Back to top

Vissza az iskolapadba

Publikálva: 2020, június 3 - 09:01
Június 1-jével megnyíltak Dunaszerdahely óvodái és iskolái, illetve a városi bölcsőde is. Ennek kapcsán kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Vissza az iskolapadba

Júniusban újraindul az élet a városi oktatási intézményekben, a szülők, a gyerekek és pedagógusaink is örülnek, hogy újra megkezdődik a tanítás.

Óvodáinkba jelenleg 40 osztályba 830 gyermek van beíratva, ebből a létszámból most, a tizenöt fős csoportok kialakításával 630-at tudna az önkormányzat elhelyezni. Az ajánlás és az előírás szerint az egészségügyben dolgozók, a katonák, a rendőrök és a pedagógusok gyermekeit kellene előnyben részesítenünk, ám az igény a mostani kapacitás 55,3%-a volt csupán, így minden jelentkezőt fogadunk. Tehát mind a kilenc óvodánk működni fog, az igazgatónők és az óvónők által felmért igények szerint.

Természetesen a gyerekek számára az étkeztetést is biztosítjuk, vagyis a mostani koncepció szerint az óvodákban kvalifikált gyermekmegőrzés fog folytatódni, oktatás nem, a hangsúly főképp a játékosságon és a készségfejlesztésen lesz. Jó időben pedig a szabadban tölthetnek majd több időt a gyerekek. A Municipal városi közterületfenntartó cég folyamatosan biztosítani fogja a zöldterületek karbantartását, illetve az udvari játékok fertőtlenítését. A cél ugyanis az, hogy a véletlen megfertőzéseket is elkerüljék a gyerekek. Ezért is mérik majd az óvónők a gyerekek testhőmérsékletét, illetve az öltözőkben is a legkevesebb fizikai kapcsolatra kérik a szüléket.

Az iskolák tekintetében változott a helyzet. Van intézmény, ahol az érintett gyerekek kétharmada ül vissza az iskolapadba, van, ahol csak jóvalta kevesebb.

A Vámbéry Ármin Alapiskolában az érintett 1–5. évfolyam tanulóinak 71,94%-a (a teljes 1–9. évfolyam 38,87%-a), a Szabó Gyula Alapiskolában a 64,88%-a (37,25%), a Kodály Zoltán Alapiskolában a 43%-a (24,09%), a Jilemnicky utcai alapiskolában a 62,43%-a (28,13%), míg a Smetana ligeti alapiskolában a gyerekek 38,82%-a (28,13%) tér vissza júniusban. Vagyis összességében az 1–5. évfolyam 59,04%-a kezdi meg 1-jével az iskolai oktatást.

A gyerekek számára az önkormányzat biztosítani fogja az ebédet, azonban az iskolabüfék működtetésénél még kérdések merültek fel, s várjuk a regionális közegészségügyi hivatal véleményét.

Úgyszintén június 1-jével indul a városi bölcsőde is. Felmértük a lehetőségeket, jelenleg egy csoportban kezdik meg a működést.

Azt látjuk, ha a család babát vár, vagy olyan kicsi gyermek van a családban, aki még gondoskodásra szorul, akkor a testvérét vagy testvéreit inkább nem küldik vissza a szülők, nehogy a fertőzés még csak véletlenül is a családba kerülhessen.

Az önkormányzat részéről mi is kiemelten figyelünk a terhes, gyermeket váró munkatársakra, illetve a 60 év fölötti pedagógusokra, akik ha nem szeretnének még munkába állni, akkor a helyettesítésüket biztosítjuk, hogy semmilyen fennakadás ne legyen a szervezésben.

Tudjuk azt is, hogy iskoláinkban ez a helyzet az igazgatók és a szakos tanárok részéről is nagyobb kreativitást igényel majd, hiszen ugyanúgy biztosítaniuk kell tanulási feltételeket az iskolát megkezdő gyerekek számára, mint a távoktatásban maradók részére is. Persze az iskolában nem a hagyományos órarend szerint tanulnak majd, mégis nagy kihívás lesz a pedagógusok számára az új helyzet.

A városi tömegközlekedés is visszaáll 1-jétől az iskolai időszak közlekedési rendjére.

Több iskola már jelezte, hogy szeretnének nyári táborokat szervezni, tehermentesítve így a szülőket az adott hónapokban. Az önkormányzat pedig biztosítani fogja a gyermekek étkezetését a Gastro DS-en keresztül.

Szinte mindenki várakozással néz a júniusi hónapra. Mindenki várja, miképp tud visszaállni a régi kerékvágásba. Nem lesz egyszerű, de már eddig is szépen megindult az élet a városban. Igaz, hogy sport és kulturális rendezvényeket még nem tudunk tartani, de bízom benne, majd annak is eljön az ideje. A legfontosabb, hogy figyeljünk és ügyeljünk egymásra.

Ezt már olvasta?

Cookies