Back to top

A virtuális térben ünnepelték a Magyar Kultúra Napját

Publikálva: 2022, január 25 - 10:22
Január 22-én a dunaszerdahelyi székhelyű Pázmaneum Társulás immár 11. éve rendezi meg a Magyar Kultúra Napját a Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen. A járványügyi helyzet miatt ismét az internetes térbe szorultak a szervezők és előadók, de ott is méltóképpen ünnepelték meg nemzeti imánk, a Himnusz születésnapját.
A virtuális térben ünnepelték a Magyar Kultúra Napját

Az est háziasszonya Rajkovics Haizok Melinda kísérte végig a nézőket a műsorban, bemutatva az előadókat és a szónokokat.

Elsőként Rigó Áron, a Vámbéry Ármin Alapiskola tanulója szavalta el Kölcsey Ferenc fő művét, nemzeti imádságunkat.

Őt követtve Karaffa Attila, a Pázmaneum Polgári Társulás elnöke köszöntötte a jelenlevőket, kiemelve, hogy a rendezvény célja már a kezdetek óta az, hogy Dunaszerdahely óvodásait, iskolásait, amatőr művészeit és mindazokat, akik a kultúra területén fejtik ki munkájukat felléptessék, lehetőséget biztosítva a számukra megmutatni a tudásukat.

„Ezen a napon adózunk a magyar kultúra őrzőinek és ápolóinak, hiszen nagy szükség van rájuk. Főleg a nemrégiben közzétett népszámlálási adatok fényében, hiszen tudjuk, egyre kevesebben vagyunk itt a Felvidéken. Ezért is fontos, hogy kiálljunk jogaink, magyarságunk mellett és ezeket a kincseket, értékeket tovább is adjuk a jövő ifjúságának” – fogalmazott a város alpolgármestere.

Az Október utcai óvodások színes farsangi műsora is az ünnepi program része volt, majd Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselő, miniszteri biztos osztotta meg ünnepi gondolatait a műsorban:

„A Himnusz nemzeti imánk. Nemcsak nemzeti ünnepeink meghatározó szimbóluma, hanem a zsoltároskönyveinkben is megtalálható szakrális énekünk. Kevés nemzet kultúrájában működik ez a kettősség. Éppen ezért érzem úgy, hogy Kölcsey Ferenc Himnusza sokszorosan is nemzetünk szimbóluma. Mindenekelőtt a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban szétszórt magyar nemzeti közösségeink kulturális sokszínűségével az egységet teremti meg. Hiszen, ahol felcsendül a Himnusz – melynek halhatatlan zenéjét Erkel Ferenc szerezte 1844-ben ott él még és jelen van a magyar kultúra, jelen van a magyar. Isten, áldd meg a magyart.”

Őt Kovács Alma Virág, a Művészeti Alapiskola tanulója követte, Rúzsa Magdi Egyszer című dalát adva elő. Kevická Tünde énekes pedig a Madárka, madárka című magyar népdalt énekelte el.

Bíró Eszter, a budapesti Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékének a műsorában Ady Endre: Mi köt ide c. verse, illetve a Bájoló c. dal hangzott el. A dunaszerdahelyi születésű Kovács Andrea tollából pedig Impresszió / Felejtés / Csak az hal meg... címmel hallgathattak verses összeállítást az online program nézői.

Varga Zaránd, a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola diákja zenésztársaival, Sárközi Áronnal (brács) és Lukács Mátéval (bőgő) közösen mutatta be műsorukat, amelynek első részben széki négyes csárdást, majd kalotaszegi legényest, csárdást és szaporát nézhetett meg a közönség.

Fialka Tamás diákpolgármester a magyar kultúráról osztotta meg nézeteit és gondolatait az internetes műsorban.

Zárásként pedig a DAC himnuszává emelkedett Nélküledet (Ismerős Arcok) és a Szegény Magyarország című dalt adta elő Valaskó Ferenc énekes.

„A 11 év alatt számos fellépő, ünnepi szónok megfordult a színpadon és bekapcsolódott a rendezvénybe. Köszönjük nekik, hogy elfogadták meghívásunkat! A jövőben is e gondolato mentén szeretnénk folytatni a hagyományt – dunaszerdahelyiekkel közösen ünnepelve a Magyar Kultúra Napját. Büszkék vagyunk hagyományainkra, történelmünkre, nemzetünk nagyjaira. Megbecsülve a múltat most rajtunk a sor, hogy őrködjünk a kultúra végvárának falain. Hiszen azok az értékek, amelyek 1100 évig fenntartották nemzetünket, most is időszerűek. Fel kell ismernünk az idők jeleit, utat kell mutatnunk a jövő ifjúságának és az idősebb korosztály tanácsait meghallgatva kell építenünk nemzetünk megmaradásának bástyáit szülőföldünkön. A Pázmaneum Polgári Társulás nevében azt mondhatom, ezen az úton fogunk járni a jövőben is. Hitet teszünk a kultúra, magyar kultúránk ápolása és továbbadása mellett. Isten, áldd meg a magyart!” – fogalmazott Karaffa Attila.

(pazmaneum)

Ezt már olvasta?

Cookies