Jelenlegi hely

Vontszemű Gyula – a mindennapok csodáinak fotósa

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, december 13 - 18:13 | Kultúra
Dunaszerdahely szülötte (1974) még néhány évvel ezelőtt nem is sejtette, hogy a galériában megnyitja saját szerzői kiállítását. Hogy fényképeit rangos díjakkal jutalmazzák majd, turisztikai katalógusokat díszítenek és egy rendkívüli könyvet illusztrálnak ... És ami a legfontosabb, hogy fényképei több ezer ember figyelmét keltik fel ... És nem csak a neves Dunaszerdahely Képekben weboldalon jelennek meg, amelynek szerzőnk 2009 óta alapítója és kezelője.
Vontszemű Gyula – a mindennapok csodáinak fotósa

Vontszemű Gyula művészi pályája az elektrotechnika és gépészet területén kezdődött. Az élet viszont sok meglepetést tartogatott számára és a járási városban más szférában is dolgozott, dolgozik még a mai napig is. Nyilvánvalóan még régebben tudatosította, hogy a körülötte lévő világ, az, amire az ember ügyintézés közben, ahogy mondják „első látásra“ felfigyel, nem elsőrangú. Idővel rájött arra, hogy minden helyzetnek, nem csak az ember, de a társadalom életében megvan a maga mélysége, ízvilága és illata. Talán pont ekkor érintette meg a művészi világ, a „a fénnyel festés“, ahogy a fényképészetet nevezik. Más emberektől eltérően, akik minőségi és drága technológiára építik művészetüket, ő mobiltelefonnal, majd később egy egyszerű géppel kezdett el fotózni. És pont Vontszemű Gyula esetében válik egyértelművé, hogy a kép minősége nem a drága technikán alapul, hanem a világ, a valóság sajátos felfogásán, hogy aki megnyomja a gombot „lát”, és nemcsak a szemével, de a szívével is. Vontszemű Gyula ilyen értékes adottságokkal rendelkezik. Művészi fotói azonban mindig rendelkeznek egy kis plusszal is - hangulattal, érzéssel, néha a fotón szereplő álmaival is ...

Ezek a mindennapok csodái.

A Vontszemű Gyula munkáiból nyílt kiállításra egy különleges napon - Szent Miklós napján került sor 2017. december 6-án a GALLERY NOVÁBAN. UJ SAMUEL, a dunaszerdahelyi MAI hallgatója RÁCZ ZSUZSANNA zenepedagógus vezetésével addig soha nem látott népes közönség előtt hegedülte el neves zeneszerzők műveit és karácsonyi énekeit. A jelenlévőket Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónője üdvözölte, a kiállítást pedig SZAKÁLL MÁRIA képzőművész nyitotta meg, aki többek között kiemelte a szerző művészi fejlődését, néhány fénykép rendkívül lebilincselő és őszinte szociális vallomását, de kihangsúlyozta természetfotóit is, különösképpen a madarakról készített fotókat. A járási városban töltött életszakasz egyedi és nagyon hangsúlyos fejezet a szerző munkásságában. Gyuszi, ahogy a közeli barátok nevezik őt, mestere az adott hangulat megörökítésének, mely a pillanat töredéke és sosem ismétlődik meg. Ettől még értékesebbé válik minden képe. Az általa vezetett honlap a város formabontó krónikájává válik. Ugyancsak figyelemre méltó, és egyáltalán nem véletlen, hogy pont az ő képei illusztrálják Brigid Kemmerer három nyelven megjelent Storm: thbeginning - Búrka: Začiatky - Vihar: a kezdetek könyvét. Nagy Attila a neves Dunaszerdahely Emlékhelyei könyvben is bemutatta képeit.

Az ünnepi esten részt vett Karaffa Attila városi képviselő, a városi kulturális bizottság elnöke is. A galériába nagy létszámban látogattak el az emberek - közel százan - néhányan még a vidék távolabbi szegleteiből is. A rendezvényt a Csallóközi Népművelési Központ szervezte, melynek alapítója Nagyszombat Megye Önkormányzata. A rendezvény módszertani szakértője Sándor Renáta volt.

- j.sve-

Fotó: j.kristína svetlovská