Back to top

Ünnepelt testvérvárosunk

Publikálva: 2016, szeptember 20 - 11:33
Zenta város vendége volt városunk küldöttsége.

A Zenta napja - Európa napja című ünnepségsorozat a város első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából került megrendezésre. A városi ünnepséggel párhuzamosan zajlott a Szomszédos együttműködés az egyesült Európáért elnevezésű programsorozat is, ezek részeként fogadta a település négy testvérvárosa küldöttségét. Kranj, Tiszafüred és Székelykeresztúr mellett Dunaszerdahely is képviseltette magát, mégpedig városunk elöljárói és további 30 fiatal és idősebb dunaszerdahelyi személyében. A testvérvárosi delegációk eleve úgy lettek összeállítva, hogy azokban minden korosztály képviseltesse magát.
Az ünnepségsorozat első napján a zentai városháza dísztermében Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatkoztak a testvértelepülések. Dr. Hájos Zoltán mutatta be városunkat, megemlítve, hogy a tervek szerint 2017-ben, a Szent György-napok keretében kerülne sor egy hasonló testvérvárosi találkozóra. Ujvári Imre, Tiszafüred polgármesterével és Köblös Domonkos, Székelykeresztúr alpolgármesterével együtt megosztotta az egybegyűltekkel az uniós csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tapasztalatait is.
Városunk polgármestere a testvérvárosi találkozóról, a Vajdasági Televízió által készített videóban:

Heringes Walter, Dunaszerdahely diákpolgármestere szintén tagja volt a küldöttségnek. Elmondta, hogy a testvérvárosok küldöttségeinek fiataljai a Europe for Citizens programban vettek részt, ezen belül a „Legyél te is Európai Parlamenti képviselő egy napig” című szituációs játékban, melyben a már Európai Uniós városok fiataljai az Európai Parlament négy frakcióját alkották. Jó szórakozás volt a Negotiation Moot Assotiation által szervezett játék, de egyben felkészültséget is igényelt.
Takács Tímea, aki a dunaszerdahelyi delegáció egész útját szervezte, büszkén egészítette ki a diákpolgármestert a szép eredménnyel, ugyanis Dunaszerdahely ifjúsági küldöttsége nyerte a „28-ak uniója. Képben vagy?” című Európa-kvízt. Megtudtuk tőle azt is, hogy az ünnepségsorozat alatt városunk standját is sok helyi látogatta, ahol szórólapokat, ismertető anyagokat kaptak Dunaszerdahely városáról és a városi Thermalparkról, illetve kis kóstolóval is várták a látogatókat.
Nagy Rozália, a városi nyugdíjasklub képviseletében is kellemes élményekről számolt be a találkozó kapcsán. Baráti fogadtatásban és megvendégelésben volt részük, tartalmas előadásokon vehettek részt, helyi idegenvezető segítségével ismerkedhettek meg Zenta nevezetességeivel. Elmondása szerint az ünnepségsorozatot kísérő városi programok fesztivál jellege a régi dunaszerdahelyi vásárok hangulatát idézte. Számára fontos volt az a tény is, hogy a jól szervezett útnak köszönhetően mennyire jó viszony alakult ki az idősebb és a fiatalabb korosztály között.
Vasárnap élményekkel telve indult haza a delegáció, miközben útba ejtették még Szegedet, megtekintették a várost és annak híres dómját is.

Az ünnepségen készült felvételeket megtekinthetik Képgalériánkban.

Ezt már olvasta?

Címkék: Zenta
Cookies