Back to top

Vive la France, avagy Hurrá Franciaország...

Publikálva: 2023, július 6 - 10:52
Az idén júniusban tizenhetedik alkalommal látogatták meg francia testvériskolájukat a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola diákjai és tanárai. Az egyhetes csereprojekt gazdag programját a Fontaines és Gueugnon településeken működő iskolaközpont biztosította, mely hasonlóan széleskörű oktatási palettával rendelkezik, mint szlovákiai partnerük. Farmergazdálkodást, kerttervezést, kertészetet, növénytermesztést, állattenyésztést, gépészetet oktatnak, valamint sporttagozatos osztályaik is vannak.
Vive la France, avagy Hurrá Franciaország...

Sokéves gyümölcsöző kapcsolatuk, melyet sajnos a világjárvány hároméves kényszerszünettel szakított meg, most végre újra folytatódhatott. A tanulmányi kiránduláson résztvevő harminchat diák mindegyike aktívan részt vett az összes programon, melyek közül mindenkinek jutott egy-egy kivételes élményt nyújtó, szakmai szempontból jelentős rész is. A sporttagozatosok a gokartozásnak, közös sportestnek örültek különösen, a farmergazdálkodás szakon tanulók a francia tangazdaságok megismerésének, valamint a lyoni botanikus és állatkertnek, a vendéglátóipari szakon tanulók számára az Edmond Fallot mustárgyárban és Nuits-Saint-Georgesanban található Cassisium likőrgyárban, élelmiszeripari tanulmányi szakon tanulók számára pedig Bourbon Lancy-ben található parfümgyárban tett látogatás volt a legemlékezetesebb.

Bár a csapat majdnem felét idegenforgalmi szakon tanuló diákok alkották, mindenkinek nagy örömöt okoztak a városlátogatások is. Az Autunban látott románkori történelmi nevezetességek, a Beaune városában található kórházmúzeum, Bourbon Lancy bájos, szűk utcácskái és alkalmi idegenvezetője, a Paray-le Monial Szent Szívének bazilikája rendkívül emlékezetesek maradnak számukra.

A franciaországi kirándulás legnagyobb várakozással várt programja ezúttal is az utolsó nap volt, amelyet Párizsban töltöttek. A rengeteg történelmi és kulturális nevezetesség közül a Notre Dame, a Pompidou Központ, a Louvre udvara, a Museé d´Orsay és a kihagyhatatlan Eiffel-torony, valamint egy szajnai hajózás  fért bele szoros ütemtervükbe.

Az utazás, melynek során az angol nyelv szolgált közös kapocsul a résztvevők között, számos izgalmas élménnyel, kulturális, turisztikai és szakmai élménnyel gazdagította a diákokat. Példaértékűen megmutatta, hogy mennyire jelentős és átütő hatása lehet az interkulturális tapasztalatoknak az ifjúság életére, hiszen bővítik  horizontukat és segítenek megérteni a világ sokszínűségét.

 A dunaszerdahelyi diákok már alig várják franciaországi társaik októberi érkezését.

-kl-

Ezt már olvasta?

Cookies