Back to top

A veszélyesnek minősülő országokból hazatérőknek házi karanténba kell vonulniuk

Publikálva: 2020, július 6 - 11:06
Azoknak, akik olyan országból térnek vissza Szlovákiába, amely nem szerepel a járványügyi szempontból biztonságosnak ítéltek jegyzékén, házi karanténban kell maradniuk a Covid-19-tesztjük eredményének megszületéséig a közegészségügyi hivatal SITA hírügynökségnek adott tájékoztatása szerint. A házi karantén kötelezettsége vonatkozik a velük egy háztartásban élő személyekre is. Mindez július 6-án lép érvénybe.
A veszélyesnek minősülő országokból hazatérőknek házi karanténba kell vonulniuk

Ennek értelmében július 7-től mindazok, akik az elmúlt 14 napban olyan országba látogattak, mely nem szerepel a biztonságosnak minősítettek listáján, kötelezően házi karanténban kell maradniuk és legkésőbb a visszatéréstől számított ötödik napon koronavírus-tesztet kell készíttetniük. Ez vonatkozik a velük egy háztartásban élő személyekre is.

Nem kötelező koronavírus-tesztet készíttetni azonban a három évesnél fiatalabb gyermekek esetében, amennyiben erről az illetékes regionális közegészségügyi hivatal másképpen nem dönt.

Az ő részükre elrendelt házi karantén a velük egy háztartásban élőkre vonatkozó kötelező elszigeteltséggel azonos időben ér véget. Ugyancsak nem kell negatív koronavírus-tesztet bemutatniuk a harmadik országbeli állampolgároknak, akik két ország közt egy harmadik országon keresztül lebonyolódó tranzitforgalom részesei, s valamelyik uniós tagországba tartanak, ahol állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek. Ehhez azonban megállás nélkül kell áthaladniuk Szlovákia területén, az ország területére történő belépéstől számított nyolc órán belül.

A kötelező házi karantén nem vonatkozik azokra a személyekre sem, akik záró-, felvételi vagy egyéb vizsga, illetve valamely tanintézménybe történő beiratkozás, esetleg a kollégiumból, más szállásról való kiköltözés, az ott lévő holmijuk elvitele céljából érkeznek Szlovákiába, melyhez egy kísérőt is hozhatnak magukkal, viszont ehhez be kell mutatniuk a felvételi, beiratkozási meghívót, vagy más igazoló iratot.

Továbbra is be kell mutatniuk azonban a 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet az országba való belépéskor az ellenőrzést végző rendőrnek, illetve ha olyan helyen lépnek be az országba, ahol nincs határellenőrzés, ott az illetékes regionális közegészségügyi hivatalban.

A kötelező házi karantén továbbra sem vonatkozik azokra, akik ukrajnai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek és a Szlovákia területén élő családtagjukról történő halaszthatatlan gondoskodás céljából lépik át a szlovák határt, beleértve egy kísérő személyt is. Ehhez azonban igazolásra van szükségük a gondozott személy orvosától, valamint becsületbeli nyilatkozatot kell tenniük a rokoni kapcsolatra vonatkozóan. Ezeket a dokumentumokat szlovák nyelvre kell fordítani. Ebben az esetben is kötelező azonban a 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt bemutatása.

És végezetül álljon itt a Szlovákia szempontjából jelenleg biztonságosnak ítélt országok aktuális listája, melyekre nem vonatkoznak a felsorolt intézkedések:

Ausztria, Ausztrália, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Japán, Kína, Koreai Köztársaság, Lengyelország,  Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Szlovénia, Olaszország, Új-Zéland.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies