Back to top

A villamosművek felhívása

Publikálva: 2023, november 22 - 07:47
A Nyugat-Szlovákiai Villamosművek felhívással fordul az ingatlanok tulajdonosaihoz, kezelőihez, melyben kéri őket, 2024. január 31-ig távolítsák el az olyan fákat, növényzetet, amelyek veszélyeztetik az energetikai berendezések működését.
A villamosművek felhívása

A Nyugat-Szlovákiai Villamosművek (Západoslovenská distribučná, a.s.) a 251/2012-es energetikáról szóló törvény § 11 1 / b) / 3-as bekezdés értelmében felszólítja az ingatlanok tulajdonosait, bérlőit, kezelőit, hogy legkésőbb 2024. január 31-ig távolítsák el, vagy metsszék vissza azon fákat és növényzetet, amelyek az ingatlan területén találhatók, és veszélyeztetik a villamos elosztórendszer energetikai berendezései működésének biztonságát vagy megbízhatóságát.

Ha a tulajdonos a megadott időn belül nem távolítja el vagy nem metszi meg a fákat és egyéb növényzetet, a Nyugat-Szlovákiai Villamosművek elvégzi ezeket a műveleteket, és ezen törvény 11. §-ának megfelelően belépésre jogosult az érintett területekre.

Ha az ingatlan tulajdonosa, bérlője vagy kezelője a fák és egyéb növényzet eltávolításával, kivágásával kapcsolatos költségek megtérítését kéri, köteles ezt legkésőbb 2023. december 10-ig bejelenteni a Nyugat-Szlovákiai Villamosműveknek, és ezzel egyidejűleg benyújtani a javaslatot a karbantartás terjedelmére és módjára, fényképes dokumentációval az ingatlanon lévő fák és egyéb növényzet meglévő állapotáról és javaslatot a költségek várható összegére.

Az elosztórendszer energetikai berendezései működésének biztonságát vagy megbízhatóságát veszélyeztető fák és egyéb növényzet eltávolításának feltételeit, az energetikai berendezések védőkörzetében fennálló korlátozásokat és kötelezettségeket részletesebben a törvény 11. és 43. §-a, valamint az elosztórendszer üzemeltetője, a Nyugat-Szlovákiai Villamosművek hatályos üzemeltetési szabályzatának 1. és 17. pontja írja le, amelyet a www.zsdis.sk/prevadzkovyporiadok honlapon tettek közzé.

A fák és egyéb növényzet eltávolításakor, nyírásakor gondoskodni kell a környezetvédelmi jogszabályok betartásáról {különösen figyelembe véve a természet- és tájvédelemről szóló 543/2002 törvény, illetve a 170/2021-es, az 543/2002-es törvényt kiegészítő módosítást), valamint a vonatkozó műszaki szabványokat és fatermesztési szabványokat.

Ha az elosztórendszer energetikai berendezései közelében lévő fák és egyéb növényzet biztonságos eltávolításához, vagy megmetszéséhez szükséges az áramellátás lekapcsolása, a tulajdonos köteles a Nyugat-Szlovákiai Villamosművektól azt legalább 25 naptári nappal az időpont előtt kérvényezni a 0850 333 999-es telefonszámon vagy az odberatel [at] zsdis.sk e-mail címen. Az áramellátás megszakításának pontos időpontja a kérelmező és a Nyugat-Szlovákiai Villamosművek közötti megállapodás tárgya.

Az elosztórendszer energetikai berendezéseinek biztonságát vagy üzembiztonságát veszélyeztető fák és egyéb növények időben és helyesen végzett eltávolítása, metszése alapvetően befolyásolja a minőségi, biztonságos és megbízható villamosenergia-ellátást.

A Nyugat-Szlovákiai Villamosművek előre köszöni a tulajdonosok, bérlők és ingatlankezelők együttműködését.

Ezt már olvasta?

Címkék: felhívás, výzva
Cookies