Back to top

Visszaadni a szakma becsületét - ez az elsődleges célunk

Publikálva: 2021, október 27 - 10:48
A 2021/22-es tanévet - mint a neve is mondja - már közös vezetés alatt kezdte a Dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola. Az elmúlt időszak feladatairól, tapasztalatairól, a jövő teendőiről, elképzelésekről beszélgettünk Vajda Angelikával, megbízott igazgatóval.
Visszaadni a szakma becsületét - ez az elsődleges célunk

Tavaly döntötték el, hogy az Építészeti Szakközépiskolát és az Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolát közös vezetés alá vonják. Az elmúlt egy év a háttérmunkáról szólt, elsősorban az oktatási minisztériumnak és Nagyszombat megyének kellett oldania a felmerülő kérdéseket. Számunkra sokkal inkább arról szólt ez az időszak, hogy elfogadtassuk - gyerekekkel, szülőkkel, alkalmazottakkal, pedagógusokkal, hogy semmilyen hátránnyal nem jár ez az összevonás. Közgazdászként és igazgatóként is úgy láttam, praktikus ez a döntés - foglalja össze a kezdeteket az igazgatónő.

 

Hogy indult „élesben“ ez a váltás?

Míg korábban helyhiánnyal küzdöttünk, jelenleg az egyébként is egy udvarban álló három iskolaépület, a kollégium és a konyha már gond nélkül elegendő a körülbelül 600 diák számára.

Részünkről az érdemi munka augusztusban kezdődött, ekkor kaptam meg a megbízott igazgatói státuszt. Bár az idén, a nyári szünetben már zajlottak átalakítások, javítások, szépítések, az érdemi munka igazából szeptember 2-án, iskolakezdéskor kezdődött. Azt is meg kell említenem, hogy a gazdasági, technikai teendők csak az egyik része az én és kollégáim munkájának, legalább olyan fontos, hogy összefogjam a hatszáz diákot, barátságosabbá tegyem számukra a közös vezetésű iskolát.

A múlt tanévben a járványhelyzet, a bevezett online oktatás is rányomta bélyegét a mindennapokra. Az iskolaév elején - ugyan jelenléti oktatással kezdtünk - csendesek voltak a folyosók. Kollégáimmal együtt fel kellett ráznunk a gyerekeket, beszélgetni velük.

Az iskolát a diákok számára úgy is próbáljuk barátságosabbá tenni, hogy a folyósokon csocsó- és pingpongasztalokat helyeztünk el, és jó hallani, hogy a szünetekben pattog a labda, jó látni, hogy kis csoportok gyűlnek a csocsóasztal mellett. Úgy gondolom, hogy az első lépést ezzel már megtettük, a diákok lassan visszarázódnak a korábban megszokott iskolai életbe. E téren vannak további terveim, a könnyebben megvalósíthatók közül egyet említenék példaként. Szeretnék az épületekben pihenősarkakat létesíteni, ahol kényelmes, kevésbé zavart helyen olvashatnának, könyvet cserélhetnének a buszra, vonatra váró diákok. Ezt úgy hiszem, rövidesen meg is tudjuk valósítani, ez is része annak a törekvésnek, hogy még inkább gyerekközpontúvá váljon iskolánk.

Oktatásilag milyen változásokat hozott az összevonás?

Azon kívül, hogy néhány tantermet felújítottunk, modernizáltunk, a korábbi műhelyből osztályteremmé alakítottunk, az oktatást egyelőre nem változtatta meg az egyesülés. A korábban tanított szakmákat továbbra is oktatjuk, ezen ilyen gyorsan nem lehet változtatni. Az újabb szakmák oktatásának bevezetése egy hosszabb folyamat, de ezzekkel kapcsolatban is vannak elképzeléseim, terveim, mivel tehetnénk még színesebbé a nálunk tanulható szakmák palettáját.

Ami számomra különösen fontos: szeretném visszahozni a szakma becsületét. Ehhez viszont jó szakembereket kell képeznünk, akik nemcsak elméleti szinten ismerik a munkafolyamatokat, hanem gyakorlati képzésen is részt vesznek. A nálunk oktatott hiányszakmák esetében érezhető, hogy diákjainkra az iskola elvégzése után is igényt tartanak azok a kisvállalkozások, vállalatok, amelyeknél a gyakorlati képzés során dolgoztak. Sőt, számomra külön öröm, hogy a szülők is jönnek ötletekkel, javaslatokkal, olyan vállalatokat, vállalkozókat ajánlanak, amelyeknél szerintük jó gyakorlati képzést kaphat gyermekük. Egy szakma esetében pedig feltétlenül fontos, hogy az iskolapad mellett a műhelyben, a szalonban, az építkezésen szerezzen „életszagú“ tapasztalatot a diák.

Miként látja a jövőt? Hogy tudják megszólítani a leendő diákokat?

Az iskolánk vezetésének mindig is fontos volt, hogy az életre neveljük a diákokat, fontos, hogy az iskolapadból kilépve is érvényesülni tudjanak. Alapvetően kétféle lehetőséget nyújtanak szakjaink: alkalmazottként és magánvállalkozóként is helyt tud állni az a diák, aki az iskolánkat látogatta. És tisztában vagyunk azzal is, hogy nemcsak jeles bizonyítvánnyal érkeznek az általános iskolából a tanulók, ezért a négyéves szakok mellett záróvizsgával végződő háromévesek is választhatók nálunk, amelyek elvégzése után kétéves, érettségivel végződő felépítményit is látogathatnak. Ezek azok a fontos alap tudnivalók, amit mindenkinek elmondunk, aki a manapság egyre népszerűbb, ráadásul beutazási kényszertől mentes online „nyílt napon“ elmondunk minden érdeklődőnek.

Tavaly is volt már hasonló toborzás, és mondhatom, kedves érzés volt szeptember elején olyanokkal találkozni az iskolaudvaron, akiket egy-egy ilyen online találkozón megismertünk. Az idén is elsősorban ezt a lehetőséget ragadjuk meg, október végétől több alkalommal tartunk ilyen jellegű nyílt napot - ezért is érdemes figyelni iskolánk közösségi oldalát, ott ugyanis minden információ megtalálható.

Ennek az online nyílt napnak az is nagy előnye, hogy akár távolabbról is bekapcsolódhatnak az érdeklődő szülők és gyerekek, akár Gömör térségéből is. A távolabb élők számára vonzó lehet az a tény, hogy a gyerek magyarul tanulhatja a szakmát, ráadásul lakhatást, étkeztetést is tudunk biztosítani.

Gondolunk a szabadidős lehetőségekre is. Megyei pénzügyi segítséggel jelenleg zajlik a tornaterem felújítása, korszerűsítése, de tavasszal a külső sportpályákat is fel szeretnénk újítani. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a következő tanévre sok minden megújulhat.

Úgy gondolom - és az eddigi tapasztalataim is alátámasztják -, hogy érdemes minket választani, hiszen a kőművestől a fodrászon és a virágkötőn keresztül az informatikusig széles palettáról választhatnak a hozzánk jelentkezők. Ami pedig számomra még fontosabb, hogy az iskola elvégzése után nem lesz gond számukra az elhelyezkedés sem.

Ahogy a beszélgetésünk során már említettem, vissza szeretnénk adni a szakma becsületét, a társadalmi megbecsültségét, és meggyőződésem, hogy jó úton haladunk efelé.

Rózsár Vince

Ezt már olvasta?