Back to top

Visszaélések gyanúja miatt vizsgálatot indít Szlovákiában az OLAF

Publikálva: 2018, április 21 - 08:45
Az európai hivatal miután az előzetes tájékozódás során arra a következtetésre jutott, hogy fennáll a törvényszegések megalapozott gyanúja, vizsgálat indítása mellett döntött az esetleges szlovákiai csalások felderítésének érdekében.

A brüsszeli székhelyű Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) április 19-én bejelentette, nyomozást indít az uniós pénzügyi alapokkal való állítólagos visszaélésekkel kapcsolatban, melyeket a februárban meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak leplezett le – közölte internetes kiadásában a Politico című hetilap.

Kuciak az utolsó cikkeiben, melyek csak a halála után jelentek meg, az olasz maffiával, a szlovák politikusokkal és az uniós mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos lehetséges csalásokról, és ezek összefüggéseiről írt. Az újságírót és jegyesét február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi családi házukban.

„Megerősítjük a hírt, hogy a rendelkezésre álló előzetes információk áttanulmányozása után az OLAF megkezdte az adminisztratív nyomozást az uniós agrártámogatásokkal való lehetséges visszaélések ügyében Szlovákiában" – ismertette nyilatkozatában a hivatal szóvivője.

„A nyomozás azokkal az ügyekkel van összefüggésben, amelyekre nemrég derült fény Ján Kuciak oknyomozó újságíró munkájának köszönhetően" – egészítette ki a szóvivő.

Kuciak az Aktuality.sk szlovákiai hírportálnak dolgozott, ennek társtulajdonosa az Axel Springer nevű német társaság, amely egyben a brüsszeli székhelyű POLITICO Europe című hetilap társtulajdonosa is.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság, ekonomika
Cookies