Back to top

Vitás témák is napirenden

Publikálva: 2019, április 16 - 18:12
A keddi ülésen élénk vitát váltott ki a köztisztaság és rend betartásáról szóló általános érvényű rendelet.
Vitás témák is napirenden

Ennek kapcsán Hájos Zoltán polgármester hangsúlyozta, városunkban több olyan hajléktalan él, akiknek állandó lakhelye nem Dunaszerdahelyen van, s nem igyekeznek alkalmazkodni a többség által betartott szabályokhoz. Ezen felül pedig az egész évben rendelkezésre álló hajléktalanszállót sem kívánják kihasználni, amely udvarral is rendelkezik. 

A rendelet a köztisztaságot kívánja szabályozni, Antal Ágota viszont kifejtette, szerinte a rendelet alkotmányellenes és a problémák elkendőzése. A polgármester szavaira utalva jelezte, a hajléktalanság nem életérzés, szerinte pedig diszkrimanatív a rendelet, amelynek elfogadásával ügyészségi végzést kockáztatnak. 

Horony Ákos szerint óvatosan kell használni az ilyen jellegű kifejezést. Bugár György pedig a mindennapi életből vett példákon keresztül is bemutatta, az érintett hajléktalanok a szociális intézmények és személyes segítségnyújtást elutasítják, s nem akarják megváltoztatni az életkörülményeiket. Ez a rendelet szerinte a lakosság nagyobb része számára nyújt megfelelő keretet, s az ő jogait is figyelembe kell venni, nem csak az alkalmazkodni nem kívánó polgárokét.

Karaffa Attila alpolgármester is kifejezte, nem céljuk senkit diszkriminálni, a rendelet mindenkire vonatkozik. Több városban még szigorúbb rendelkezések vannak érvényben. Végül egy módosítással a testület elfogadta a rendeletet. 

Eltűnhetnek a szabálytalan helyen parkoló kamionok

A tehergépkocsik és különleges gépjárművek Dunaszerdahely Város területén való megállásának és parkolásának feltételeit szabályozó rendelet, amely azt kívánta szabályozni, hogy a vállalatokhoz érkező kamionos forgalom ne a városi utcákban parkoljanak. A szabályozás júliustól lép érvénybe, addig egyeztetés és tájékoztatás következik az érintett vállalatokkal, hogy a hozzájuk közlekedő teherforgalmat is tájékoztatni tudják, miközben parkolóhelyek is kijelölésre kerülnek. 

Idén még marad a Fröccsfest helyszíne

Az ülésen azt is megtudtuk, a Fröccsfest szervezőinek sikerült megegyezniük a fesztivál áthelyezését petícióban kérő lakosokkal, akik beleegyeztek abba, hogy a rendezvény idén nyáron még a Szent István téren kerüljön megrendezésre.

Ezt már olvasta?