Back to top

Víz, napfény, öröm, jókedv, ének, tánc - Roma tehetségek XVII. seregszemléje

Publikálva: 2022, augusztus 19 - 08:37
Aki részt vett 2022. augusztus 17-én a Roma tehetségek seregszemléjén, minden bizonnyal rengeteg élménnyel gazdagodott. Az immár XVII. alkalommal megrendezett fesztiválnak, amelyet a KULTMINOR Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap anyagi támogatásával rendeztünk meg, egy nem mindennapi helyszínt választottunk. A dunaszerdahelyi Thermalpark nyitott pódiuma előtt hazai és külföldi vendégek tapsolhattak a fellépőknek.
Víz, napfény, öröm, jókedv, ének, tánc - Roma tehetségek XVII. seregszemléje

Az egész műsort, mi más, mint természetesen a zene, a tánc, az öröm szőtte át. A programban minden korosztály képviseltette magát, akik a nézőkkel egy vidám légkört alakítottak ki. Hallhattunk a folklór zenétől a roma popzenéig szinte mindent, a kivételesen tehetséges roma gyerekek és felnőttek előadásában. Az egyes fellépések között előadások hangzottak el a romák történelméről és életükről, amelyet Vontszemű Gyula ismert dunaszerdahelyi író és művészi fotós állított össze.

A bevezetőben hagyományosan a roma himnusz hangzott el a dunaszerdahelyi testvérpár, Lendvai Beáta és Gyula előadásában. Ezután az Ekecsi Speciális Alapiskola tanulói léptek színpadra. Az iskola diákjai már évek óta lelkes résztvevői a Roma tehetségek seregszemlejének, valamint számos díjazott és sikeres alkotással kapcsolódtak be a Romák Színes Világa című járási szintű rajzversenybe. Minden fellépésre lelkesen készülnek, hogy színpadra állva átadjanak egy részt az életükből, hogy megmutassák mi az, amiben nagyon jók, mi az, amit csinálni szeretnek. Ha éneklésről, táncról van szó, nincs senki, aki megállítsa őket. A seregszemlére három műsorszámmal készültek. Előadtak egy mesét, melynek a címe A kiskakas gyémánt félkrajcárja, továbbá megmutatták a tánc iránti vonzalmukat, és a kedves közönség meghallgathatta Győri Kittike csilingelő hangját. Kittikéről annyit kell tudni, hogy ő egy autista kislány, akinek a rajzolás és az éneklés töltik ki napjai nagy részét. Az Aranykapu járási gyermek népdalversenyen, amelyet szinten népművelési központunk szervez, már kétszer kapott arany sávos minősítést, és a rajzversenyek többszörösen díjazott alkotója. A gyerekeket Mgr. Krastenics Sarolta és Mgr. Hrubá Ildikó készítette fel. Habár először lépett közönség elé a Dunaszerdahelyi Közösségi Központ Remény Gyermekei Énekcsoportja, annak ellenére jókedvűen, lámpaláz nélkül daloltak, táncoltak a színpadon. Felkészítőik Mgr. Sárközi Ildikó és Ravasz Gellért volt. A nagymagyari táncosnők Sárközi Soňa és Szalai Alexandra táncelőadása szinte magával ragadta a közönséget, hiszen néhányan közülük táncra is perdültek. A táncosnők után egy testvérekből álló trió következett. A dunaszerdahelyi 12 éves Egri Gabriella, aki a Kodály Z. MTNy AI diákja és Lendvai Beáta, aki sikeres érettségi után szeptemberben a Szent Erzsébet Főiskolán folytatja tanulmányait, valamint a 17 éves gitáros Lendvay Gyula, a Győri Konzervatórium nagybőgő szakjának végzős hallgatója, aki egyben a dunaszerdahelyi Neratovice téri Magán Szakközépiskola tanulója roma dalokat adtak elő. A programban a HABIBI együttes szólótáncosa Hajdú Alexandra is fellépett. Hajdú Hajnalka ZOHRA koreográfus vezetése alatt szemet gyönyörködtető jelmezekben orientális táncokat adott elő. Alexandra és Hajnalka nemcsak táncosok, de tánctanárok is. Szívügyüknek tekintik a hátrányos helyzetű gyermekekkel való foglalkozást. A rendezvény záró vendégeként az elismert előadóművész, Rigó Jancsi egy remek produkcióval lépett fel. Magyar és roma dalokból összeállított válogatással szórakoztatta az egybegyűlteket.

A seregszemle kísérő rendezvényeként a Thermalpark látogatói a XVIII. Romák Színes Világa járási képzőművészeti verseny legszebb rajzainak reprodukcióból álló kiállítását is megtekinthették. A Dunaszerdahelyi járásban található alapiskolákból ebben az évben 55 roma gyermek küldött be rajzokat népművelési központunkba. A zsűri elnöke Mgr. Krascsenits Dániel művésztanár volt, aki 10 nyertes alkotást választott ki.

A tisztelt közönség tapsa, a gyermekek mosolygó, pirospozsgás arca mindent elárult: nagyon jól érezték magukat. A Thermalpark igazgatóságának ajándékaként egész nap élvezhették a fürdő medencéit. Rendezvényünket jelenlétével megtisztelte Mgr. Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere, aki szponzori ajándékával örvendeztette meg a fellépőket. A seregszemlét, amelyet Mgr. Láng Ingrid a CsNK munkatársa rendezett, anyagilag a KULTMINOR Kisebbség Kultúráját Támogató Alap támogatta. Frissítőket a MINIT cég ajándékozta. Hálás köszönet a támogatásért!

Text: Mgr. Ingrid Láng

Fotó: grafik ŽOS

Ezt már olvasta?

Cookies