Back to top

Videóval: Gyermeknapon vették birtokukba a kicsik a járdára festett ugróiskolát

Publikálva: 2021, június 1 - 16:36
„Ugrálójárda”, ugró- vagy ugrálóiskola az a közkedvelt, járdára rajzolt szórakozás, amelyet ugrálva, lépkedve kell végig járni. S amelynek a látványa sokunkban a gyermekkort idézi fel – a kicsiknek pedig óhatatlanul késztetése támad egy önfeledt ugrálásra. Jó hír, hogy mától ezt a szabadidőparkban bármikor meg is tehetik.
Videóval: Gyermeknapon vették birtokukba a kicsik a járdára festett ugróiskolát

Gyermeknapon adta át az ötletgazda Győry Attila, a projektet anyagilag támogató A. Szabó László alpolgármester és Ferdics Béla képzőművész, a művészeti alapiskola tanára azt a szabadidőparkban elkészült, mintegy száz méternyi „ugrálójárdát”, amely kifejezetten a gyerekek szórakoztatására, és nem utolsó sorban a mozgásos tevékenységek kihasználására, ösztönzésére hívja fel a figyelmet.

„Sokan az ugróiskolát gyermekjátéknak hiszik. Nagyon kevesen tudják, hogy réges-régen még a római katonák kiképzésének is a része volt az ugróiskola, és nem véletlenül. Már csak azért sem, mert a különböző készségek fejlesztésére szolgál. Egyrészt fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, a ritmusérzéket, a térbeli tájékozódást, ugyanakkor a memóriát, a kreativitást és a koncentrációt is. Vagyis csupa-csupa olyan dolgot, amire a mindennapokban szükségünk van. Kiváltképp a gyermekeknek, az iskolásoknak, hiszen nekik az írás, az olvasás során is elengedhetlenül szükségesek ezek a készségek” – fogalmazott az átadón A. Szabó László alpolgármester, aki kifejtette azt is, mennyire örült a kezdeményezésnek.

Noha a koronavírus-járvány késleltette, ám végül az ötlet valósággá vált, és a Ferdics Béla vezette művészeti alapiskolás kis csapatnak sikerült elkészítenie a kreatív motívumokkal teli ugróiskolát.

Győry Attila, az ugróiskola ötletgazdája köszönetét fejezte ki A. Szabó László alpolgármesternek, hogy a megvalósítást segítette, illetve dicsérte a művészeti alapiskolás tanulók önzetlen munkáját. Azért alkottak, hogy a többi gyereknek szerezzenek örömet, mondta el, hozzátéve, hogy várnak mindenkit egy jó kis ugrálásra. „A környékbeli falvak vezetőinek pedig csak azt tudom javasolni, hogy legyen mindenhol, az egész Csallóközben ilyen járda. A gyerekek megérdemlik, hogy a járványidőszak után kiugrálhassák magukat” – mondta Győry Attila.

A megnyitót követően a Szent János Alapiskola alsó tagozatos tanulói vették birtokukba az ugróiskolát, élvezettel ugrálva szigetről szigetre, formáról formára.

(nagy)

Ezt már olvasta?