Back to top

Vámbéry emléke előtt tisztelegtek

Publikálva: 2023, március 25 - 08:24
Vámbéry Ármin, a róla elnevezett téren álló mellszobra előtt rótták le tiszteletüket a XXIII. Vámbéry Napok résztvevői.
Vámbéry emléke előtt tisztelegtek

A főszervező, a Vámbéry Polgári Társulás, valamint a társszervezők, Dunaszerdahely Város Önkormányzata, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum és a Katedra Polgári Társulás nevében köszöntötte a megjelenteket Tilajčík Edit a 23. Vámbéry Napok koszorúzási ünnepségén, majd felkérte Darkó Jenő történészt, a Vámbéry Tudományos Kollégium titkárát, ünnepi beszéde megtartására.

Darkó Jenő elmondta, Vámbéry kultuszát a Vámbéry Polgári Társulás, illetve a tudományos tanács közel 20 éve rendszeres tudományos konferenciák megtartásával ápolja, de az ő emlékét őrzi a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola illetve a gimnázium, ugyanakkor Budapesten működik egy Vámbéry Szabadegyetem is.

„A turkológia kiemelkedő, megkerülhetetlen alakja egyszerre volt tanuló és tanító“ - mondta a tudományos kollégium titkára, majd hozzátette, Vámbéry tudatos és folyamatos képzéssel jutott el oda, hogy 25 éves korára közel ugyanennyi nyelvet beszélt.

Darkó Jenő rövid összefoglalót tartott az utazó, a zsidó származású keletkutató magyar orientalista Vámbéry jelentőségéről, életéről, kiválóságáról, akinek mára jelentős szakirodalma van, hiszen

ő „a turkológia kiemelkedő, megkerülhetetlen alakja“ - méltatta Vámbéry Ármint.

Az ünnepi beszéd elhangzása után a jelenlévők az emlékezés koszorúit helyezték el Vámbéry Ármin mellszobránál, köztük Hájos Zoltán, városunk polgármestere, Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás ügyvezető igazgatója, Dobrovits Mihály turkológus, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke.

A koszorúzás után a Csallóközi Múzeumban folytatódott a XXIII. Vámbéry Napok programja, ahol a Vámbéry Ármin földrajzverseny országos döntőjének ünnepélyes kiértékelésére került sor.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies