Back to top

Ünnepelt a Csemadok városi szervezete is

Publikálva: 2019, november 18 - 21:25
A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, avagy ismertebb nevén a Csemadok az idén ünnepelte megalapításának 70. évfordulóját. Ez alkalomból az ország szinte minden magyar településén, így Dunaszerdahelyen is ünnepi összejöveteleken köszöntötték és tüntették ki a szervezetben tevékeny tagokat.
Ünnepelt a Csemadok városi szervezete is

A művészeti alapiskola koncerttermében tartott ünnepségen Tilajčík Edit az est háziasszonyaként üdvözölte a megjelenteket, majd felkérte városunk polgármesterét, Hájos Zoltán, hogy köszöntse az ünneplő közösséget.

Hájos Zoltán elmondta, hogy a Csemadok életében ez a mostani egy mérföldkő, és mivel a járási ünnepségen sajnos nem tudott részt venni, annál nagyobb örömmel jött az alapszervezet ünnepi ülésére. Kiemelte, a kulturális szervezetnek megalakulásakor más volt a küldetése, mely '89 után ugyan részben módosult, de fő feladata továbbra is a nemzeti identitásunk megtartása. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a szervezet vezetőségének a fiatalokat is megszólítva, ahogy az eddigi lelkesedés is mutatja, kell rendezvényeket szerveznie. „Az önkormányzat nevében is hívom a Csemadokosokat együttműködésre, akár az önkormányazt szervezte rendezvényekre is, mert fontos szervezet a Csemadok, és a városi kulturális együttműködésben ott a helye. Egyben kérem a tagságot is, hogy legyenek kicsit aktívabbak, keressék azokat az aktivitásokat, amelyekkel meg tudják szólítani a város lakosait. Bízom benne, hogy a jövőben megtaláljuk a közös lehetőségeket” - mondta a polgármester. Rövid beszéde végén megköszönte a szervezet jelenlegi és korábbi vezetőinek, hogy vitték a fáklyát.

A Vox Camerata kamarakórus műsora után Lázok Attilát, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkárát kérte fel szólásra az est háziasszonya.

Lázok Attila tisztelettel és szeretettel köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy 1949-től már a szüleink és a nagyszüleink is itt élték meg a magyar kultúra szépségeit, ez volt menedékünk a legnehezebb időszakokban is. „A Csemadok sok mindent túlélt - rendszereket és politikai támadásokat is -; köszönet mindenkinek, akik lerakta az alapokat, és Önöknek is, akik átadják ezt az utánuk jövőknek. Számunkra nemzet csak egy van, nyelv is csak egy van; másokét tiszteljük, de a magunkét nem tagadjuk meg” - emelte ki a területi választmány titkára. Felhívta egyben a figyelmet, hogy mindenkit várnak a soraikba, mindenkit, akinek a közösség szentsége fontos, mindenkit, akinek van egy jó szava, egy gondolata, cselekvésnyi ideje, hiszen szavai szerint: „a kitartásunk, hűségünk miatt maradt meg eddig is a Csemadok”.

Nagy Tibor, a helyi alapszervezet elnöke köszöntője következett. „Megtisztelő számomra, hogy ilyen fiatalon köszönthetek egy 70-es szervezetet, a Csemadokot. Sokat gondolkodtam, hogy lehet illőképpen emlékezni egy 70 éves szervezetről, de egy köszöntésnyi idő kevés erre, ezért a legfontosabbakat idézem fel” - mondta a Vámbéry Ármin Alapszervezet elnöke, majd röviden emlékezett meg a szervezet alakulásáról, illetve saját emlékeket is megidézett. Sajnálatát fejezte ki, hogy a valamikor kétezer tagot számláló alapszervezet taglistája mára mindössze százra zsugorodott. Úgy gondolja, ez köszönhető annak is, hogy színesedett és szélesedett a paletta, olyan szervezetek és csoportok jöttek létre, amelyek akarva s akaratlanul beszippantják az embereket. „A mai nap talán egy mérföldkő, bízom abban, hogy a 70 után a 100-at is ünnepelhetjük majd, és ezért várjuk sorainkba az újakat, a régieket, mindazokat, akik tenni akarnak, akik közösségünkbe akarnak tartozni” - mondta Nagy Tibor, majd megköszönte a munkát mindazoknak, akik sokat tettek az elmúlt években, azoknak, akik eljöttek közösen emlékezni, és mindazoknak, akik már nem lehetnek közöttünk.

Ezután név szerint is megköszönték a tevékeny csoportoknak és egyéneknek az eddigi munkájukat. Jarábik Gabriellának, a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad vezetőjének tevékenységét jutalmazták, akinek a munkáját napjainkban Kuklis Katalin segíti, majd a Vox Camerata kamarakórus is elismerésben részesült, az emléklapot annak vezetője, Gaál Zöld Ágnes vette át. A további kitüntetettek közül sajnos nem mindenki lehetett jelen, ennek ellenére mindenki nevét felolvasták, és tapssal jutalmazták. Eddigi tevékenységükért elismerésben részesültek: Jarábik Gabriella, Cséfalvay Erzsébet, Molnár Éva, Nagy Annamária, Szakáll Mária, Fekete Anikó, Mészáros Csilla, Molnár József, Szakáll István, Héger Károly, László Árpád, Kuczman András. Az alapszervezet vezetőségi tagjait is emléklappal jutalmazták, név szerint Csóka Klárát, Kovács Olgát, Molnár Zsuzsát, Szabó Zsuzsát, Varga Ágotát, Gúgh Bélát, Huszár Lászlót. Eztuán Lázok Attila Nagy Tibornak és Gaál Zöld Ágnesnek országos kitüntetést adott át.

A kitüntetések átadása után a hodosi Megmaradásunkért Kultúrcsoport adott műsort, majd a Vox Camerata kórussal kiegészülve énekelték el nemzeti imánkat.

Tekintsék meg az ünnepségen készült felvételeinket.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Címkék: Csemadok
Cookies