Back to top

„A világ megismerése az egyszerű dolgoktól halad a bonyolultak felé”

Publikálva: 2019, április 13 - 08:49
Tény, hogy a gyermek anyanyelvén tudja legjobban kinyíló értelmét táplálni, tudását megalapozni – s ezzel egyben megteremteni későbbi boldogulását, sikeres és boldog jövőjét. A közelgő iskolai beiratkozások kapcsán ezért ismét arról kérdeztünk meg ismert régiónkbeliket, hogy ők miképp tudtak eredményesek lenni – magyar iskolával a hátuk mögött. Ezúttal Vajda Barnás egyetemi docens, történész válaszol.
„A világ megismerése az egyszerű dolgoktól halad a bonyolultak felé”

– Hogyan látja, miért fontos és meghatározó, hogy egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanuljon, szerzze meg az ismereteket? 

– Idegen nyelvet tanulni és idegen nyelven tanulni két különböző dolog. A világ természetes dolga, hogy gyermekkorunkban legkönnyebben az anyanyelvünkön tanulunk. Ez azért van, mert a világ megismerése az egyszerű dolgoktól halad a bonyolultak felé, és bármi, ami akadályozza ezt a folyamatot, probléma. Ez a szabály annyira egyértelmű az egész világ minden kultúrájában, hogy nem szorul bizonyításra. Lehet, sőt szükséges idegen nyelvet tanulni, főleg fiatal és felnőtt korban, de ez teljesen más, mint idegen nyelvű óvodában és iskolában sajátítani el az alapismereteket. Azok a szlovákiai magyarok, akik szlovák tannyelvű iskolába íratják a gyermeküket, legtöbbször a jobb szlováknyelv-tudásra hivatkoznak, de szerintem a saját kisebbségi érzéseiket igyekeznek kompenzálni. 

– Miképp tapasztalta meg azt, hogy felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni az életben?

– Nem mondom, hogy soha nem volt gondom a szlovák nyelvvel. Volt. Különösen az egyetemen, ahol amúgy a szakkönyveink jelentős része cseh nyelvű volt. A dolgokat a helyükön kell kezelni: Nekünk a szlovák idegen nyelv, amit magyarként azért érdemes megtanulunk, hogy meg tudjuk értetni magunkat a szlovák honfitársainkkal, akikben pedig kell, hogy legyen hajlandóság megérteni bennünket. Mi nem nyelvet váltani akarunk, hanem mi egy természetes többnyelvű közösség vagyunk, amely képességünket sok külföldi ismerősöm (és nem egy szlovák) nagyon irigyel tőlünk.

Ezt már olvasta?

Cookies