. Az U19-es gárda utolsó edzéséről egy iskolai kirándulásra igyekeztem, amikor hívott a csapatvezető, hogy másnap az A-csapattal gyakorlok. Pont akkor érkezett a klubhoz az új vezetőedző, Adrian Guľa. Azt gondoltam: Wau, ez mekkora lehetőség! Az akadémia néhány további játékosával egy hetet edzettünk a csapattal, amely során rendkívül jól teljesítettem. Remekül éreztem magam a pályán. Szerintem akkor tettem jó benyomást a stábra. Hirtelen minden nagyon gyorsan történt. Aláírtam a szerződést, elmentem egy rövid vakációra, majd további két edzést követően elutaztam a csapattal Észak-Írországba az Európa Konferencia Liga mérkőzésére. A hotel, a meetingek, az edzés… Óriási ugrás volt. Első alkalommal éreztem magam igazi profinak. Ezt követően a Feröer-szigetekre és Romániába is elutazhattam az FCSB elleni párharcra, ahol csaknem 50 ezer néző volt a stadionban. Őrület! Egyszerűen egy valóra vált álom” – szórta a benyomásait a tavalyi kalandos időszakra emlékezve.

Ősszel a dunaszerdahelyi farmcsapatban, a második ligában szereplő Somorján kapott sok lehetőséget. A DAC színeiben két alkalommal is leülhetett a kispadra az élvonalban. „Természetesen szeretnék tavasszal már a legfelső osztályban szerepelni, de a posztomon komoly a konkurenciaharc, két nagytudású csapattársam is abban a pozícióban futballozik. Ennek ellenére arról álmodom, hogy bekerülök a kezdőcsapatba, esetleg néha a kispadról szállok be. Bár ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy a Somorja egy remek ugródeszka számomra, amelynek segítségével teljes mértékben beleszokhatok a felnőtt labdarúgás iramába.”

Ezen kívül van még egy célkitűzése a legközelebbi időszakra. „Szeretnék részt venni a húsz éven alattiak világbajnokságán. Tudom, hogy ez egy nagy álom…” Azért is nagy, mert a szlovák U19-es válogatott keretében, amely tavaly a hazai rendezésű Európa-bajnokságon kiharcolta a részvételt, nem szerepelt. „Eddig még csak a húszasok összetartásán vettem részt még tavaly novemberben. Egy felkészülési mérkőzésen is pályára léptem, ahol sikerült győztes gólt szereznem, ami remek volt” – mondta Damián, majd folytatta: „Őszintén úgy vélem, hogy ha jó tavaszt produkálok, egészséges maradok és minden úgy megy, ahogy kell, lehetőségem lesz bekerülni a csapatba. Ezért mindent meg is teszek.”

Egy héttel ezelőtt egyébként a Szlovák tehetségek rovatunkban a szintén jobbhátvéd trencséni Šimon Mičudáról írtunk, akinek elvileg biztos helye van Albert Rusnák szövetségi kapitány az indonéziai tornára készülő keretében. „Eddig nem találkoztunk személyesen. Šimon kiváló teljesítményt nyújtott az Eb-n, és a világbajnokságon való szerepléshez biztosan jóval közelebb áll, mint én. Ez azonban nem jelenti azt, hogy én nem utazom, hiszen egy posztra, két, de akár három játékos is szükséges” – mondta a Dunaszerdahely alkalmazásában álló tinédzser, majd a nagyobb, bátrabb ambíciókról ennyit mondott: „Természetesen szeretnék külföldre kerülni. A labdarúgásnak akarok élni és egészséges lenni!”

 

A SZEMÜNK ELŐTT FEJLŐDIK

Damián Kachútról a jelenlegi legkompetensebb személy, a DAC vezetőedzője, Adrian Guľa véleményét is kikértük. „Az első edzéstől kezdve olyan tulajdonságokkal tűnt ki, amelyek érdekesek számunkra: a gyorsaságával, dinamikájával, szorgosságával. Ezen dolgok és a személyisége alapján úgy döntöttünk, hogy együttműködünk vele. A második ligás somorjai farmcsapatunkban nagyon jól sikerült neki a felnőtt labdarúgásba való átmenet, ami nagyon fontos a fiatal játékosoknál. Egyértelműen a szemünk előtt fejlődik – ezt látjuk és érezzük is. Nemcsak arról szól a dolog, hogy ő lett az Akadémia tehetsége. Ez értékes cím, de a tehetség magában nem elég. Örülök, amiért Damián mindenbe maximális igyekezettel és elhatározással vág bele, mert csak így támogathatja a tehetségét. Mi mindent megteszünk és remélhetőleg ő is – majd meglátjuk, hogyan sikerül őt tovább fejleszteni” – állapította meg a Trencsén, a Zsolna vagy a huszonegy éven alatti válogatott egykori trénere.

Kachút számára a Cesar Blackman – Alex Pinto kettős személyében erős a konkurencia a DAC-ban. „Tisztában vagyunk vele, hogy a jobbszélen komoly minőség áll a csapat rendelkezésére. Viszont Damián számára mindenképpen van esély és bízom benne, hogy meg is dolgozik érte. A télen már meccseken is pályára lépett együttesünk színeiben, és pont erről szól a dolog: az adott játékos felkészültségéről, nem pedig az életkorról vagy más paraméterekről. A húsz éven alatti nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Rusnák edző is eljött megnézni őt. Ez nagy motiváció számára és nem titkoltan számunkra is, hogy a lehető legjobban felkészítsük őt. Hogyha a szövetségi kapitány mellette dönt, elérhető legyen. Szeretnénk őt komplexen felkészíteni. Ez nemcsak az erőről, gyorsaságról, robbanékonyságról, taktikáról vagy a személyiségről szól, de arról is, hogy megfelelően alakítsa az életstílusát is. Bízom benne, hogy komoly meccsek várnak rá. Hogy mikor, az már csak rajta múlik” – tette hozzá Adrian Guľa.

 

A CSAPATTÁRS SZEMÉVEL

„Damián egy ügyes és szorgalmas fiatal. Remélhetőleg megvan benne a lehetőség. Csak rajta múlik, hogyan fog edzeni és hajtani, miként viszonyul majd kötelességeihez. Ha megfelelően, akkor szép jövő vár rá. Főleg a gyorsaságával tűnik ki, sokat fut. A modern szélsővédő típusának megtestesítője, jó beadásokkal és rúgótechnikával. Fejben is jó beállítottságú. Intelligens és látni rajta, hogy folyamatosan dolgozni akar magán” – mondta csapattársáról Dominik Kružliak, aki hosszú ideje a sárga-kék védelem oszlopa.

 

KICSODA DAMIÁN KACHÚT

- 2004. június 9-én született Pozsonyban.
- Sorrendben a Lamacs, Károlyfalu és a Ligetfalu együtteseiben futballozott.
- 2019-ben Dunaszerdahelyre igazolt, ahol először az ifjúsági korosztályos csapatokban szerepelt.
- 2022 júliusában aláírta első professzionális szerződését a DAC-cal, amely 2025. június 30-ig érvényes.
- Ősszel tizenegy találkozón lépett pályára a másodosztályú Somorja színeiben. A dunaszerdahelyi A-csapatban még nem szerepelt tétmérkőzésen. Az idei szezonban hatszor volt a kispadon: kétszer a bajnokságban, négyszer az Európa Konferencia Ligában.
- Jelenleg a 20 éven alatti szlovák válogatott tagja, amelynek színeiben 2022-ben mutatkozott be az Indonézia elleni (2:1) felkészülési összecsapáson, méghozzá győztes góllal. Azt megelőzően az U15-ös korosztályban viselte a válogatott mezét.
- A jobbhátvéd pozíciójában futballozik. 181 centiméter magas, 72 kilogramm.

Forrás: Miroslav Antol, Šport napilap, 2023. január 23., 7. oldal

Nagy Krisztián / dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Damián Kachút
Cookies