Back to top

Változtatni kénytelen eddigi szokásain a lakosság, hogy fizetni tudja a számláit

Publikálva: 2023, november 21 - 06:24
A 2022/2023-as fűtési szezonban szinte a teljes lakosság kénytelen volt változtatni valamit addigi szokásain a drágulások miatt. Az emberek 55%-a takarékoskodott a vízfogyasztással, 84%-uk a villanyfogyasztással, 53%-uk kevesebbet fűtött, hogy ki tudja fizetni az energiaszámlákat – derült ki a Resideo társaság felméréséből.
Változtatni kénytelen eddigi szokásain a lakosság, hogy fizetni tudja a számláit

A megkérdezettek 41%-a élelmiszerre is kevesebbet költ, 53%-uk szórakozásra, 42%-uk pedig utazásra is. A lakosság 69%-a aggódik amiatt, hogy ebben a fűtési szezonban még magasabbak lesznek a költségek.

Oleksandr Baluta, a Resideo munkatársa hozzátette, a háztartások keresik az energiatakarékos és a pazarlást megakadályozó megoldásokat.

„A többség úgy csökkenti a fűtési költségeket, hogy otthon is melegebben öltözködik, de egyre többen tervezik a fűtésrendszer lecserélést, modernizálását” – tette hozzá Baluta.

Szlovákiában a lakosság 7%-a érzékelte úgy, hogy számára 100%-kal drágult a fűtés, Csehországban 15%-nyian mondták, hogy a korábbi összeg dupláját, vagy még többet fizettek érte. A 2022/2023-as téli szezonban Csehországban a lakosság 68%-a fizetett „jóval többet” a fűtésért, mint az előző télen, Magyarországon az 55%-a, Lengyelországban a 77%-a, Romániában pedig a 74%-a.

(TASR/felvidek.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: pénzügyek
Cookies