Back to top

A változást követően magasabb lehet a nyugdíj

Publikálva: 2022, május 4 - 11:12
Nagy változások előtt áll a 2. nyugdíjpillér, amit Milan Krajniak szociális miniszter jelentett be. A cél, hogy garantált legyen a magasabb nyugdíj.
A változást követően magasabb lehet a nyugdíj

Az állam nem nézi tovább tétlenül, hogy az aktív keresők pénze a nem előnyös alapokban veszít az értékéből. Januártól ezért elő lesz írva, hogy a 2. pillérben spórolók hova fektessék be a pénzüket.

Robert Fico 9 évvel ezelőtti beavatkozásának köszönhetően egymillió szlovák polgár takarékoskodik konzervatív alapokban, amelyek tavaly negatív mérleggel zártak.

A gazdasági elemzők már régóta figyelmeztetnek, hogy elsősorban a fiatalabb aktív keresők járhatnak rosszul, mert nem fektetik pénzüket a nagyobb hozamokkal kecsegtető alapokba.

Az egyre nagyobb nyomásnak engedve állt elő kormány a javaslattal: azoknak az embereknek a megtakarításai, akik Fico intézkedése miatt megtakarításaikkal semmit sem kezdtek, automatikusan előnyös alapokba kerülnek.

Ez 600 ezer embert érint 54 éves korig. Összesen 3 milliárd euró kerül „átcsoportosításra.”

Az egységes állami stratégia pontosan meghatározza életkor szerint, kinek mennyi pénzének kell lennie a részvény- és indexalapokban és a kötvényalapokban. Az 54 évnél idősebbek, illetve azok, akik a 2. pillérben az elmúlt időszakban változtatásokat eszközöltek, az állam nem sorolja át automatikusan az előnyösebb alapokba. Nekik a nyugdíjkezelő küld értesítést arról, hogy jelenleg rizikós alapokba fektetik pénzüket, vagy hogy túlságosan óvatosan invesztálnak.

A minisztérium állítja, hogy a tervezett változtatásokkal a 2. pillérben takarékoskodók magasabb nyugdíjat kapnak. Például az a fiatal ember, aki egész aktív kereső korszakában az állam által tanácsolt stratégiát követi, akár kétszer akkora nyugdíjat kaphat, mintha pénze garantált alapokban lenne.

A javaslat most kerül vitára, borítékolható, hogy kemény csaták várhatók. Annál is inkább, mert a javaslatban az is szerepel, hogy a 2. pillérből való nyugdíj kifizetésekor csökkentenék a nyugdíjkezelőknek járó illetéket. Azt viszont nem tették bele a tervezetbe, hogy a fiataloknak kötelező legyen belépni a 2. nyugdíjpillérbe.

ma7.sk/tvnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Trianon 103

Trianon 103

Motorok dübörgésétől volt hangos az Összetartozás...

Cookies