Back to top

A véradás „a legnemesebb emberi cselekedet”

Publikálva: 2019, november 23 - 06:33
A Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezete évről évre elismerésben részesíti a véradókat. Idén is számos Janský-éremmel – illetve annak gyémánt, arany, ezüst és bronz fokozatával –, valamint Kňazovický-éremmel köszönték meg a leghűségesebbeknek az életmentő segítséget november 21-én az Üzleti és Tájékoztatási Központ konferenciatermében.
A véradás „a legnemesebb emberi cselekedet”

Az idén 100. évfordulóját ünneplő Szlovák Vöröskereszt nevében Bögi Ilona és Peter Štuller köszönte meg elsőként a segítőkészséget, kiemelve, hogy világszerte többezer önkéntes dolgozik azon a szervezetben, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak.

Mint elmondták, maga az emberi vér is pótolhatatlan, különleges adomány az önkéntes véradók részéről, hiszen minden eleme életet hordoz, belőle számos készítmény, gyógyszer is készíthető. Ahogyan elmondták, maga a véradás így „a legnemesebb emberi cselekedet”.

Tavaly a DUnaszerdahelyi járásban 2650 alkalommal adtak mindösszesen 1192,5 liter vért, aminek a felhasználásával aztán 7950 emberi életet tudtak megmenteni országszerte.

Ugyancsak a köszönetét fejezte ki a megjelentek előtt a dunaszerdahelyi kórház igazgatója, Bock Sylvia is, elmondva, hogy idén már több mint háromezerkétszázszor került sor a kórházban is véradásra, amivel majdnem ezer betegnek segítettek a műtétek alkalmával.

A dunaszerdahelyiek kitüntetéseit Hájos Zoltán polgármester, Bubniak Júlia, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal vezetője, valamint Bartalos József, a városi hivatal szociális osztályának a munkatársa adták át.

Városunkból a következők részesültek elismerésben:

Arany Janský-érem: Hegedűs Anikó, Lukács Ildikó és Mészáros Tamás

Ezüst Janský-érem: Gáspárová Alžbeta, Kovács László, Krascsenits Zoltán, Muzsay András, Slíž Peter és Vörös Rozália

Bronz Janský-érem: Hájos Bóna Réka, Horváth Judit, Horváth Gábor, Nagy Hedvig, Németh Zsolt, Németh Krisztina, Sárkány Katarína és Mezzei Kitty

Ezt már olvasta?

Címkék: darovanie krvi
Cookies