Back to top

Városunkba látogat Vincze Loránt EP-képviselő

Publikálva: 2022, április 27 - 20:05
A Szövetség dunaszerdahelyi MKP platformja lakossági fórumot szervez 2022. április 29-én 16.30 órai kezdettel a Csemadok Bacsák utcai székházában, melynek vendége Vincze Loránt erdélyi európai parlamenti képviselő, aki kisebbségvédelmi kérdésekről (Beneš-dekrétumok, kettős állampolgárság, környezetvédelmi ügyek) tart eszmecserét.
Városunkba látogat Vincze Loránt EP-képviselő

Vincze Loránt erdélyi, romániai magyar, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN elnöke.

2016 óta tölti be az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét, ebben az időszakban vitte sikerre a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést az RMDSZ javaslatára, Kárpát-medencei és nemzetközi partnereivel.

A Minority SafePack kisebbségi európai polgári kezdeményezés egyik elindítója és az európai kampány-koordinátora. A 2013-ban indított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek, illetve, hogy az Európai Unió intézkedésekkel támogassa a nyelvi és kulturális identitás megőrzését. A kezdeményezés bejegyzését első körben elutasította az Európai Bizottság, a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Törvényszékén, amelyet megnyertek. Az aláírásgyűjtés így 2017 áprilisában indult el, az érvényesség feltétele legalább egymillió uniós állampolgár hitelesített aláírása, és a tagállami küszöb átlépése 7 tagállamban. Az aláírásgyűjtés sikeresen zárult: 1 123 422 hitelesített aláírás gyűlt össze,és 11 tagállamban sikerült átlépni a küszöböt. Bár az aláírások hitelesítése 2018. nyarán lezárult, a kezdeményezők úgy döntöttek, a 2019 tavaszán tartott európai parlamenti választásokat követően, az új összetételű Európai Bizottságnak nyújtják be az aláírásokat. Ez végül 2020. január 10-én történt meg. Az MSPI alapján kidolgozott jogszabályi javaslatokat 2020. február 5-én mutatták be az Európai Bizottságnak. A kezdeményezés támogatásáról a Magyar Országgyűlés, a Bundestag és a holland parlament alsóháza is határozatot szavazott meg. 2020. novemberében nyilvános meghallgatás volt az Európai Parlamentben, decemberben pedig egy plenáris vitát követően az Európai Parlament is nagy többséggel fogadott el határozatot a Minority SafePack támogatásáról.2021. január 14-én az Európai Bizottság úgy döntött, nem javasolja jogalkotás elindítását a kezdeményezés pontjai alapján. Ezt a döntést a kezdeményezők 2021 márciusában megtámadták az Európai Unió Törvényszékén indított semmisségi eljárásban.

Ezt már olvasta?

Cookies