Back to top

Változások a Szociális Biztosítónál

Publikálva: 2019, szeptember 10 - 10:35
Szeptember elsejétől változásokat vezettek be a társadalombiztosítás terén, melyek a felesleges bürokrácia csökkentését szolgálják.
Változások a Szociális Biztosítónál

Az egyik változás, hogy az árvasági ellátásra jogosultak, akik szlovákiai közép- vagy felsőfokú tanintézményekben folytatják tanulmányaikat, szeptember elsejétől a Szociális Biztosítónak nem kötelesek iskolalátogatásról szóló igazolást bemutatni az árvasági járulék folyósításához, illetve az arra való jogosultság megítéléséhez.

Az iskolalátogatás tényével összefüggő adatokat ugyanis a biztosító ezután az oktatási tárca információs rendszeréből szerzi be. Problémát okoz viszont, hogy nem minden szlovákiai iskola tölt fel információkat az intézményüket látogató tanulókkal kapcsolatban, aminek következtében a Szociális Biztosító nem tudja automatikusan ellenőrizni minden egyes árvasági járulékra jogosult, illetve azt kérelmező iskolalátogatását, viszont a Szociális Biztosító csak azoknak folyósíthat, illetve ítélhet meg árvasági járulékot, akiknek esetében bizonyított az iskolalátogatás, illetve ebből adódóan az eltartott státusz ténye.

További újdonság, hogy szeptember elsejétől a Szociális Biztosító felülvizsgáló orvosa egyes esetekben eltekinthet attól, hogy a betegnek személyesen kelljen megjelennie nála az egészségi állapota megítélése érdekében.

Ilyenkor a felülvizsgáló orvos az érintett személy egészségi állapotát annak távollétében bírálja felül a rendelkezésére bocsátott szakorvosi vélemények alapján.

Többnyire nagyon komoly, kezelés által sem befolyásolható egészségkárosodásról van szó, például súlyos daganatos, agyérkatasztrófás eseteknél, vakoknál, amputált végtagú pácienseknél indokolt a személyes megjelenéstől való eltekintés.

A további változás a 13. és 14. fizetéseket, pontosabban ebben az évben a 14. fizetéseket érinti. A 2019 decemberétől 2021-ig folyósított 14. fizetés után maximum 500 euróig nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni. A járulékkötelezettség alóli felmentés feltétele, hogy a 14. havi fizetésnek el kell érnie a havi átlagkereset összegét, miközben a kedvezményezett alkalmazotti jogviszonyának az adott naptári évben október 31-ig legalább 48 hónapon át folyamatosnak kell lennie, s az adott naptári év júniusában 13. fizetést is kell kapnia.

A 2019 júniusától 2020-ig folyósított 13. fizetés után viszont a munkavállalónak és a munkáltatónak társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie.

Forrás: felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies