Back to top

Videóval: Dunaszerdahelyi advent 2020 – az első gyertya meggyújtása

Publikálva: 2020, november 29 - 16:50
Gútay Lászlónak, a kulturális bizottság elnökének adventi köszöntője, és az első gyertya meggyújtása a város adventi koszorúján.
Videóval: Dunaszerdahelyi advent 2020 – az első gyertya meggyújtása

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,  

A keresztény kultúrában az advent az egyházi év, valamint  a karácsonyi ünnepkör kezdetét jelenti.  Az adventi időszak a karácsony napjait megelőző negyedik vasárnaptól egészen a karácsony napjáig számított időszak.  

Az ünnepváráshoz sok szép hagyomány kötődik. Ezek egyik legszebbike az adventi koszorú készítése, ami a várakozás szimbóluma.  A keresztény szimbolika szerint az adventi koszorú formája isten örökké való szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt és az életet, a gyertya pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. A koszorún elhelyezett négy gyertya az adventi időszak négy hetét jelképezi és négy fontos fogalmat jelenít meg.

Az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm a negyedik a szeretet.

A mai napon mi is a városunk lakói számára a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren elkészített koszorú fényével kívánjuk indítani az ünnepi várakozás időszakát. Hogy mennyire tud majd örömtelivé válni a mostani adventi időszak, azt bizony meghatározza az emberiséget sújtó veszedelmes kór. Olyan súlyos világjárvánnyal állunk ma szembe, amire az emberiség történetében alig volt még példa.  Emberek millióinak van veszélyben az egészsége, az élete. Most igazán szükség van a türelemre, józanságra, a segítő összefogásra, fegyelemre. Azokra kell különös gondossággal figyelnünk, akik számunkra a legfontosabbak, a szüleinkre, a nagyszüleinkre, s velük együtt minden szép korúra.

A gyertyák fénye világítsa meg bennünk a hitet meggyőződésünkben, a reményt, hogy a mindenható átsegít bennünket minden ránk leselkedő bajon, a szeretetet, ami bennünket összeköt. Hogy képesek legyünk embertársainkon segíteni, a rászorulókat támogatni, szüleinket, gyermekeinket féltő gondoskodással óvni, szeretni. S ha minderre képesek vagyunk, akkor tudunk örülni, egymás boldogságát, sikerét értékelni. 

Mielőtt az első gyertya fényét lángra lobbantanánk, én azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyünk türelmesek, figyeljünk és vigyázzunk egymásra, hogy nyugalomban és szeretetben hangolódhassunk a legszentebb és legszebb ünnepünkre.

Boldog karácsonyt!

Ezt már olvasta?

Címkék: advent
Cookies