Back to top

Változik az oltási stratégia

Publikálva: 2021, március 3 - 08:50
Hétfőtől már csak életkor szerinti besorolás alapján fognak oltani - tájékoztatott kedden Marek Krajčí egészségügyi miniszter.
Változik az oltási stratégia

Az egészségügyi miniszter tájékoztatójának első részében az aktuális Covid-automatát ismertette: jelen pillanatban 30 „fekete” járás, 46 „vörös” járás és mindössze három „piros” (ez a figyelmeztetés harmadik fokozata) járás található az országban.

Krajčí elmondta, változik Szlovákia oltási stratégiája. Hétfőtől ugyanis már csak életkor szerinti besorolás alapján fognak oltani. (Megszűnik a foglalkozás szerint besorolás.)

Hozzátette: a jövőben az AstraZeneca-vakcinával a 60 és 70 év közöttieket is oltani fogják, a Pfizer/BioNTech-kel és a Modernával pedig a 70 évnél idősebbeket. A kivételek megszűnnek - fűzte hozzá Marek Krajčí.

Ahhoz, hogy a 60 és 70 év közöttiek megkaphassák az AstraZeneca-oltóanyagot, előtte orvosi konzultációra lesz szükségük.

Márciusban:

  • 413 000 Pfizer/BioNTech-
  • 75 600 Moderna-
  • 356 864 AstraZeneca-,
  • valamint  200 000 Sputnik V-vakcina érkezik az országba - jelentette be a miniszter.

Azt, hogy a Szlovákiába érkezett Szputnyik V orosz oltóanyagot pontosan hol gyártották, a miniszter nem adott választ. Mint ismert, a vakcinát több oroszországi városban is előállítják.

Krajčí hangsúlyozta, a járványügyi helyzet Szlovákiában mérsékelten romlott. A kórházakban a legrosszabb a helyzet, ahol a betegek száma 4042-re emelkedett. Nőtt a lélegeztetőgépekre szorulók száma is.

ma7.sk / Langschadl Mátyás

Ezt már olvasta?

Cookies