Back to top

Visszavásárolhatják az energetikai üzemeket

Publikálva: 2017, január 5 - 09:58
A gazdasági miniszter a vEnergetike.sk. portál kérdésére válaszolva elmondta, hogy jelenleg nincs napirenden egy állami energetikai holding létrehozása.

Peter Žiga szerint a szlovákiai energetikai üzemekben a közeljövőben nem várható a tulajdonviszonyok átrendeződése. A gazdasági minisztérium jelenleg nem rendelkezik olyan információkkal, miszerint valamelyik beruházó el kívánná adni a tulajdonrészét Szlovákiában.

„Jelenleg ilyen jellegű megkeresés nincs a birtokomban, arról sincsenek információink, hogy valamelyik tulajdonos mérlegelné az energetikai energetikai részesedésének eladását" - nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter.

A hasonló helyzetekre viszont felkészült az állam, amennyiben az energetikai cégek részvényesei közül valamelyik értékesítésre kínálná a részvényeit, van rá forgatókönyv. Nem egy állami energetikai holding létrehozásával, ahogy ezt az előző Fico kormány tervezte, hanem például állami gázszolgáltató (SPP) bevonásával.

„Személy szerint úgy gondolom, hogy a kulcsfontosságú energiaüzemeknek állami kézben a helyük. Amikor lehetőségünk volt rá erősítettük az állam szerepét ezekben az üzemekben, ahogy ezt a Transpetrol vagy az SPP példája is mutatja. Továbbra is úgy vélem meg, hogy ezeket a feladatokat az államnak kell ellátnia, s azzal hogy ez majd állami vállalat vagy holding lesz jelenleg nem foglalkozom. Ezt az adott helyzet fogja meghatározni. Jelenleg konkrét esetekkel nem dolgozunk, de az ügy korántsem lefutott dolog. Jelenleg az SPP struktúráján keresztül érvényesíteni tudjuk a pozíciónkat, így akár beszállhatunk az energiapiac részesedéséért folyó versenybe is" - állapította meg Žiga.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság
Cookies