Jelenlegi hely

Van lehetőség a változásra

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, december 17 - 11:45 | Kultúra
Érdekes beszélgetésre hívta a dunszt.sk kulturális magazin a színház iránt érdeklődő közönséget.
Van lehetőség a változásra

Beke Zsolt, a dunszt.sk főszerkesztője, az est házigazdája köszöntötte az est vendégeit, Varga Emesét, az est moderátorát, a komáromi Jókai Színház dramaturgját, Czajlik József színész-rendezőt, a kassai Thália Színház igazgatóját, valamint Schilling Árpád rendezőt.

A beszélgetés során olyan kérdésekre keresték a választ, mint: Hatalom-e a színház, társadalmi tényező-e?; Mitől tartanak a kortárs intézmények vezetői?; Milyen a színházak kommunkiációja a közönséggel?; Van-e igazi függetlenségük a színházaknak, a független színházak ellenzékiek-e?; Mennyire szabad beengedni a politikát a színházba?; illetve a közelmúlt színházi botrányai kapcsán: Lehet-e, és milyen szintig lehet manipulálni a színészt?

A két színházi szakember időnként hosszas fejtegetéssel igyekezett választ adni a kérdésekre. Egyetértettek abban, hogy fontos lenne, hogy a színház társadalmi tényező legyen, mivel újabb szemszöget hozhatna a társadalmi kérdésekről szóló vitákba. Schilling Árpád kiemelte, hogy a közönséggel való kapcsolattartásban egyfajta szemléletváltást kellene bevezetni Kelet-Európában is, amely nyugatabbra már megszokott. Azzal, hogy legördül a függöny, nem ér véget az előadás - a színház felelős a nézőkért, elsősorban azért, hogy szellemileg mit kapnak az előadások során. Czajlik József elmondta, hogy Szlovákiában az utóbbi időben egyfajta változás történt, mind a nemzetiségi mind pedig a szlovák színházban elkezdtek foglalkozni társadalmi témákkal. Mindketten úgy látják, hogy változnia kell a színháznak, de mivel már vannak felvetődő kérdések, ezek lehetőséget is hoznak a változásra.

A közel két órás beszélgetés után az idei utolsó jazz esten két gútai fiatalt hallhattak, Farkas Attilát és Lázók Máriót.

Képgalériánkban megtekinthetik a beszélgetésen készült felvételeinket.