Back to top

Vámbéry Ármin emléke előtt tisztelegtek

Publikálva: 2021, október 23 - 15:43
Az idén 21. alkalommal rendezték meg a Vámbéry Napokat, melynek szervezői, a Vámbéry Polgári Társulás, Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a Csallóközi Múzeum pénteken kora délután a keleti tudományok nemzetközi tekintélyű úttörője Bartók Béla sétányon látható, egész alakos ülőszobrához várták a Vámbéry Árminra emlékezőket.
Vámbéry Ármin emléke előtt tisztelegtek

A nagyhírű tudós előtt tisztelgők előbb Pirický Gabriel iszlamológusnak, a Szlovák Tudományos Akadémia Keletkutatói Intézetének tudományos munkatársának Vámbéry Ármin tiszteletére írott és a Vámbéry Napok nemzetközi konferencia fontosságáról szóló beszédét hallgathatta meg szlovák nyelven, illetve Tilajčík Edit tolmácsolásában magyarul.

Pirický örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány ellenére is lehetősége adódott közreadni gondolatait a magyar professzor és utazó, Vámbéry Ármin szobránál. Kiemelte: Vámbéry az egyik legjelentősebb turkológusa volt Közép-Európának, aki a mai Szlovákia területén született és nőtt fel, ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki, hogy pont Szlovákiában - ellentétben a szomszédos országokkal - soha nem volt és ma sincs egyetemi szintű turkológiai képzés.

Elmondta, hogy a jelenlegi Törökországban - Erdoğan elnök vezetésével - a neooszmanista politika szinte kizárólag az oszmán múlt pozitív olvasatát mutatja be, figyelmen kívül hagyva a török történelem zűrzavaros és sötétebb időszakait, addig - ezzel éles kontrasztban - az oszmán korszakról alkotott szlovákiai felfogás szintén kissé korlátozottan, inkább a negatív szempontokat veszi figyelembe.

„Meggyőződésem, hogy Vámbéry Ármin örökségének és életművének terjesztésével elősegíthetjük a különböző félreértések megszüntetését, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a konfliktusokkal teli múltból a gyűlőlettől és ellenségeskedéstől mentes jelenbe érhessünk“ - fejezte ki reményét az iszlamológus.

A Vámbéryt, valamint a Nemzetközi Vámbéry Konferenciát méltató szavak után Duszen Kaszeinov, a Türk Tanács főtitkára szólt az egybegyűltekhez. A főtitkár úr szavait a Türk Tanács magyarországi képviseleti irodájának vezetője, Hóvári János, Magyarország volt ankarai nagykövete, történész fordította magyarra.

Duszen Kaszeinov örömét fejezte ki, hogy eljutott Dunaszerdahelyre, szavai szerint: „Vámbéryről nem elég olvasni, el kell menni szülőhelyére, érezni kell annak kisugárzását. Ezért jöttem én ide, ebbe a városba, és nagyon örülök, hogy itt lehetek Önökkel“.

Hangsúlyozta, abba a világba, amelyben élhet és dolgozhat, Vámbéry emléke rendkívül mélyen beleivódott. Fontosnak tartja, hogy továbbra is ápolják Vámbéry emlékét, mivel a nagy tudós egész életében kiállt a türk világ mellett.

„Köszönöm önöknek, hogy mindent megtesznek azért, hogy emléke elfeledhetetlen legyen“ - zárta szavait a Türk Tanács főtitkára.

A rövid ünnepség végén a jelenlévők, köztük Dunaszerdahely alpolgármestere, Karaffa Attila, a Csallóközi Múzeum jelenlegi igazgatója, Nagy Iván, valamint volt igazgatója, Zsigmond Tibor, a Vámbéry Polgári Társulás nevében pedig Hodossy Gyula elnök és Fibi Sándor koszorú elhelyezésével rótták le tiszteletünket városunk világhírű személyisége szobránál.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Címkék: Vámbéry-napok