Back to top

Városliget: már látható a nyertes pályázat

Publikálva: 2022, október 21 - 17:01
A napokban zajlott le annak a Városliget terveire kiírt pályázatnak az értékelése, amely alapján az önkormányzat a jövőben az egykori Gokartpályán, illetve a körülötte lévő, 41.565 m2-es területen nagyobb pihenőzónát létesítene. A nemzetközi pályázatra 26 pályamunka érkezett, amelyet a kamara által megszólított szakemberekből álló zsűri véleményezett, illetve független megfigyelők is részt vettek a kiértékelésen.
Városliget: már látható a nyertes pályázat

Szeptember 16-ig várták a kiírás szerint a tájépítészeti pályaműveket. Magát a folyamatot egy közvéleménykutatás is megelőzte. 

Akkor A. Szabó László alpolgármester, a Városliget létesítésének egyik kezdeményezője a következőket mondta el:

„Az anonim ankétba több mint 900 válaszadó kapcsolódott be, és a válaszok kiértékelése azt mutatta, hogy a többség egy olyan pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas natúrparkot szeretne, amelyben elsősorban a zöld felület dominál, de lehetőséget nyújt akár a piknikezésre vagy az aktív időtöltésre is.

Örömteli, hogy a felmérésben a 35 év alatti fiatalok jelentős csoportja vett részt, ők tették ki a kitöltők 45%-át. Az 51 évnél idősebb lakosok közül szintén viszonylag széles mintát sikerült bevonni a kérdőív kitöltésébe (a válaszadók csaknem 17%-a), figyelembe véve, hogy a kérdőívet elsődlegesen online lehetett kitölteni. A kérdőívet csaknem azonos számban a város különböző területeiről származó nők és férfiak töltötték ki. Ennek köszönhetően egy, a területtel megfelelő tapasztalatokkal rendelkező komplex lakossági mintát sikerült kialakítani, miközben a válaszadók 83%-ának tetszik az ötlet, hogy az adott területen park létesüljön.”

A beérkezett pályamunkákat kiértékelő szakmai zsűri tagjai Eugen Guldan, Jakub Kopec, Zuzana Kovaľová, Siklósi József és Zuzana Isteníková voltak. 

A kiértékelést követően a munkákat az önkormányzat a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ aulájában és emeletén állíttatta ki, amely a nagyközönség számára jelenleg is megtekinthető.

Maga a pályázat végeredménye részletesen az Archinfo oldalon olvasható

Az első helyen a Laboratórium architektúry krajiny spol. s.r.o. végzett, a tervezők: Ing. Michal Marcinov, Ing. Barbora Hrmová, Ing. Katarína Stanislavová, Doc. Mgr. art. Vít Halada, Doc. Ing. arch. Benjamin Bradňanský, Mgr. arch. David Nosko, Lucia Pecháčková.

A nyertes pályázat természetesen még nem konkrétan a maga projekt, hanem a további előkészítés alapját képezi.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies