Back to top

Vasárnap reggel kihirdethetik a népszavazás eredményét

Publikálva: 2023, január 22 - 07:14
Vasárnap (január 22.) éjjel 1, esetleg 2 óra táján befejeződhet a szavazatszámlálás, az eredményt pedig a reggel 9 órakor kezdődő sajtótájékoztatón hirdethetik ki – jelentette be Ladislav Orosz, az állami választási bizottság elnöke.
Vasárnap reggel kihirdethetik a népszavazás eredményét

A népszavazással kapcsolatban csak apró incidenseket tapasztalt a rendőrség, melyeket helyben megoldottak. Orosz szerint

két-három órával elhúzódhat a szavazatszámlálás, ha nem sikerül internetes csatlakozást biztosítani azokon a településeken, ahol áramkimaradások voltak a rossz idő miatt. Ebben az esetben manuálisan kell összegezni a jegyzőkönyveket.

Összesen 21 településen volt áramkimaradás. „Folyamatosan dolgoznak a megoldáson, több településen már van áram, működik a világítás a szavazóhelyiségekben” – folytatta Orosz.

A Statisztikai Hivatal Orosz közlése szerint felkészült a szavazatok összegzésére, a hivatal vezetése közölte, hogy ha váratlan problémák adódnának, a pótmegoldásokra is gondoltak.

Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért és népszavazásért felelős osztályának igazgatója figyelmeztetett, hogy

nem lesz 100 százalékos feldolgozottság, mert 13 speciális választási bizottság nem is állt fel.

Ezek a bizottságok gondoskodtak volna arról, hogy a COVID-19 miatt karanténban levő személyekhez speciális mozgóurnát küldjenek ki, de egyes helyeken senki sem kérte ezt a lehetőséget, ezek a szavazókörzetek tehát nem tudják leadni a választási jegyzőkönyvet.

Damián Imre országos rendőrfőkapitány-helyettes megerősítette, hogy semmilyen komolyabb probléma nem adódott. Kisebb incidensek történtek, például olyan személyek is szavazni akartak, akiknek nem volt személyi igazolványuk, vagy egyesek kampányolni próbáltak a szavazóhelyiség közelében. Azt is közölte, aki bármilyen szabálysértést tapasztal a népszavazással kapcsolatban, hívja a 158-as számot. Ezúttal kevesebb rendőr van szolgálatban, mint a választásokon, mivel szavazókörből is kevesebb van.

Chmelová beszámolója szerint a belügyminisztérium információs vonalán például afelől érdeklődnek a lakosok, melyik szavazókörbe mehetnek szavazni, milyen igazolványra van ehhez szükségük. Telefonálnak a szomszédos országokban, a határ közelében élő szlovák állampolgárok is, akiknek nincs állandó lakhelyük az ország területén, ők arról érdeklődnek, hol szavazhatnak, mivel nem kérvényezték előre a postai úton való szavazást.

(Felvidék.ma/TASR)

Ezt már olvasta?

Címkék: referendum
Cookies