Back to top

A világpiaci árak emelkedését megérzi a fogyasztó, a csökkenést nem

Publikálva: 2023, február 20 - 06:55
A Szociális-gazdasági Kockázatok Kutatóintézete (IVRA) pénteken ismételten kiegészítette a Szlovák Köztársaság Főügyészségéhez eljuttatott, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) energiaszolgáltatókra vonatkozó, 2022-es és 2023-as évre kiadott határozataival kapcsolatos beadványát.
A világpiaci árak emelkedését megérzi a fogyasztó, a csökkenést nem

Az intézet tájékoztatása szerint tavaly a rendelkezésre álló információk alapján az Árszabályozási Hivatal ismételten módosította, konkrétan emelte az árakat és árkalkulációkat a elektromos áram és a gáz világpiaci árának emelkedése alapján. Ez az emelés megmutatkozott a fogyasztók számláin is.

Viszont 2022 októberétől napjainkig a elektromos energia és a gáz ára folyamatosan csökken, az Árszabályozási Hivatal azonban a korábbi felfelé történő ármódosítással ellentétben nem követi ezt a fogyasztók számára kedvező változást, azaz nem csökkenti az árakat.

A Szociális-gazdasági Kockázatok Kutatóintézete ezért a parlament gazdasági bizottságához fordul, hogy vizsgálja meg ezt az eljárást. „A jelenleg érvényes energiaárak ismeretében érthetetlennek tartjuk, hogy az Árszabályozási Hivatal miért nem módosítja a fogyasztói árakat, ahogy tette azt tavaly, azzal a különbséggel, hogy akkor emelte, most pedig, amikor csökkenek az árak, nem csökkenti azokat“ – mutatott rá az intézet képviseletében Martin Halás.

Mint hangsúlyozta, a gáz ára jelenleg 50 euró alatt van, ami kevesebb, mint fél évvel az ukrajnai háború kitörése előtt volt. Az elektromos áram most 125 eurónál tart, míg a tavalyi átlag meghaladta a 200 eurót, az Árszabályozási Hivatal azonban „bebetonozta” az 547 eurós árat.

„Ráadásul ezen árak alapján fizetjük az előlegszámlákat, tehát háromszoros-ötszörös árakon hitelezünk a szolgáltatóknak“ – tette hozzá Halás.

NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies