Back to top

Változtak a szociális juttatások összegei Szlovákiában

Publikálva: 2023, január 7 - 09:15
Január 1-től ismét változtak a szociális juttatások összegei Szlovákiában. Emelkedik a nyugdíj, a gyermeknevelési támogatás, az anyasági és a táppénz (betegállomány). Lássuk a legfontosabb változásokat!
Változtak a szociális juttatások összegei Szlovákiában

Szülői támogatásban több mint 138 ezren részesülnek, családi pótlékot csaknem 654 ezer szülő kap. Ennek összege 2022 év végig havi 30 euró volt, de januártól már a duplájára, havi 60 euróra emelkedik.

A kisgyermekeket nevelők szülői támogatása az eddigi 383,80 euróról 2023-ban 412,60  euróra emelkedik, ha előtte anyaságit is kaptak (vagyis dolgoztak). 280 euróról 301 euróra nő a szülői támogatás összege, ha a jogosultak előtte nem kaptak anyaságit.

 

Változások a nyugdíjaknál

A leggyakrabban kifizetett szociális juttatás, a nyugdíj összege idén az ún. nyugdíjas infláció mértékével, vagyis 11,8 százalékkal nő. Ezt a jogosultaknak nem kell kérelmezniük, a Szociális Biztosító automatikusan kifizeti. Többen már meg is kapták ez első emelt összegeket.

Újdonság az idősek számára a szülői bónusz. Ezt is automatikusan számítja ki a Szociális Biztosító. Fontos azonban tudni, hogy 2023-ban ezt majd egy összegben fizeti ki a biztosító az év vége felé.

A rákövetkező években viszont már a havi nyugdíjjal együtt érkezik. Akár több tíz euróval is megnövelheti az idősek járadékát.

Ami a nyugdíjakat illeti, fontos változás, hogy 40 ledolgozott év után is nyugdíjba lehet vonulni. Ehhez azonban több szigorú feltételnek is meg kell felelni.

Jobban járnak azok is, akik özvegyi nyugdíjra jogosultak. Két évig jár ez a juttatás, az eddigi egy év helyett. Huzamosabb ideig csak a bizonyos feltételeknek megfelelő személyek kaphatják. Újdonság, hogy azok az özvegyek, akik egy gyermeket neveltek fel, korábban, 57 éves koruktól válnak jogosulttá a kifizetésére.

 

Egyéb szociális juttatások

Növekszik a táppénz (betegállomány), a terhességi pótlék és az anyasági összege is.

A betegállomány maximális havi összege 30 napos hónap esetében 1 313,90  euró lesz, 31 napos hónapban pedig 1 357,70  euró.

Ami a fél évig járó anyaságit illeti, annak legmagasabb összege 30 napos hónap esetében 1 791,70 , 31 napos hónapban pedig 1 851,40 euró lesz. Mindkét juttatás kereset és elvezetések függvénye.

A terhességi pótlék maximális összege 358,40 euró lehet, amennyiben 30 napos hónappal számolunk. Ha 31 napos az adott hónap, akkor pedig 370,30 euró.

Forrás: pravda.sk / ma7 / B. Vida Júlia

Ezt már olvasta?

Cookies