Back to top

A vizsgák során kézikönyv segíti az idén érettségizőket

Publikálva: 2022, március 7 - 21:47
Idén megtartják az érettségi vizsgákat, de tekintettel a távoktatásra, az iskolák módosítják az érettségi tételeket – jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatón Branislav Gröhling oktatási miniszter.
A vizsgák során kézikönyv segíti az idén érettségizőket

További változás, hogy az írásbeli érettségin 15 perccel több időt kapnak a diákok a dolgozatok megírására.

A felkészülést egy kézikönyv segíti, melynek címe: Az elégedett érettségiző kézikönyve (Manuál spokojného maturanta).

Az írásbeli érettségi az oktatási nyelvből, egy idegen nyelvből és matematikából áll, fogalmazást kell írni és szóbeli vagy gyakorlati vizsgát tenni. A tesztet és a fogalmazást március 15. és 18. között írják az érettségizők. A pótvizsgák április 5. és 8. között, a javítóvizsgák pedig szeptember 5. és 8. között lesznek.

Ahhoz, hogy a diák átmenjen a teszten, 33 százalék feletti eredményt kell elérnie, a szóbelin pedig 25 százalék fölötti eredményt – mondta az oktatási miniszter.

A diákok a Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetének honlapján találhatnak mintateszteket az egyes tantárgyakhoz.

„A 2022-es érettségi teszteket a távoktatást figyelembe véve dolgozták ki. Az előző évekkel ellentétben a szlovák nyelv és irodalom tantárgyi teszteket több szakértő állította össze, és – szemben a szokásos négy-öt fővel – 15 szakember ellenőrizte. Középiskolai tanárok is ellenőrizték a tesztlapokat, és egyetértettek abban, hogy a tesztek megfelelők” – közölte az oktatási tárca vezetője.

A minisztérium tájékoztatása szerint a szakemberek feladata az volt, hogy kiiktassák a nem egyértelmű kérdéseket.

A szóbeli és a gyakorlati érettségi vizsgákat május 23-a és június 10-e között tartják, a pontos dátumot a regionális oktatásügyi hivatalok állapítják meg az egyes iskolák számára.

A pótvizsgákra szeptemberben, a javító érettségi vizsgákra pedig 2023 februárjában kerülhet sor. Ha szükség lesz rá, a minisztérium engedélyezi, hogy még ennek a tanévnek a végéig pótérettségit lehessen tartani és kijelöli annak dátumát.

„Augusztus óta egyeztetünk az érettségikről az iskolaigazgatókkal és a fenntartókkal. Az igazgatók és a tanárok is leszögezték, tisztában vannak vele, hogy milyen a diákok tudásszintje, és természetesen annak is tudatában vannak, hogy mit jelentett távoktatásban tanulni, és mindezt figyelembe veszik az érettségiztetésnél” – szögezte le a miniszter.

A felkészülésben segít az Elégedett érettségiző kézikönyve is. Interaktív anyagról van szó, például a YouTube-on megtalálható feladatokról, podcastokról, online platformokról, mintapéldákról. Az érettségi vizsgákat az éppen aktuális járványügyi előírások szerint tartják meg, a minisztérium azt javasolja, hogy a többi évfolyam ezalatt távoktatásra álljon át.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies