Back to top

Változik a nyugdíjkorhatár! Jön a szülői bónusz!

Publikálva: 2022, április 7 - 16:28
A szociális minisztérium a tegnapi kormányülésen bemutatta a szociális biztosításról szóló törvénymódosítást. Ez jelentős változásokat hoz az I. nyugdíjpillérben, a nyugdíjkorhatárban, a korkedvezményes nyugdíjban, és lehetővé teszi minden aktív kereső számára, hogy adója egy részével hozzájáruljon szülei nyugdíjához.
Változik a nyugdíjkorhatár! Jön a szülői bónusz!

A tárca a javaslattal biztosítani kívánja, hogy a nyugdíjasoknak méltóságteljes időskorban legyen részük.

 

40 ledolgozott év elég lesz

Ahhoz, hogy valaki nyugdíjba mehessen, a tárca tervezete szerint 40 évnyi munkavégzés is elegendő lesz. Ezzel főleg azoknak az embereknek kíván kedvezni, akik nem képesek a nyugdíjkorhatárig dolgozni, és nagyon korán kezdték a munkát. Ilyen esetben viszont nem számítódik bele a ledolgozott évekbe például a tanulmányokkal töltött idő.

Minden olyan embernek, aki ilyen feltételek mellett kíván nyugdíjba vonulni, 0,3 százalékkal lesz kevesebb a nyugdíja minden hónap után, amennyivel előbb ment nyugdíjba.

Jelenleg a nyugdíjkorhatárt egy táblázat szabályozza. A jövőben ezt megszüntetik és várható élettartamhoz kötik a nyugdíjba vonulás idejét. Ami biztosíthatja a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát.

A törvénymódosítás egyúttal megszüntetné a jelenlegi rendszert, ami szerint legfeljebb 2 évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt lehet korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni.

Az újonnan megállapított nyugdíjak értékét is másként fogja kiszámítani a Szociális Biztosító.

 

Szülői bónusz

A legnagyobb újdonság, hogy az idősek a nyugdíj mellett szülői bónuszt is kaphatnak, dolgozó gyermekeik adójának egy részét.

Ezt 2023-tól automatikusan fogja kifizetni a biztosító a biológiai szülőknek és az örökbe fogadóknak. A dolgozó gyermek dönthet úgy is, hogy nevelőszülőjének juttatja a szülő bónuszt, de erről 2022. október végéig kell tájékoztatnia a biztosítót. Ha a gyermek senkinek sem akarja adója egy részt juttatni, ezt is 2022. október végéig jelentenie kell.

A tárca elképzelései szerint a dolgozó emberek befizetett járulékaik 1,5+1,5 százalékát juttathatják szüleiknek. Az a bruttó jövedelem, amiből a gyermek szülei nyugdíjához hozzájárulhat, maximalizálva lesz.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a nyugdíjas szülők havi jövedelme több tíz euróval is emelkedhet.

ma7/topky.sk

Ezt már olvasta?

Cookies