Back to top

Ülésezett a képviselő-testület

Publikálva: 2023, szeptember 27 - 15:33
Nyolcadik, soros ülését tartotta Dunaszerdahely város képviselő-testülete szeptember 26-án – az ülesen többek között a város tavalyi összevont könyvelési zárását és éves beszámolóját, a költségvetés idei harmadik módosítását, a város hűségkártyát kiegészítő DSz Családi Kártya és a DZs Szenior Kártya kiadásának és felhasználásának feltételeit, vagy a Kodály Zoltán alapiskola és a Smetana Liget Alapiskola modernizálásához kapcsolódó kérelmek benyújtását fogadták el.
Ülésezett a képviselő-testület

Még az ülés elején levették a napirendről Szelle Erika és Bruncvik Tünde független képviselők indítványára a „Dunaszerdahely Területrendezési Terve – változások és módosítások 19/2023“ – dokumentáció beszerzésének elkezdésére címmel ellátott határozati javaslat megtárgyalását. A képviselők arra hivatkoztak, nem állt elég idő a rendelkezésre egy ilyen nagyszabású anyag áttekintésére. A testület így megegyezett abban, hogy a városi területrendezési tervvel kapcsolatban a városi hivatal a képviselők számára egy informatív találkozót fog szervezni.  

Ezt követően jóváhagyták a város tavalyi összevont könyvelési zárását és éves beszámolóját, valamint a költségvetés idei harmadik módosítását. A befejezett ellenőrzésekkel kapcsolatos beszámolónál a városi közétkeztetési cég, a Gastro DS kapcsán Bachman László független képviselő részéről elhangzott, hogy miképp is lehetne a cég bevételeit növelni, ám a polgármester elvetette azt, hogy az iskolák épületeit kommersz célokra fel lehessen használni. Hájos Zoltán szerint a hasonló témákat elsősorban a városi szakbizottságokban kell átbeszélni. A vitában elhangzott, hogy most készül el a Gastro DS negyedik konyhája, a diétás ételekre specializálva.

Az ülésen több a városi tulajdonhoz kötődő szorgalmi jogot is jóváhagytak, jelezve, hogy az önkormányzat támogatja azokat az infrastruktúrákat, amelyek egyben közcélokat is szolgálnak. 

Rendezte a testület a szociális szolgáltatások központja által működtetett, Kodály Zoltán Alapiskolában helyet kapott, s a szellemi egészségkárosultak számára kialakított napközi ügyét is, valamint jóváhagyták az ülésen a Jesensky utcai játszótér mellett létrehozandó büfé pályázati nyertesét is. A testület jóváhagyta, hogy a városi autóbusz-közlekedést a jövőben a város által pályázott elektromos autóbuszokkal a Municipal Real Estate társaság üzemeltesse. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a város szeretné az utazóközönséget átcsábítani az autókból az új elektromos, innovatív technikával készült autóbuszokba. Az ingyenes városi autóbuszjáratok közlekedése 2024. január 1-jével indul meg. 

Új utca- és közterület neveket is jóváhagytak, így a városban már van Pannon liget, illetve Angyal Pál és Losonczy Lajos utca – utóbbi kettő két jeles sikabonyi személyiségről elnevezve. 

Az ülésen egyebek mellett elfogadták még a Dunaszerdahelyi Szociális Központban nyújtott szociális szolgáltatások térítési díjának módosítását, feltöltötték a Szociális szolgáltatásai közösségi tervét, valamint A. Szabó László, Nagy Krisztián és Horony Ákos képviselői indítványára meghatározták a DSz Családi Kártya és a DZs Szenior Kártya kiadásának és felhasználásának feltételeit. A kártyák a város hűségkártyájának kiegészítői lennének, és a nagycsaládosoknak, illetve a nyugdíjasoknak biztosítanának kedvezményeket. 

Az ülésen megszavazták a Kodály Zoltán alapiskola és a Smetana Liget Alapiskola modernizálásához kapcsolódó pályázat önrészét is. 

A plénum végén szó esett arról is, hogy október 1-jétől nem lehet már a járdán parkolni, csak ha ott azt tábla jelzi. Hájos Zoltán hozzátette, a városi hivatal felmérte, hová mindenhová szükséges kirakni a megfelelő táblákat, tudják, hol szükséges mindenképpen oldani a helyzetet, de nyitottak lesznek a további igényekre is. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies