Back to top

A Vígszínházban viszik színre a felvidéki regényt

Publikálva: 2020, július 22 - 10:48
Színdarab készül a népszerű felvidéki írónő, Durica Katarina legolvasottabb regényéből. A rendes lányok csendben sírnak mű színpadi változatát a Vígszínház mutatja be a következő évad során.
A Vígszínházban viszik színre a felvidéki regényt

A rendes lányok csendben sírnak regény színpadi változata Paczolay Béla rendezésében, Kútvölgyi Erzsébettel, Balázsovits Edittel és Márkus Lucával debütál majd a Vígszínház Házi Színpadán – jelentette be Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatója. A hírrel kapcsolatban felkerestük a Somorjáról származó írónőt, Durica Katarinát, aki jelenleg Brüsszelben él és dolgozik, a napokban fejezte be legújabb regényét.

Honnan és miként érkezett a gondolat, hogy a Rendes lányokból színházi darab legyen?

Minden úgy kezdődött, hogy egy közös munkában voltunk Kovács Kriszinával a regény megjelenése utáni hónapokban, aki már akkor mondta, hogy a Rendes lányok színpadra való. Három szereplő, akik egy lépcsőházban élnek, az életük összefonódik. Három nő monológja... Az ilyen történetet egyszerűbb színpadra vinni, mint például a Szlovák szeretni című regényemet, ahol Afrikában indul a cselekmény.

Milyen folyamat ment végbe ahhoz, hogy elinduljon a regény a színpadi változat felé vezető úton?

Rudolf Péter a Vígszínház igazgatója hívta Paczolay Bélát rendezni, aki jelezte, hogy színpadra vinné a regényemet. Közösen, Kovács Krisztinával a Vígszínház fődramaturgjával írják színpadra a darabot.

Íróként együtt dolgozik -e a szövegkönyvön a rendezővel, producerrel?

Én nem veszek részt a munkafolyamatban, nem is jó, ha az író túlságosan bele akar folyni. Nyilván lesznek olyan részek, amiket ki kell húzni, nem kerül bele a darabba, lehet, hogy fájni fog érte a szívem, de így meg ez. Más működik regényben, más a színpadon, egyszerűen csak azért, mert más műfaj. El kell engednem a szöveget. Már a saját útját járja. Decemberben indulnak a próbák, 2021 januárjában lesz a bemutató.

Felvidéki magyar íróként milyen érzés bekerülni az egyetemes magyar irodalom ilyen formájú körforgásába. Gondolta volna valaha, hogy egy regényét színpadra viszik?

Lehetnék álszerény, és mondhatnék ilyeneket, hogy még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, de nem lenne igaz. Én gondoltam, én akartam, én álmodtam róla. Történeteket akartam mesélni, amióta az eszemet tudom. Fontos, erős történeteket, pont amilyen a dunaszerdahelyi maffia női áldozataié.

Beszélhetnénk kicsit a legújabb regényéről is?

Az új regényem az ősszel jelenik meg, címe még nincs, vagyis volt, de aztán meggondoltam magam. A kézirat elkészült, jelenleg a szerkesztőnél van. Brüsszelben és Gömörben játszódik, diplomatafeleségek, prostitúció, bosszúpornó...ezek mind benne lesznek.

muzsa.sk

Ezt már olvasta?

Cookies